Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan voor deels nieuwe weg scoort goed in onderzoek voor N673

Plan voor deels nieuwe weg scoort goed in onderzoek voor N673

YERSEKE - Het scenario om vanaf de spoorkruising bij treinstation Kruiningen-Yerseke een nieuwe weg richting Yerseke aan te leggen komt goed naar voren in het onderzoek naar het verbeteren van de verkeersafwikkeling. Dit onderzoek presenteert de provincie Zeeland donderdag.

De provincie heeft het onderzoek uitgevoerd om een aanpak voor de drukke, gevaarlijke N673, de verbinding Zanddijk en Molendijk, te bepalen. Ze heeft vier alternatieven in beeld gebracht. De scenario's ‘bruin’ en ‘groen’ noemt ze de beste. ‘Bruin’ volgt het tracé van de Zanddijk vanaf de rotonde bij bedrijventerrein Nishoek tot over de spoorkruising. Vanaf dat punt volgt het tracé een nieuwe weg, die afbuigt naar de Olzendepolder. Ter hoogte van de Olzendedijk komt een rotonde.

Snelwegaansluiting

Bij tracé ‘groen’ komt er een nieuwe aansluiting op de snelweg A58, dichter bij de kern van Kruiningen, ter hoogte van het huidige viaduct bij de Goversweg. De bestaande snelwegaansluiting 33 (Zanddijk) komt daarmee te vervallen. Gevaarlijke stoffen worden in deze variant vervoerd via de N289 (de Oude Rijksweg) langs Kruiningen.

Beide plannen scoren volgens de provincie goed op bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Daarbij biedt ‘groen’ kansen voor de ontwikkeling van Nishoek, maar is wel aanzienlijk duurder dan ‘bruin’.

Draagvlak

Het meeste maatschappelijke draagvlak is er voor tracé ‘rood’, aldus Zeeland. Ze liet bewoners, bedrijfsleven, dorpsraden, Fietsersbond en de politie meedenken in een klankbordgroep. Die heeft een voorkeur voor ‘rood’. In dit plan komt er een nieuwe aansluiting op de A58 ter hoogte van de Sluisweg, aan de noordoost kant van Kruiningen. De bestaande snelwegaansluiting 32 (Luchtenburg) komt dan te vervallen, evenals de Walcherse kant van aansluiting 33.

Kosten

Het rode alternatief is met een geschatte 73,7 miljoen euro aan aanlegkosten het duurste. De provincie verwacht dat ‘bruin’ het goedkoopste is (40,5 miljoen euro) en daarna ‘roze-zwart’ (48,5 miljoen) en ‘groen’ (67,5 miljoen). Tracé ‘roze-zwart’ volgt de huidige Zanddijk vanaf de rotonde bij Nishoek tot aan de Olzendedijk. Daar komt er een nieuwe verbinding tussen de Zanddijk en Olzendepolder. ‘Bij dit alternatief blijft de Molendijk een relatief drukke weg’, plaatst de provincie als kanttekening.

Spoorviaduct

In alle vier de alternatieven komt er een viaduct onder het spoor door. De provincie denkt dat ‘bruin’ en ‘roze-zwart’ in respectievelijk zo’n vijf en zes jaar gerealiseerd kunnen worden en ‘rood’ en ‘groen’ in ongeveer acht jaar.

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Zeeland buigt zich over een definitieve keuze. Dit voorstel gaat nog dit jaar naar Provinciale Staten voor goedkeuring. Voordat de aanleg kan beginnen moeten er onder meer nog procedures doorlopen worden voor de vergunningen en grondverwerving. Ook de financiering moet nog geregeld worden. Niet alleen de provincie betaalt mee, afhankelijk van het gekozen scenario ook Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen, ProRail en de gemeente Reimerswaal.

Meer uit Reimerswaal

Boomgaarden staan in bloei; tijd voor wandel- en fietstochten

KRABBENDIJKE/KAPELLE - Zaterdag (13 april) vindt de derde editie plaats van de Bloesemwandeltocht vanuit Krabbendijke. Vanuit het Fruitteeltmuseum in Kapelle is er zaterdag een bloesemfietstocht. Een week later is dit museum het startpunt van een bloesemwandeltocht door boomgaarden in bloei.

13 uur geleden
Maaltijdvoorziening gaat door in Kapelle, alleen op andere manier

KAPELLE - Zorgorganisatie Cederhof stopt per 1 juli met de maaltijdvoorziening Tafeltje Dekje. 'We begrijpen dat dit bij de klanten van Tafeltje Dekje vragen en eventuele zorgen oproept', laat de gemeente Kapelle weten. 'Als gemeente vinden we het belangrijk een waardig alternatief te kunnen bieden aan onze inwoners. Daarvoor zijn diverse aanbieders in beeld.' 

1 dag geleden
Open avond bij gemeentewerken in Kruiningen

KRUININGEN - Inwoners van Kruiningen en Hansweert zijn dinsdagavond (9 april) welkom bij de open avond van gemeentewerken in het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen. 

3 dagen geleden
Buurtbewoners maken Wemeldinge groener

WEMELDINGE - Bewoners van een deel van de Oosterscheldestraat in Wemeldinge hebben hard gewerkt om hun straat groener te maken.

5 dagen geleden
Rubriek Albert Kort: Emigratie

Emigratie is van alle tijden. Soms laten mensen zich leiden door de zucht naar avontuur, maar meestal worden ze ertoe gedwongen door onderdrukking of slechte leefomstandigheden. Ook Zuid-Beveland had daarmee te maken, met name in de negentiende eeuw. Zo zochten veel gereformeerden hun toevlucht in Amerika, omdat de hervormde kerk hen zag als tweederangsburgers. De meesten vestigden zich in Michigan, waar ze hun eigen gemeenten opbouwden. Het stadje 'Zeeland' getuigt nog van de herkomst van de eerste bewoners.

6 dagen geleden
De Trappers in Krabbendijke openen zaterdag nieuw seizoen

KRABBENDIJKE - Zaterdag (6 april) begint het nieuwe seizoen van 'De Trappers' uit Krabbendijke. Bij de openingsrit onder de noemer 'Trap(pers) mee' begint de trimclub aan een nieuw seizoen. Tegelijkertijd is het een promotierit om nieuwe leden te trekken, dus iedereen mag meerijden. 

1 week geleden
Tafeltennisclub viert zaterdag jubileum met heel Kapelle; Bettine Vriesekoop geeft clinic

KAPELLE - Tafeltennisvereniging (TTV) Kapelle bestaat vijftig jaar en viert dit zaterdag met een feestelijk programma in sporthal De Bloesem. Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop verzorgt een clinic. Iedereen is welkom vanaf 15.00 uur.

1 week geleden