Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan voor deels nieuwe weg scoort goed in onderzoek voor N673

Plan voor deels nieuwe weg scoort goed in onderzoek voor N673

YERSEKE - Het scenario om vanaf de spoorkruising bij treinstation Kruiningen-Yerseke een nieuwe weg richting Yerseke aan te leggen komt goed naar voren in het onderzoek naar het verbeteren van de verkeersafwikkeling. Dit onderzoek presenteert de provincie Zeeland donderdag.

De provincie heeft het onderzoek uitgevoerd om een aanpak voor de drukke, gevaarlijke N673, de verbinding Zanddijk en Molendijk, te bepalen. Ze heeft vier alternatieven in beeld gebracht. De scenario's ‘bruin’ en ‘groen’ noemt ze de beste. ‘Bruin’ volgt het tracé van de Zanddijk vanaf de rotonde bij bedrijventerrein Nishoek tot over de spoorkruising. Vanaf dat punt volgt het tracé een nieuwe weg, die afbuigt naar de Olzendepolder. Ter hoogte van de Olzendedijk komt een rotonde.

Snelwegaansluiting

Bij tracé ‘groen’ komt er een nieuwe aansluiting op de snelweg A58, dichter bij de kern van Kruiningen, ter hoogte van het huidige viaduct bij de Goversweg. De bestaande snelwegaansluiting 33 (Zanddijk) komt daarmee te vervallen. Gevaarlijke stoffen worden in deze variant vervoerd via de N289 (de Oude Rijksweg) langs Kruiningen.

Beide plannen scoren volgens de provincie goed op bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Daarbij biedt ‘groen’ kansen voor de ontwikkeling van Nishoek, maar is wel aanzienlijk duurder dan ‘bruin’.

Draagvlak

Het meeste maatschappelijke draagvlak is er voor tracé ‘rood’, aldus Zeeland. Ze liet bewoners, bedrijfsleven, dorpsraden, Fietsersbond en de politie meedenken in een klankbordgroep. Die heeft een voorkeur voor ‘rood’. In dit plan komt er een nieuwe aansluiting op de A58 ter hoogte van de Sluisweg, aan de noordoost kant van Kruiningen. De bestaande snelwegaansluiting 32 (Luchtenburg) komt dan te vervallen, evenals de Walcherse kant van aansluiting 33.

Kosten

Het rode alternatief is met een geschatte 73,7 miljoen euro aan aanlegkosten het duurste. De provincie verwacht dat ‘bruin’ het goedkoopste is (40,5 miljoen euro) en daarna ‘roze-zwart’ (48,5 miljoen) en ‘groen’ (67,5 miljoen). Tracé ‘roze-zwart’ volgt de huidige Zanddijk vanaf de rotonde bij Nishoek tot aan de Olzendedijk. Daar komt er een nieuwe verbinding tussen de Zanddijk en Olzendepolder. ‘Bij dit alternatief blijft de Molendijk een relatief drukke weg’, plaatst de provincie als kanttekening.

Spoorviaduct

In alle vier de alternatieven komt er een viaduct onder het spoor door. De provincie denkt dat ‘bruin’ en ‘roze-zwart’ in respectievelijk zo’n vijf en zes jaar gerealiseerd kunnen worden en ‘rood’ en ‘groen’ in ongeveer acht jaar.

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Zeeland buigt zich over een definitieve keuze. Dit voorstel gaat nog dit jaar naar Provinciale Staten voor goedkeuring. Voordat de aanleg kan beginnen moeten er onder meer nog procedures doorlopen worden voor de vergunningen en grondverwerving. Ook de financiering moet nog geregeld worden. Niet alleen de provincie betaalt mee, afhankelijk van het gekozen scenario ook Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen, ProRail en de gemeente Reimerswaal.

Meer uit Reimerswaal

De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

19 uur geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

22 uur geleden
Mozart in Yerseke zet deur open voor belangstellenden

YERSEKE - Muziekvereniging Mozart in Yerseke doet mee aan de kennismakingsweken bij Reimerswaalse verenigingen. Geïnteresseerden zijn op donderdagavond welkom bij een repetitieavond in Tehaere in Yerseke.  

1 dag geleden
Ondernemers Yerseke geven honderden euro's weg met babbelaaractie

YERSEKE - Ondernemersvereniging OVY in Yerseke houdt van dinsdag 21 maart tot en met zaterdag 8 april een babbelaaractie. In deze periode krijgen klanten bij de deelnemende winkels en horeca een Zeeuwse babbelaar bij iedere aankoop. Dat kan de gelukkige snoeper 25, vijftig en zelfs honderd euro opleveren.

1 dag geleden
Sportraad Kapelle zoekt nieuwe leden

KAPELLE- De gemeente Kapelle is op zoek naar nieuwe leden voor de Sportraad. Die adviseert de gemeente op het gebied van sport, spel en bewegen, om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen actief blijven. 

1 dag geleden
Recordaantal bedrijven op banenmarkt 'Werken in Zeeland'

GOES - Donderdag 30 maart van 10.00 tot 15.00 uur wordt de banenmarkt ‘Werken in Zeeland’ gehouden in theater de Mythe in Goes. Het doel van de banenmarkt is om werkgevers en werkzoekenden op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

2 dagen geleden
Vermoedelijke inbreker aangehouden in Kapelle

KAPELLE - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een vermoedelijke inbreker aangehouden aan de Postweg. De man zit vast en zal zondag worden verhoord. 

4 dagen geleden