Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan voor aanvulling noodreserves IMF om crisis stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het plan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om in het licht van de coronacrisis de noodreserves van aangesloten landen met 650 miljard dollar te verhogen is weer een stap dichterbij. Met het geld moeten vooral armere landen en opkomende economieën financiële ademruimte krijgen om de coronapandemie te kunnen bestrijden.

Het bestuur van het IMF zou zich naar verluidt unaniem achter het plan hebben geschaard, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het IMF bevestigt dat de kwestie vrijdag is besproken door het bestuur dat bestaat uit leden uit 24 IMF-lidstaten en spreekt van een volgende stap in het proces dat naar verwachting in augustus wordt afgerond. Het plan moet ook nog definitief worden goedgekeurd door de raad van gouverneurs, die bestaat uit vertegenwoordigers van de 190 IMF-landen.

De noodreserves moeten worden toegewezen via zogeheten Special Drawing Rights (SDR's), waarvan de waarde is gebaseerd op een mandje van vijf veel gebruikte munten. Landen kunnen hiermee hun internationale reserves aanvullen en ze bijvoorbeeld verkopen voor euro's of dollars als de staatsfinanciën dat vereisen.

Financiële crisis

De toewijzing van reservevaluta zou de grootste ooit zijn van het IMF. De laatste keer dat het fonds extra noodreserves creëerde was in 2009, tijdens de wereldwijde financiële crisis. Toen gingen lidstaten van het fonds akkoord met de verdeling van SDR's ter waarde van 250 miljard dollar.

Omdat het geld van het IMF wordt verdeeld over alle leden, op basis van hun aandeel in het fonds, zullen de rijke landen het meest profiteren, terwijl slechts 7 procent of 42 miljard dollar van het totaal naar de 44 armere landen gaat. De leiders van de G7-landen hebben deze maand de voorgestelde uitbreiding van de noodreserves van het IMF toegejuicht. Ze spraken ook hun steun uit voor een wereldwijd streefbedrag van 100 miljard dollar voor de meest kwetsbare landen.

De landen van de G20 stemden in april in met de uitbreiding van de reserves. Dat gebeurde op het moment dat duidelijk werd dat rijkere landen zich veel sneller herstellen van de pandemie, terwijl de ontwikkelingslanden ver achterblijven.

Meer uit Financieel

IKEA Nederland vindt opvolger voor dit jaar overleden directeur

HAARLEM (ANP) - IKEA heeft een opvolger gevonden voor de eerder dit jaar overleden directeur van zijn Nederlandse tak. De Oostenrijker Walter Kadnar staat per 1 september aan het hoofd van IKEA Nederland, heeft de Zweedse woonwarenhuisketen donderdag bekendgemaakt.

8 minuten geleden
Gameontwikkelaar Ubisoft keldert op beurs in Parijs na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Ubisoft is donderdag gekelderd op de aandelenbeurs in Parijs. Beleggers waren niet te spreken over de jaarresultaten van de gameontwikkelaar, die het afgelopen jaar te maken had met verschillende tegenslagen. Ook de nieuwe game Assassin's Creed Shadows, gelanceerd aan het einde van het gebroken boekjaar, wist het tij voor het Franse bedrijf niet te keren. Het aandeel zakte ruim 18 procent.

2 uur geleden
Poolse minister: EU nog geen hinder handelsspanningen VS en China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft nog geen hinder ondervonden van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Poolse handelsminister Michael Baranowski na afloop van de bijeenkomst van EU-handelsministers.

3 uur geleden
Loonstijging in nieuwe cao sinds lange tijd minder dan 4 procent

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao's was vorige maand 3,7 procent. Daarmee kwam het percentage in april voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar onder de 4 procent uit. Werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, constateert dat het erop lijkt dat de gemiddelde loonafspraak "eindelijk" weer een dalende trend vertoont.

3 uur geleden
Action koopt voordeliger in China door handelsoorlog

ZWAAGDIJK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse importheffingen hebben Chinese leveranciers ertoe aangezet betere deals aan te bieden aan Europese retailers, merkt de eigenaar van discountketen Action. Volgens topman Simon Borrows van het Britse moederconcern 3i hebben de handelsspanningen Europa tot een nog belangrijkere markt gemaakt voor Chinese fabrikanten.

3 uur geleden
Foot Locker fors omhoog op Wall Street na overnamebod

NEW YORK (ANP) - Foot Locker schoot donderdag zo'n 83 procent omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De sportschoenenketen, die in Nederland ook tientallen winkels heeft, wordt overgenomen door branchegenoot Dick's Sporting Goods (min 12,4 procent). Dick's, dat zo'n 800 grote sportwinkels in Amerikaanse voorsteden heeft, betaalt omgerekend 2,1 miljard euro voor Foot Locker. Beide sportketens hebben last van de handelsoorlog van president Donald Trump. Veel van de producten die ze verkopen van merken als Adidas en Nike worden in China en Vietnam gemaakt.

4 uur geleden
Stormloop van Nederlanders op huizen net over de Belgische grens

BRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.

4 uur geleden