Plan voor aanvulling noodreserves IMF om crisis stap dichterbij
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het plan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om in het licht van de coronacrisis de noodreserves van aangesloten landen met 650 miljard dollar te verhogen is weer een stap dichterbij. Met het geld moeten vooral armere landen en opkomende economieën financiële ademruimte krijgen om de coronapandemie te kunnen bestrijden.
Het bestuur van het IMF zou zich naar verluidt unaniem achter het plan hebben geschaard, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het IMF bevestigt dat de kwestie vrijdag is besproken door het bestuur dat bestaat uit leden uit 24 IMF-lidstaten en spreekt van een volgende stap in het proces dat naar verwachting in augustus wordt afgerond. Het plan moet ook nog definitief worden goedgekeurd door de raad van gouverneurs, die bestaat uit vertegenwoordigers van de 190 IMF-landen.
De noodreserves moeten worden toegewezen via zogeheten Special Drawing Rights (SDR's), waarvan de waarde is gebaseerd op een mandje van vijf veel gebruikte munten. Landen kunnen hiermee hun internationale reserves aanvullen en ze bijvoorbeeld verkopen voor euro's of dollars als de staatsfinanciën dat vereisen.
Financiële crisis
De toewijzing van reservevaluta zou de grootste ooit zijn van het IMF. De laatste keer dat het fonds extra noodreserves creëerde was in 2009, tijdens de wereldwijde financiële crisis. Toen gingen lidstaten van het fonds akkoord met de verdeling van SDR's ter waarde van 250 miljard dollar.
Omdat het geld van het IMF wordt verdeeld over alle leden, op basis van hun aandeel in het fonds, zullen de rijke landen het meest profiteren, terwijl slechts 7 procent of 42 miljard dollar van het totaal naar de 44 armere landen gaat. De leiders van de G7-landen hebben deze maand de voorgestelde uitbreiding van de noodreserves van het IMF toegejuicht. Ze spraken ook hun steun uit voor een wereldwijd streefbedrag van 100 miljard dollar voor de meest kwetsbare landen.
De landen van de G20 stemden in april in met de uitbreiding van de reserves. Dat gebeurde op het moment dat duidelijk werd dat rijkere landen zich veel sneller herstellen van de pandemie, terwijl de ontwikkelingslanden ver achterblijven.
Meer uit Financieel
LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geëindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
2 uur geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
4 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
4 uur geleden