Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pioniers bouwen mini uusjes in de polder

Pioniers bouwen mini uusjes in de polder

SINT LAURENS – Wethouder Johan Aalberts legde vrijdag de eerste putdeksel op het terrein van zeven tiny houses aan de Wilgenhoekweg, net buiten Sint Laurens. Vanaf november worden de eerste ‘Mini Uusjes’ bewoond. Het is het eerste project in Zeeland waarbij bewoners hun eigen woning mogen ontwerpen en plaatsen. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Gekleed in een net blauw pak met overhemd en stropdas en voorzien van kaplaarzen kweet de wethouder zich van zijn taak. Daarna deelde hij vogelhuisjes in de vorm van een klomp uit aan de nieuwe bewoners, die hij pioniers in de polder noemde.  

Ontheffing
Simone Davidse uit Oostkapelle is initiatiefnemer van de ‘Mini Uusjes’. Ruim drie jaar geleden sloot ze zich aan bij de twee mensen die nog over waren van de eerste groep. “Ik was al een poos op zoek naar een voor mij betaalbaar huis, maar alles was te duur en ik wil niet fulltime werken. Van de eerste groep was bijna iedereen afgehaakt omdat alles te lang duurde. Daarom besloten we om eerst een plan te maken en toen daar groen licht van de gemeente voor was geïnteresseerden te zoeken. Drie hebben nu de vergunning binnen en kunnen gaan bouwen.”De gemeente heeft voor de grond, die een agrarische bestemming heeft, een ontheffing verleend voor afwijking van het bestemmingsplan voor maximaal tien jaar. De grond is in erfpacht uitgegeven aan de vereniging Mini Uusjes.

Geen riool
De huisjes zijn tussen de 22 en 50 vierkante meter. “We krijgen geen riolering maar een fytofilter en septic tank voor ons afvalwater. Het schone water lozen we in de sloot. Gelukkig krijgen we wel water en elektriciteit. Ook komen er zonnepanelen op de daken omdat we zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen zijn,” vertelt Simone. Zes van de Mini Uusjes komen langs de slootrand en nummer zeven in de hoek van het perceel. Daartussen een schelpenpad, moestuin voor gezamenlijk gebruik, een schuur en parkeerplaats. Simone heeft een plattegrond gemaakt en daarna een bouwer gezocht voor haar huis van 7,5 bij 3 meter. “Ik krijg vloerluiken met daaronder extra opbergruimte, een trapkast voor mijn wasmachine en boiler en een verhoogde vloer in het woongedeelte. De keuken zit lager.” Ze hoopt half november haar huis te kunnen betrekken.

Multifunctioneel
Dat hopen Niels uit Veere en Janne Sophie uit Burgh-Haamstede ook. “Na mijn studie in Utrecht kwam ik terug in Zeeland en besloot dat ik minimalistisch wil leven,” legt Niels uit. Via de gemeente kwam hij in contact met Simone. Hij en Janne Sophie zijn twee jaar samen en gaan in het huis samenwonen. “We krijgen onder andere een multifunctionele kast die aan twee kanten benut wordt en een mix tussen een ladder en trap die is verbonden met het luik naar de bovenverdieping. Beneden hebben we 28 vierkante meter, boven de helft.”

Wethouder Aalberts weet nu nog niet wat er over tien jaar gaat gebeuren. “Als de uusjes een succes zijn, kunnen ze misschien wel blijven staan.”

Meer uit Middelburg

BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

4 uur geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

5 uur geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

1 dag geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

3 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden