Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pioniers bouwen mini uusjes in de polder

Pioniers bouwen mini uusjes in de polder

SINT LAURENS – Wethouder Johan Aalberts legde vrijdag de eerste putdeksel op het terrein van zeven tiny houses aan de Wilgenhoekweg, net buiten Sint Laurens. Vanaf november worden de eerste ‘Mini Uusjes’ bewoond. Het is het eerste project in Zeeland waarbij bewoners hun eigen woning mogen ontwerpen en plaatsen. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Gekleed in een net blauw pak met overhemd en stropdas en voorzien van kaplaarzen kweet de wethouder zich van zijn taak. Daarna deelde hij vogelhuisjes in de vorm van een klomp uit aan de nieuwe bewoners, die hij pioniers in de polder noemde.  

Ontheffing
Simone Davidse uit Oostkapelle is initiatiefnemer van de ‘Mini Uusjes’. Ruim drie jaar geleden sloot ze zich aan bij de twee mensen die nog over waren van de eerste groep. “Ik was al een poos op zoek naar een voor mij betaalbaar huis, maar alles was te duur en ik wil niet fulltime werken. Van de eerste groep was bijna iedereen afgehaakt omdat alles te lang duurde. Daarom besloten we om eerst een plan te maken en toen daar groen licht van de gemeente voor was geïnteresseerden te zoeken. Drie hebben nu de vergunning binnen en kunnen gaan bouwen.”De gemeente heeft voor de grond, die een agrarische bestemming heeft, een ontheffing verleend voor afwijking van het bestemmingsplan voor maximaal tien jaar. De grond is in erfpacht uitgegeven aan de vereniging Mini Uusjes.

Geen riool
De huisjes zijn tussen de 22 en 50 vierkante meter. “We krijgen geen riolering maar een fytofilter en septic tank voor ons afvalwater. Het schone water lozen we in de sloot. Gelukkig krijgen we wel water en elektriciteit. Ook komen er zonnepanelen op de daken omdat we zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen zijn,” vertelt Simone. Zes van de Mini Uusjes komen langs de slootrand en nummer zeven in de hoek van het perceel. Daartussen een schelpenpad, moestuin voor gezamenlijk gebruik, een schuur en parkeerplaats. Simone heeft een plattegrond gemaakt en daarna een bouwer gezocht voor haar huis van 7,5 bij 3 meter. “Ik krijg vloerluiken met daaronder extra opbergruimte, een trapkast voor mijn wasmachine en boiler en een verhoogde vloer in het woongedeelte. De keuken zit lager.” Ze hoopt half november haar huis te kunnen betrekken.

Multifunctioneel
Dat hopen Niels uit Veere en Janne Sophie uit Burgh-Haamstede ook. “Na mijn studie in Utrecht kwam ik terug in Zeeland en besloot dat ik minimalistisch wil leven,” legt Niels uit. Via de gemeente kwam hij in contact met Simone. Hij en Janne Sophie zijn twee jaar samen en gaan in het huis samenwonen. “We krijgen onder andere een multifunctionele kast die aan twee kanten benut wordt en een mix tussen een ladder en trap die is verbonden met het luik naar de bovenverdieping. Beneden hebben we 28 vierkante meter, boven de helft.”

Wethouder Aalberts weet nu nog niet wat er over tien jaar gaat gebeuren. “Als de uusjes een succes zijn, kunnen ze misschien wel blijven staan.”

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

20 uur geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

20 uur geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

21 uur geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

1 dag geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

1 dag geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

2 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

2 dagen geleden