Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pinbetalingen bij boekenwinkels en kledingzaken sterk gestegen

Pinbetalingen bij boekenwinkels en kledingzaken sterk gestegen

AMSTERDAM (ANP) - Door de versoepeling van de coronamaatregelen werd in april vaker gepind dan in maart. Omdat niet-essentiële winkels weer klanten mochten ontvangen was met name een sterke stijging te zien van de pinbetalingen in kledingwinkels, boeken- en tijdschriftenzaken en speelgoed-, hobby- en sportwinkels, aldus de Betaalvereniging Nederland.

Er werd vorige maand 2,6 procent vaker gepind dan in maart en 7,6 procent vaker dan in april 2020. Vorig jaar april was een buitengewoon slechte pinmaand, middenin de eerste lockdown. Ten opzichte van april 2019, vóór corona, werd er nog steeds 3,6 procent minder vaak gepind. Het dieptepunt tot nu toe voor het aantal pinbetalingen tijdens de coronacrisis was afgelopen februari; toen werd er ruim 30 procent minder vaak gepind dan een jaar eerder.

In kledingwinkels, boeken- en tijdschriftenwinkels en speelgoed-, hobby- en sportwinkels steeg het aantal pinbetalingen met respectievelijk 50, 45 en 40 procent ten opzichte van een maand eerder. In vergelijking met april 2019 blijven de aantallen echter fors lager.

Juweliers en opticiens

De gepinde bedragen stegen in april over de gehele linie ten opzichte van de voorgaande maand (plus 5,7 procent), het voorgaande jaar (plus 16,2 procent) en twee jaar geleden (plus 7,4 procent). Opvallende stijgers voor de omzet in april ten opzichte van 2019 zijn juweliers en opticiens, planten- en dierenwinkels en voeding- en genotswinkels. Dat wordt wellicht mede veroorzaakt door de reisbeperkingen, waardoor veel mensen tijdens de lentevakanties thuisbleven en zichzelf in eigen land verwenden, aldus de Betaalvereniging.

Verder lijken in april veel mensen alvast een voorschot te hebben genomen op een versoepeling van de reisbeperkingen. Het aantal pinbetalingen in de reisbranche steeg met 55 procent ten opzichte van maart en met 330 procent ten opzichte van april vorig jaar.

Meer uit Financieel

Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

34 minuten geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

1 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

2 uur geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

2 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

2 uur geleden
Boete van 400.000 euro voor gokbedrijf Bingoal

DEN HAAG (ANP) - Aanbieder van sportweddenschappen Bingoal heeft een boete van 400.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder heeft de onderneming, ook bekend als de naamgever van het Bingoal-stadion van voetbalclub ADO Den Haag, zich in reclame-uitingen gericht op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, en dat is verboden.

3 uur geleden
Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

3 uur geleden