Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Piloten en verkeersleiding in de fout bij vliegtuigcrash Pakistan

Piloten en verkeersleiding in de fout bij vliegtuigcrash Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - Piloten en de Pakistaanse luchtverkeersleiding maakten fouten voorafgaand aan de vliegtuigcrash in Karachi vorige maand. Volgens de minister van Luchtvaart blijkt uit onderzoek dat de gebruikelijke procedures niet werden gevolgd. Door het vliegtuigongeluk kwamen 97 personen om het leven.

De minister, die het onderzoeksrapport woensdag aan het parlement presenteerde, zei dat de piloten niet "gefocust" waren omdat zij discussieerden over de coronapandemie. Dat gebeurde tijdens de eerste landingspoging, terwijl de piloten de automatische piloot hadden uitgeschakeld. De minister noemde de piloten "te zelfverzekerd", waaraan hij toevoegde dat het vliegtuig twee keer zo hoog vloog als normaal bij het inzetten van de landing.

Daarop negeerden de piloten en de luchtverkeersleiding de standaardprocedures, wat leidde tot een noodlandingspoging. Toen die moest worden afgebroken, raakten de motoren van het vliegtuig zodanig beschadigd, dat het toestel bij een tweede landingspoging neerstortte. Het vliegtuig was "100 procent in orde" voor het opsteeg, verklaarde de bewindsman.

Slechte reputatie

Het onderzoek naar de crash is uitgevoerd door de Pakistaanse Autoriteiten, Franse overheidsfunctionarissen en experts uit de luchtvaartsector. Zij hebben data geanalyseerd en de opnames uit de cockpit van het ramptoestel beluisterd.

De Airbus A320 van Pakistan International Airlines stortte op 22 mei neer in een woonwijk in de miljoenenstad Karachi, waarbij zo'n 29 huizen beschadigd raakten. De vliegramp was de ergste in Pakistan in acht jaar. Slechts twee van de 99 inzittenden overleefden de crash. Het vliegtuig was opgestegen in Lahore, zo'n 1200 kilometer ten noordoosten van de uiteindelijke rampplek. Veel van de inzittenden waren op weg naar familie om de volgende dag samen het Suikerfeest te vieren.

Pakistan heeft een slechte reputatie op het gebied van vliegveiligheid. Bij de dodelijkste crash ooit in het land in 2010 kwamen 152 personen om. In 2016 vloog een toestel van Pakistan International Airlines in brand nadat een van de twee motoren was uitgevallen, met veertig doden tot gevolg. In 2013 werd een Pakistaanse piloot in het Verenigd Koninkrijk aangehouden omdat hij dronken was.

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

1 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

2 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

3 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

6 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

8 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

8 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

9 uur geleden