
Pilot project omtrent wijkhulp actief van start gegaan
GOES/WOLPHAARTSDIJK - Wij willen graag aandacht vragen voor het pilot project ‘Wijkhulp Goes-Oost, Wolphaartsdijk en Zierikzee Poortambacht’. Dit project is na enkele maanden van voorbereiding per 1 januari 2021 actief gestart op genoemde locaties.
De pilot is bedacht en opgezet door drie zorgorganisaties, namelijk Iriz Zorg & Welzijn, Eilandzorg en de Lelie zorggroep en daarin is de samenwerking gezocht met welzijnsorganisatie SMWO en het samenwerkingsverband SWVO.
Acute hulp
In de drie wijken waar gestart wordt, zijn wijkhulpen aanwezig die inspringen als mensen acuut praktische huishoudelijke hulp nodig hebben en er geen of onvoldoende hulp in het eigen netwerk aanwezig is.
De wijkhulp kan bijvoorbeeld het bed verschonen bij ziekte, een boodschap doen of schoonmaken in acute situaties of bij een tijdelijk zieke partner.
De wijkhulp pakt samen met de hulpvrager de klus op en bespreekt wat nodig is om het een volgende keer zelf te kunnen doen, of met hulp van anderen. Daarbij wordt samengewerkt met het sociale netwerk, welzijnswerk, vrijwilligers, wijkleerbedrijven en eventuele andere organisaties die in de wijk aanwezig zijn.
Ook wijkbewoners die in hun naaste omgeving een acuut probleem op huishoudelijk gebied signaleren en niet in staat zijn om te helpen, kunnen de wijkhulp inschakelen.
Ondersteuning
Tijdens de pilot ondersteunt de HZ University of Applied Sciences met het monitoren of wijkbewoners geholpen worden door de inzet van de wijkhulp, naar wie ze doorverwezen worden, of er voldoende informele hulp aanwezig is in de wijk en of met informele hulp voldoende kan worden ondersteund zodat er geen maatwerkvoorziening binnen de WMO nodig is. Op eigen kracht of soms met enige ondersteuning kan vaak een oplossing dichtbij gevonden worden. Dit biedt ook een oplossing voor de steeds hoger wordende kosten voor inwoners en gemeenten. De pilot duurt ongeveer één jaar.
Contact
Wijkbewoners kunnen van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren contact opnemen met de wijkhulp:
In Goes-Oost: Ella en Joke: 06-20853560;
In Wolphaartsdijk: Marian 06-82167400.
Meer uit Beveland
SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
35 minuten geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
3 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
5 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
1 dag geleden