Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Piek op de Zeeuwse arbeidsmarkt voorbij, maar krapte blijft groot

Piek op de Zeeuwse arbeidsmarkt voorbij, maar krapte blijft groot

ZEELAND - De spanning op de arbeidsmarkt koelde in het eerste kwartaal van 2023 enigszins af ten opzichte van de piek van vorige zomer. De arbeidsmarkt bleef echter bijzonder krap. Dat meldt het UWV. Het aantal openstaande vacatures in Zeeland is hoog en het aantal direct inzetbare werkzoekenden laag: in de overgrote meerderheid van de beroepen is nog steeds sprake van grote personeelstekorten. Krapte is er ook in de detailhandel. De tekorten aan personeel zijn daar inmiddels breed verspreid over verschillende soorten winkels, omzetten komen in gevaar en winkels passen hun openingstijden aan om personeelstekorten te ondervangen. Maar ook hier lijkt de ergste krapte inmiddels achter de rug.

Milou Audenaerd, arbeidsmarktadviseur van UWV: “Vanaf begin 2021 nam de spanning op de arbeidsmarkt nagenoeg ieder kwartaal toe, tot een hoogtepunt in het 3e kwartaal van 2022. Na een daling in het laatste kwartaal van 2022, zien we dat de spanning in het 1e kwartaal van 2023 min of meer gelijk blijft. De oververhitte arbeidsmarkt koelde zo iets af, maar de verhouding tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal direct inzetbare werkzoekenden in Zeeland blijft historisch gezien ongekend.”

De arbeidsmarkt voor de detailhandel laat hetzelfde beeld zien als dat van de gehele arbeidsmarkt. Na de coronajaren is de krapte in korte tijd flink toegenomen. Bedrijven gingen massaal op zoek naar personeel. De detailhandel bleek moeilijk te kunnen concurreren op salaris met andere sectoren. De krapte is inmiddels breed ‘uitgewaaierd’ over de sector. In vrijwel alle segmenten binnen de detailhandel zoals bouwmarkten, kledingwinkels en supermarkten zijn op dit moment tekorten. Dit leidt er in sommige gevallen toe dat winkels besluiten hun openingstijden te versmallen of om filialen te sluiten om het personeel beter te verdelen over de vestigingen.

Het vacatureaantal in de detailhandel is sinds het derde kwartaal van 2022 niet verder gestegen. In het eerste kwartaal van 2023 telde de sector in Zeeland circa 1.500 openstaande vacatures. Dit is 35% hoger dan in het eerste kwartaal van 2019, vóór de coronacrisis. Milou Audenaerd: “Ook deze recente stabilisatie van de vraag is zeer vergelijkbaar met de situatie op de totale arbeidsmarkt.”

Door de grote tekorten kijken werkgevers in de detailhandel steeds vaker naar andere doelgroepen om hun vacatures te vervullen. In beroepen waar voorheen vooral scholieren werden ingezet, wordt nu ook gekeken naar 55-plussers, mensen met een arbeidsbeperking of anderstaligen (buitenlandse studenten, Oekraïners). Er zijn veel bedrijven en winkels die mensen met een arbeidsbeperking inzetten, zoals mensen met een Wajong- of WIA-uitkering. Vaak kunnen zij met (kleine) werkaanpassingen direct aan de slag

Meer uit Reimerswaal

Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

8 uur geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

16 uur geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

16 uur geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

1 dag geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden
Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

2 dagen geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

2 dagen geleden