Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips stond maandag onder druk in de Amsterdamse AEX-index, die een nieuw recordniveau bereikte. Het zorgtechnologieconcern moet meer geld opzijzetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

Philips (min 3,4 procent) was de enige daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern moet nog eens 250 miljoen euro reserveren vanwege de grote wereldwijde terugroepactie. In het eerste kwartaal werd ook al 250 miljoen euro voor de kwestie gereserveerd. Bepaalde onderdelen van de beademingsapparatuur zouden een gezondheidsrisico kunnen vormen.

De Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers kijken vooral uit naar de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begint. De markten zijn benieuwd hoe de centrale bankiers denken over de hoge inflatie in de Verenigde Staten, die in mei uitkwam op 5 procent. Die zou mogelijk kunnen leiden tot een snellere afbouw van het stimuleringsbeleid.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 734,21 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 1074,97 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Shell behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 1,7 procent. Persbureau Reuters meldde dat het olie- en gasconcern zijn belang in het grootste Amerikaanse olieveld wil verkopen. Het olieveld in het Amerikaanse Permian Basin, dat grotendeels in Texas ligt, is goed voor zo'n 6 procent van de totale olie- en gasproductie van Shell. Als de bezittingen in zijn geheel worden verkocht, zou dat mogelijk meer dan 10 miljard dollar opleveren. De verkoop zou Shell kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen.

MidKap

Fintechbedrijf Adyen, dat een Amerikaanse bankvergunning kreeg, steeg dik 2 procent. Unilever won 0,7 procent. De Braziliaanse fiscus eist ruim 2 miljard euro van Unilever in verband met een herstructurering van het levensmiddelenconcern in 2001. De totale claim is inmiddels opgelopen tot 2,9 miljard euro. Het betreft diverse belastingzaken in Braziliƫ, zo meldt NRC uit het jaarverslag over 2020.

In de MidKap stonden laadpalenfabrikant Alfen en metalenspecialist AMG bovenaan met winsten tot 2,7 procent. Postbedrijf PostNL en industrieel toeleverancier Aalberts waren de grootste dalers met verliezen tot 1,2 procent.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,2101 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 71,36 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 73,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oppositie wil nu actie van kabinet om koopkracht te stutten

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer eist onmiddellijke actie van het kabinet om de koopkracht van huishoudens te stutten. Volgens ramingen van het CPB leiden de aanhoudende prijsstijgingen ertoe dat volgend jaar een op de tien kinderen te maken krijgt met armoede.

34 minuten geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl bijna derde meer waard op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werd vrijdag bijna een derde meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood verkoopt aan techinvesteerder Prosus voor 1,5 miljard euro in contanten. Afhankelijk van de prestaties van het onderdeel kan daar nog eens maximaal 300 miljoen euro bijkomen. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.

42 minuten geleden
Just Eat Takeaway accepteert lagere prijs voor belang in iFood

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway verkoopt zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood aan Prosus. De in Amsterdam genoteerde onderneming, moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, vangt een bedrag van maximaal 1,8 miljard euro voor de 33 procent van de aandelen die het bezit.

1 uur geleden
Duitse bondskanselier moet getuigen in belastingfraudeschandaal

HAMBURG (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz moet zich vrijdag opnieuw voor een commissie verantwoorden in een onderzoek naar een belastingschandaal dat de Duitse regering miljarden heeft gekost. Het is de tweede keer dat Scholz bij de parlementaire commissie in Hamburg zal opdraven.

1 uur geleden
Just Eat Takeaway en Prosus in belangstelling op rustig Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verkoopt zijn belang in iFood aan Prosus voor 1,5 miljard euro. Bij goede prestaties van iFood kan de overnamesom oplopen tot 1,8 miljard euro. Just Eat Takeaway herhaalde tevens actief te blijven werken aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub.

1 uur geleden
Hogere tarieven zorgen voor meer omzet opslagverhuurder Shurgard

LUXEMBURG (ANP) - Verhuurder van opslagruimtes Shurgard heeft in de eerste zes maanden van het jaar meer geld verdiend in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het in Luxemburg gevestigde bedrijf, dat ook in Nederland verschillende locaties heeft, verhoogde onder andere de huurprijzen wat de omzet een boost gaf.

1 uur geleden
Indonesiƫ: Xi en Poetin bij G20 op Bali in november

DENPASAR (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese staatshoofd Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin zullen in november de G20-top bijwonen. Die vindt dan plaats op het Indonesische eiland Bali. Dat heeft een adviseur van de Indonesische president Joko Widodo aan persbureau Reuters verteld.

1 uur geleden