Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips stond maandag onder druk in de Amsterdamse AEX-index, die een nieuw recordniveau bereikte. Het zorgtechnologieconcern moet meer geld opzijzetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

Philips (min 3,4 procent) was de enige daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern moet nog eens 250 miljoen euro reserveren vanwege de grote wereldwijde terugroepactie. In het eerste kwartaal werd ook al 250 miljoen euro voor de kwestie gereserveerd. Bepaalde onderdelen van de beademingsapparatuur zouden een gezondheidsrisico kunnen vormen.

De Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers kijken vooral uit naar de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begint. De markten zijn benieuwd hoe de centrale bankiers denken over de hoge inflatie in de Verenigde Staten, die in mei uitkwam op 5 procent. Die zou mogelijk kunnen leiden tot een snellere afbouw van het stimuleringsbeleid.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 734,21 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 1074,97 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Shell behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 1,7 procent. Persbureau Reuters meldde dat het olie- en gasconcern zijn belang in het grootste Amerikaanse olieveld wil verkopen. Het olieveld in het Amerikaanse Permian Basin, dat grotendeels in Texas ligt, is goed voor zo'n 6 procent van de totale olie- en gasproductie van Shell. Als de bezittingen in zijn geheel worden verkocht, zou dat mogelijk meer dan 10 miljard dollar opleveren. De verkoop zou Shell kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen.

MidKap

Fintechbedrijf Adyen, dat een Amerikaanse bankvergunning kreeg, steeg dik 2 procent. Unilever won 0,7 procent. De Braziliaanse fiscus eist ruim 2 miljard euro van Unilever in verband met een herstructurering van het levensmiddelenconcern in 2001. De totale claim is inmiddels opgelopen tot 2,9 miljard euro. Het betreft diverse belastingzaken in Brazilië, zo meldt NRC uit het jaarverslag over 2020.

In de MidKap stonden laadpalenfabrikant Alfen en metalenspecialist AMG bovenaan met winsten tot 2,7 procent. Postbedrijf PostNL en industrieel toeleverancier Aalberts waren de grootste dalers met verliezen tot 1,2 procent.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,2101 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 71,36 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 73,21 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Bloomberg: interesse voor Amerikaanse oliebezittingen Shell

HOUSTON (ANP) - Verschillende oliemaatschappijen hebben interesse getoond voor een overname van de bezittingen van Shell in het grootste olieveld van de Verenigde Staten. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg hebben de Amerikaanse bedrijven Chevron, ConocoPhillips en Devon Energy hun interesse kenbaar gemaakt voor de bezittingen van Shell in het olie- en gasrijke gebied Permian Basin, dat grotendeels in het westen van de staat Texas ligt.

15 uur geleden
Sky: Rivian bekijkt bouw Britse fabriek elektrische auto's

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Rivian bekijkt de bouw van een nieuwe fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Volgens nieuwszender Sky News overlegt het bedrijf met de Britse overheid over subsidies of belastingvoordelen voor de fabriek die in de buurt van Bristol kan komen.

17 uur geleden
Fed-bestuurder: arbeidsmarkt VS moet nog verder herstellen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse arbeidsmarkt moet nog verder herstellen van de coronacrisis voordat de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, gaat beginnen met het afbouwen van zijn opkoopprogramma's. Dat zegt Fed-bestuurder Lael Brainard.

18 uur geleden
Chinese centrale bank blijft cryptomarkt hard aanpakken

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese centrale bank gaat door met de harde aanpak van de markt voor digitale munten, zo werd zaterdag gemeld. De afgelopen tijd treden de Chinese autoriteiten steeds strenger op tegen de handel in cryptomunten vanwege zorgen over onder meer fraude en witwassen. Daarnaast wordt ook het minen van digitale valuta in China steeds meer aan banden gelegd vanwege het hoge energieverbruik dat daarmee gepaard gaat.

20 uur geleden
Omvangrijke industrie China groeit minder sterk

PEKING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De omvangrijke Chinese industrie is in juli minder sterk gegroeid dan een maand eerder. De industrie in China had onder meer te kampen met de hoge grondstofprijzen en in bepaalde delen van het land ook extreem weer, zoals overstromingen. Daarnaast speelden ook onderhoudswerkzaamheden aan machines een rol bij de minder sterke groei.

21 uur geleden
ING: vertrouwen beleggers iets gedaald, maar nog wel hoog

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers is gezakt, maar blijft volgens een peiling door ING in de buurt van het recordniveau. Dat is in lijn met de koersen op de meeste aandelenbeurzen. Zo wist de Amsterdamse AEX-index donderdag voor het eerst in de geschiedenis tot boven de 750 punten uit te stijgen.

22 uur geleden
Angst voor piek op beurs leidt tot rode koersen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag lager gesloten. Het sentiment op Wall Street werd beïnvloed door de angst dat de piek van de groei voor veel bedrijven in zicht komt en dat leidde ertoe dat handelaren hun winst pakten. Een tegenvallend kwartaalbericht van Amazon, dat minder hard groeide dan werd verwacht, zorgde ervoor dat de hele webwinkelsector in het rood dook.

1 dag geleden