Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips stond maandag onder druk in de Amsterdamse AEX-index, die een nieuw recordniveau bereikte. Het zorgtechnologieconcern moet meer geld opzijzetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

Philips (min 3,4 procent) was de enige daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern moet nog eens 250 miljoen euro reserveren vanwege de grote wereldwijde terugroepactie. In het eerste kwartaal werd ook al 250 miljoen euro voor de kwestie gereserveerd. Bepaalde onderdelen van de beademingsapparatuur zouden een gezondheidsrisico kunnen vormen.

De Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers kijken vooral uit naar de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begint. De markten zijn benieuwd hoe de centrale bankiers denken over de hoge inflatie in de Verenigde Staten, die in mei uitkwam op 5 procent. Die zou mogelijk kunnen leiden tot een snellere afbouw van het stimuleringsbeleid.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 734,21 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 1074,97 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Shell behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 1,7 procent. Persbureau Reuters meldde dat het olie- en gasconcern zijn belang in het grootste Amerikaanse olieveld wil verkopen. Het olieveld in het Amerikaanse Permian Basin, dat grotendeels in Texas ligt, is goed voor zo'n 6 procent van de totale olie- en gasproductie van Shell. Als de bezittingen in zijn geheel worden verkocht, zou dat mogelijk meer dan 10 miljard dollar opleveren. De verkoop zou Shell kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen.

MidKap

Fintechbedrijf Adyen, dat een Amerikaanse bankvergunning kreeg, steeg dik 2 procent. Unilever won 0,7 procent. De Braziliaanse fiscus eist ruim 2 miljard euro van Unilever in verband met een herstructurering van het levensmiddelenconcern in 2001. De totale claim is inmiddels opgelopen tot 2,9 miljard euro. Het betreft diverse belastingzaken in Brazilië, zo meldt NRC uit het jaarverslag over 2020.

In de MidKap stonden laadpalenfabrikant Alfen en metalenspecialist AMG bovenaan met winsten tot 2,7 procent. Postbedrijf PostNL en industrieel toeleverancier Aalberts waren de grootste dalers met verliezen tot 1,2 procent.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,2101 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 71,36 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 73,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

8 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

9 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

10 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

11 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

12 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

12 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

13 uur geleden