Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips staat centraal op Damrak na nieuwe ontslagronde

Philips staat centraal op Damrak na nieuwe ontslagronde

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag vooral uit naar Philips. Het zorgtechnologieconcern, dat kampt met de gevolgen van een grote terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten, liet bij de presentatie van de jaarcijfers weten wereldwijd de komende jaren nog eens 6000 banen te schrappen. De ontslagen komen bovenop de eerdere aangekondigde ontslagronde van 4000 banen. In Nederland verdwijnen dit jaar 1100 banen, bovenop het eerder aangekondigde verlies van 400 banen.

De ontslagronde is onderdeel van de nieuwe groeistrategie die Philips maandag presenteerde. Die moet tegen 2025 leiden tot een omzetgroei van zo'n 5 procent. In het afgelopen kwartaal boekte het concern een omzet van 5,4 miljard euro, tegen 4,9 miljard euro een jaar eerder. Onder de streep bleef een nettoverlies over van 105 miljoen euro, tegen een winst van 151 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2021.

Beleggers maken zich verder op voor een drukke week. In Amsterdam komen deze week onder meer de AEX-bedrijven KPN, ING en Shell met cijfers. Op Wall Street openen grote techconcerns als Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken. Daarnaast komen de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) met rentebesluiten. De Fed en de ECB gaan de rente waarschijnlijk verder verhogen om zo de hoge inflatie aan te pakken.

Azië

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingsverlies van 0,8 procent en ook de andere Europese beurzen lijken lager te beginnen. De Aziatische aandelenmarkten lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent hoger en in Shanghai, waar beleggers terugkeerden na een lange vakantieweek, noteerde de hoofdindex 0,2 procent in de plus. De Hang Seng-index in Hongkong zakte daarentegen ruim 2 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

Op het Damrak zal techinvesteerder Prosus mogelijk tegenwind ondervinden van de koersverliezen in de Chinese techsector. Zo zakte Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, dik 6 procent in Hongkong.

ASML

Ook chipmachinemaker ASML blijft in de belangstelling staan. Persbureau Bloomberg meldde vrijdagavond op basis van ingewijden dat Nederland, de VS en Japan een akkoord hebben bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. ASML liet in een reactie daarop weten vooralsnog geen reden te zien om zijn groeiverwachting voor dit jaar los te laten.

De euro was 1,0863 dollar waard, tegen 1,0859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 79,26 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 86,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

53 minuten geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

3 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

6 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

6 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

11 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

12 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

13 uur geleden