
Philips roept twee keer in korte tijd gevaarlijke apparaten terug
WASHINGTON (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft kort na de grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur ook nog tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen teruggeroepen. Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan die apparatuur eveneens ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot verwondingen of zelfs overlijden. De toezichthouder heeft beide terugroepacties van Philips in de hoogste risicocategorie, de zogeheten Class 1, ingeschaald.
Het euvel bij de beademingsapparaten betreft een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de machines bij het bereiken van een bepaalde maximale zuurstofdruk alarm slaan, zodat het ziekenhuispersoneel bij de patiënt gaat kijken. Als dat gebeurt, zorgt het systeem ervoor dat de zuurstofdruk automatisch ook iets afneemt. Dat laatste is volgens een woordvoerder van Philips in bepaalde gevallen niet wenselijk, vandaar dat Philips de apparaten moet aanpassen.
Volgens de FDA zijn er al tientallen incidenten en meerdere verwondingen bekend, maar geen sterfgevallen. Philips zegt dat de beademingsapparaten van de types V60 en V60 Plus voorlopig wel gebruikt kunnen blijven worden, maar dan moeten de patiënten extra goed in de gaten worden gehouden. Ook moet er snel op eventuele alarmen worden gereageerd.
Slaapapneu
Uitgaande van de gegevens van de FDA zijn er wereldwijd ruim 23.000 van de betreffende beademingsapparaten in gebruik, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten. Ook in Nederland wordt ermee gewerkt. De zegsman van Philips erkent dat het enigszins verwarrend kan overkomen dat er in korte tijd meerdere terugroepacties van beademingsapparatuur zijn. Maar volgens hem zijn gebruikers van de apparaten in kwestie wel allemaal benaderd.
De eerdere recall betrof voornamelijk apparaten met maskers die mensen 's nachts dragen om slaapapneu te voorkomen. De gezondheidsrisico's werden veroorzaakt door geluiddempend schuimrubber dat in de apparaten is verwerkt. Daarvan kunnen deeltjes loslaten die ingeslikt of ingeademd kunnen worden door de gebruiker. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze wordt schoongemaakt. Als dat schuim met bepaalde middelen in aanraking komt, kunnen schadelijke gassen vrijkomen.
Mogelijke schadeclaims
Philips heeft al honderden miljoenen euro's opzij gezet in verband met die eerdere kwestie. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd 3 miljoen tot 4 miljoen slaap- en ademhalingsapparaten verkocht die hersteld of vervangen moeten worden, waarvan naar schatting tienduizenden in Nederland. Topman Frans van Houten vond het bij de presentatie van de kwartaalresultaten vorige week nog te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo'n zaak voor de rechter komt, gaf Van Houten aan.
Philips kon niet direct zeggen wat de kosten voor de tweede terugroepactie zijn.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
31 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
1 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
2 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
4 uur geleden