Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips roept twee keer in korte tijd gevaarlijke apparaten terug

Philips roept twee keer in korte tijd gevaarlijke apparaten terug

WASHINGTON (ANP) - Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft kort na de grote terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur ook nog tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen teruggeroepen. Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan die apparatuur eveneens ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot verwondingen of zelfs overlijden. De toezichthouder heeft beide terugroepacties van Philips in de hoogste risicocategorie, de zogeheten Class 1, ingeschaald.

Het euvel bij de beademingsapparaten betreft een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de machines bij het bereiken van een bepaalde maximale zuurstofdruk alarm slaan, zodat het ziekenhuispersoneel bij de patiënt gaat kijken. Als dat gebeurt, zorgt het systeem ervoor dat de zuurstofdruk automatisch ook iets afneemt. Dat laatste is volgens een woordvoerder van Philips in bepaalde gevallen niet wenselijk, vandaar dat Philips de apparaten moet aanpassen.

Volgens de FDA zijn er al tientallen incidenten en meerdere verwondingen bekend, maar geen sterfgevallen. Philips zegt dat de beademingsapparaten van de types V60 en V60 Plus voorlopig wel gebruikt kunnen blijven worden, maar dan moeten de patiënten extra goed in de gaten worden gehouden. Ook moet er snel op eventuele alarmen worden gereageerd.

Slaapapneu

Uitgaande van de gegevens van de FDA zijn er wereldwijd ruim 23.000 van de betreffende beademingsapparaten in gebruik, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten. Ook in Nederland wordt ermee gewerkt. De zegsman van Philips erkent dat het enigszins verwarrend kan overkomen dat er in korte tijd meerdere terugroepacties van beademingsapparatuur zijn. Maar volgens hem zijn gebruikers van de apparaten in kwestie wel allemaal benaderd.

De eerdere recall betrof voornamelijk apparaten met maskers die mensen 's nachts dragen om slaapapneu te voorkomen. De gezondheidsrisico's werden veroorzaakt door geluiddempend schuimrubber dat in de apparaten is verwerkt. Daarvan kunnen deeltjes loslaten die ingeslikt of ingeademd kunnen worden door de gebruiker. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze wordt schoongemaakt. Als dat schuim met bepaalde middelen in aanraking komt, kunnen schadelijke gassen vrijkomen.

Mogelijke schadeclaims

Philips heeft al honderden miljoenen euro's opzij gezet in verband met die eerdere kwestie. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd 3 miljoen tot 4 miljoen slaap- en ademhalingsapparaten verkocht die hersteld of vervangen moeten worden, waarvan naar schatting tienduizenden in Nederland. Topman Frans van Houten vond het bij de presentatie van de kwartaalresultaten vorige week nog te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo'n zaak voor de rechter komt, gaf Van Houten aan.

Philips kon niet direct zeggen wat de kosten voor de tweede terugroepactie zijn.

Meer uit Financieel

Staking interieurbouwers en meubelmakers definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

33 minuten geleden
Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

1 uur geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

1 uur geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

1 uur geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

1 uur geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

1 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

2 uur geleden