Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips: problemen slaapapneumachines minder gevaarlijk

Philips: problemen slaapapneumachines minder gevaarlijk

AMSTERDAM (ANP) - De problemen met slaapapneu-apparaten van Philips zijn minder gevaarlijk voor gebruikers dan het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf eerder dacht. Dat stelt de onderneming op basis van vroege onderzoeksresultaten naar de apparaten. De terugroepactie gaat evenwel onverminderd hard door.

De problemen werden veroorzaakt door het geluidisolerend schuim in de apparaten. Dat kon mogelijk afbrokkelen, maar ook chemische stoffen afgeven. Omdat Philips niet wist hoe schadelijk die chemicaliën waren, ging het bedrijf ervan uit dat ze kankerverwekkend waren. Maar na uitgebreide tests in het laboratorium bleek de afgifte van chemische stoffen veel minder dan gevreesd, aldus het bedrijf zelf. Bovendien bleken de geteste machines qua uitstoot van stoffen ook nog binnen de veiligheidsnormen te zitten. Daarmee is de kans op kanker en andere ziektes als gevolg van het gebruik van de slaapapneumachines "zeer klein", volgens Philips dat uitging van een ergste scenario.

Ook hield Philips rekening met het afbrokkelen van het isolatieschuim. Dat blijkt nu echter nauwelijks te gebeuren. Als het schuim aangetast wordt, verandert het in een soort gelachtige massa. De mogelijkheid dat kleine deeltjes in de longen van gebruikers terechtkomen is daarmee ook minder waarschijnlijk geworden.

Ozon

Voor de testresultaten leunt Philips sterk op Noord-Amerikaanse apparaten. In die regio werden ook apparaten met aangetast schuim gevonden, terwijl dat in Europa en Japan niet zo was. Mogelijk heeft het schoonmaken met ozon, wat Philips overigens nooit heeft aangeraden en waarvoor door de Amerikaanse toezichthouder FDA zelfs werd gewaarschuwd, daarbij een rol gespeeld. Bij apparaten waarvan de gebruikers zeiden dat ze niet schoongemaakt waren met ozon was 0,5 procent aangetast. Als gebruikers zeiden de apparaten met ozon te hebben schoongemaakt, schoot dat omhoog naar 7 procent.

Met het geven van de update voldoet Philips aan eisen van de FDA. Maar naar eigen zeggen wil het bedrijf gebruikers ook wat duidelijkheid geven. "Op dit moment zeggen we tegen patiënten: 'Overleg met je arts of je het apparaat moet blijven gebruiken'. Deze informatie kan daarbij helpen."

In Nederland heeft Philips inmiddels zo'n 35.000 apparaten vervangen. Dat is ongeveer een derde van het totaal. Wereldwijd wil Philips eind dit jaar 90 procent van de ongeveer 5,5 miljoen betrokken apparaten vervangen door een nieuwe of een volledig herzien exemplaar voorzien van een ander soort isolatieschuim. Daarvoor zette Philips al bijna 900 miljoen euro opzij.

Meer uit Financieel

Amerikaanse regering wil dat handelshof tarievenzaak seponeert

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft het handelshof in New York gevraagd een rechtszaak van kleine bedrijven tegen alle heffingen van Donald Trump af te wijzen. De regering stelt dat het US Court of International Trade niet de bevoegdheid heeft om de noodtoestand die de president heeft afgekondigd voor het rechtvaardigen van de heffingen, te beoordelen.

2 minuten geleden
Britten onderzoeken omkoping rond Microsoft-datacenter Nederland

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping rond de bouw van een datacenter in Nederland voor technologiegigant Microsoft. De overheidsinstantie voor ernstige fraude, het Serious Fraud Office (SFO), heeft vijf panden doorzocht en drie arrestaties verricht.

1 uur geleden
Belgische vakbonden schorten spoorstakingen op

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en België minder internationale treinen reden.

1 uur geleden
Airbus houdt vast aan prognoses, impact handelsstrijd onduidelijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.

2 uur geleden
Cyberdienst waarschuwt voor kwetsbaarheid in bedrijfssoftware SAP

DEN HAAG (ANP) - Het Digital Trust Center (DTC) waarschuwt voor een kwetsbaarheid in bedrijfssoftware van SAP. Eerder was al duidelijk dat deze kwetsbaarheid actief werd misbruikt. Nu blijkt dat aanvallers dit zwakke punt ook gebruiken om later opnieuw toegang tot systemen te krijgen.

3 uur geleden
Aandeelhouders Unilever uiten onvrede over beloningen aan de top

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben hun onvrede geuit over het beloningsbeleid bij de verkoper van merken als Axe, Dove en Knorr. Een aanzienlijke minderheid van bijna 28 procent stemde tegen het rapport over de beloningen voor bestuurders vorig jaar. Het ging om een adviserende stem op de aandeelhoudersvergadering in Londen, wat betekent dat Unilever niet verplicht is de beloningen aan te passen.

3 uur geleden
Beleggers positief over kwartaalcijfers Air France-KLM

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM hoorde woensdag bij de grotere winnaars op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden na een wisselend koersverloop in de ochtend uiteindelijk positief op de resultaten van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Er waren veel bedrijfscijfers te verwerken. Ook konden de financiële markten reageren op nieuwe economische gegevens uit zowel de eurozone als de Verenigde Staten.

3 uur geleden