Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips op kop in AEX na deal met investeerder Exor

Philips op kop in AEX na deal met investeerder Exor

AMSTERDAM (ANP) - Philips was maandag veruit de grootste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Het zorgtechnologiebedrijf profiteerde van het nieuws dat Exor, het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat, voor 2,6 miljard euro een belang van 15 procent heeft genomen in Philips. Exor, dat net als Philips onderdeel uitmaakt van de AEX-index, wordt daarmee de grootste aandeelhouder van het Eindhovense bedrijf. Het aandeel Philips won ruim 5 procent.

Exor daalde 0,3 procent. Volgens de investeerder, die ook de grootste aandeelhouder is van sportwagenfabrikant Ferrari en eigenaar van voetbalclub Juventus, zijn er voorlopig geen plannen om het belang verder uit te bouwen. Onder de deal zou Exor zijn belang op termijn wel mogen uitbreiden tot maximaal 20 procent. In ruil voor de langetermijninvestering mag het bedrijf één lid leveren aan de raad van commissarissen van Philips.

Beleggers kijken verder uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon, betaalbedrijf Adyen en bouwer BAM, die later deze week naar buiten komen. Ook komen grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Target en Home Depot deze week met resultaten en worden de Amerikaanse winkelverkopen bekendgemaakt. Daarnaast worden woensdag de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve vrijgeven.

Onveranderd

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 765,27 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 1,6 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 900,97 punten. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent. De beurzen in Parijs en Londen zakten tot 0,3 procent.

Naast Philips stonden levensmiddelenconcern Unilever, chipbedrijf Besi en techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met kleine plussen tot 0,6 procent. Betaalbedrijf Adyen en olie- en gasconcern Shell waren de grootste dalers, met verliezen van 0,8 en 0,7 procent.

Laadpalen sterke stijfer

In de MidKap stonden vastgoedbedrijf CTP en maritiem dienstverlener SBM Offshore onderaan, met minnen van 2,2 en 1,4 procent. Laadpalenmaker Alfen was de sterkste stijger met een winst van 1,6 procent.

De euro was 1,0939 dollar waard, tegen 1,0952 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 82,13 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 85,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

22 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

23 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden