Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips: merendeel slaapapneu-apparaten wel degelijk veilig

Philips: merendeel slaapapneu-apparaten wel degelijk veilig

AMSTERDAM (ANP) - Het merendeel van de door problemen geplaagde slaapapneu-apparaten van Philips was wel degelijk veilig. Dat concludeert Philips op basis van uitgebreid onderzoek. Vorig jaar bracht het concern ook al voor de onderneming gunstige testresultaten naar buiten rond de slepende en dure kwestie, nu heeft Philips een nieuwe update.

De problemen met de slaapapneu-apparaten hebben betrekking op isolatieschuim in de machines. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen. Maar Philips stelt dat tot nu toe uit het onderzoek naar voren is gekomen dat de risico's binnen de veiligheidslimieten vallen.

Topman Roy Jakobs spreekt van "goed nieuws voor de patiënten die de apparaten hebben gebruikt". Zij kunnen er volgens hem nu gerust op zijn dat de apparaten veilig waren. Ook de Apneu Patiëntenvereniging is opgelucht over de uitkomst.

Testresultaten

De testresultaten hebben betrekking op ongeveer 95 procent van de geleverde apparaten. Als de apparaten niet waren schoongemaakt met ozon, dan waren er volgens Philips geen veiligheidsrisico's. En ongeacht welk schoonmaakmiddel is gebruikt, kan het zorgtechnologiebedrijf ook al voor ongeveer twee derde van de apparaten, namelijk de eerste generatie zogeheten Dreamstation-apparaten, zeggen dat ze weliswaar kapot konden gaan maar dat er dan geen gevaar ontstond voor de gezondheid van gebruikers.

In totaal moest Philips wereldwijd 5,5 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten vervangen. Dat is in 4,3 miljoen gevallen ook al gebeurd. In Nederland gaat het om bijna 100.000 apparaten. Jakobs geeft aan dat het testen komende tijd nog verder gaat. Later dit jaar hoopt Philips ook resultaten voor de beademingsapparaten te publiceren. De eerste cijfers daarvoor zien er volgens hem "bemoedigend" uit.

Kosten terugroepactie

Voor de hele terugroepactie moest het bedrijf al zo'n miljard euro vrij maken. Philips heeft in april ook 575 miljoen euro apart gezet voor een mogelijke schadeclaim in de Verenigde Staten in verband met de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten. Daar zijn patiënten bezig een massaclaimzaak op te zetten.

Er spelen daarnaast nog meer claims en de kosten van de affaire kunnen dus nog verder oplopen. In de VS wordt volgens Philips ook vaker schoongemaakt met ozon, iets wat bijvoorbeeld in Nederland helemaal niet gebruikelijk zou zijn. Toch heeft de onderneming al eerder aangegeven dat ook veel meldingen binnengekomen zijn over apparaten waarvan na controle bleek dat het bewuste schuim helemaal niet was losgeraakt.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

1 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

5 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

10 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

12 uur geleden