Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips: merendeel slaapapneu-apparaten wel degelijk veilig

Philips: merendeel slaapapneu-apparaten wel degelijk veilig

AMSTERDAM (ANP) - Het merendeel van de door problemen geplaagde slaapapneu-apparaten van Philips was wel degelijk veilig. Dat concludeert Philips op basis van uitgebreid onderzoek. Vorig jaar bracht het concern ook al voor de onderneming gunstige testresultaten naar buiten rond de slepende en dure kwestie, nu heeft Philips een nieuwe update.

De problemen met de slaapapneu-apparaten hebben betrekking op isolatieschuim in de machines. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen. Maar Philips stelt dat tot nu toe uit het onderzoek naar voren is gekomen dat de risico's binnen de veiligheidslimieten vallen.

Topman Roy Jakobs spreekt van "goed nieuws voor de patiënten die de apparaten hebben gebruikt". Zij kunnen er volgens hem nu gerust op zijn dat de apparaten veilig waren. Ook de Apneu Patiëntenvereniging is opgelucht over de uitkomst.

Testresultaten

De testresultaten hebben betrekking op ongeveer 95 procent van de geleverde apparaten. Als de apparaten niet waren schoongemaakt met ozon, dan waren er volgens Philips geen veiligheidsrisico's. En ongeacht welk schoonmaakmiddel is gebruikt, kan het zorgtechnologiebedrijf ook al voor ongeveer twee derde van de apparaten, namelijk de eerste generatie zogeheten Dreamstation-apparaten, zeggen dat ze weliswaar kapot konden gaan maar dat er dan geen gevaar ontstond voor de gezondheid van gebruikers.

In totaal moest Philips wereldwijd 5,5 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten vervangen. Dat is in 4,3 miljoen gevallen ook al gebeurd. In Nederland gaat het om bijna 100.000 apparaten. Jakobs geeft aan dat het testen komende tijd nog verder gaat. Later dit jaar hoopt Philips ook resultaten voor de beademingsapparaten te publiceren. De eerste cijfers daarvoor zien er volgens hem "bemoedigend" uit.

Kosten terugroepactie

Voor de hele terugroepactie moest het bedrijf al zo'n miljard euro vrij maken. Philips heeft in april ook 575 miljoen euro apart gezet voor een mogelijke schadeclaim in de Verenigde Staten in verband met de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten. Daar zijn patiënten bezig een massaclaimzaak op te zetten.

Er spelen daarnaast nog meer claims en de kosten van de affaire kunnen dus nog verder oplopen. In de VS wordt volgens Philips ook vaker schoongemaakt met ozon, iets wat bijvoorbeeld in Nederland helemaal niet gebruikelijk zou zijn. Toch heeft de onderneming al eerder aangegeven dat ook veel meldingen binnengekomen zijn over apparaten waarvan na controle bleek dat het bewuste schuim helemaal niet was losgeraakt.

Meer uit Financieel

Onderzoek: opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

DEN BOSCH (ANP) - Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

7 minuten geleden
Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

BUNNIK (ANP) - Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 440 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 182 woningen van de hand gingen. De woningen werden gekocht door met name particuliere kopers, beleggers zijn nog steeds terughoudend.

38 minuten geleden
DSM-Firmenich ziet volumes weer groeien, omzet daalt licht

HEERLEN (ANP) - Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft de verkoopvolumes in het eerste kwartaal van het jaar weer zien groeien. De omzet daalde echter licht, mede door de aanhoudende zwakke markt voor vitamines. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar.

58 minuten geleden
ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

AMSTERDAM (ANP) - ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voorstaan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

1 uur geleden
Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

10 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

11 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

11 uur geleden