Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips koploper in lagere AEX na nieuwe ontslagronde

Philips koploper in lagere AEX na nieuwe ontslagronde

AMSTERDAM (ANP) - Philips was maandag veruit de sterkste stijger in de AEX-index, die een verlies liet zien. Het zorgtechnologieconcern, dat kampt met de gevolgen van een grote terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten, liet bij de presentatie van de jaarcijfers weten wereldwijd de komende jaren nog eens 6000 banen te schrappen. De ontslagen komen bovenop de eerdere aangekondigde ontslagronde van 4000 banen.

In Nederland verdwijnen dit jaar 1100 banen bij Philips, bovenop het eerder aangekondigde verlies van 400 banen. De ontslagronde is onderdeel van een nieuwe groeistrategie. Die moet tegen 2025 leiden tot een omzetgroei van zo'n 5 procent. In het afgelopen kwartaal boekte het concern een omzet van 5,4 miljard euro en een nettoverlies van 105 miljoen euro. Philips presteerde daarmee beter dan verwacht en het aandeel werd dik 5 procent hoger gezet.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 743,21 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1006,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Unilever

Techinvesteerder Prosus (min 5 procent) kampte met stevige koersverliezen in de Chinese techsector en was de grootste daler in de AEX. Zo verloor Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, dik 7 procent in Hongkong. Verlichtingsbedrijf Signify volgde met een min van 2 procent. Vrijdag won Signify nog 5,5 procent na goed ontvangen kwartaalresultaten.

Unilever won 0,6 procent. Het levensmiddelenconcern krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope.

ASML

Chipmachinemaker ASML verloor 2,4 procent. Persbureau Bloomberg meldde vrijdagavond dat Nederland, de VS en Japan een akkoord hebben bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. ASML liet in een reactie weten vooralsnog geen reden te zien om zijn groeiverwachting voor dit jaar los te laten.

In Dublin zakte Ryanair 1,3 procent. De Ierse budgetmaatschappij boekte afgelopen kwartaal weer winst na een verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf bevestigde daarnaast zijn eerder deze maand verhoogde winstverwachting voor het hele jaar.

RTL

Mediaconcern RTL Group won 0,4 procent. De fusie van de Nederlandse tak van RTL en Talpa van John de Mol gaat niet door. De samenvoeging van de twee televisiebedrijven krijgt geen goedkeuring van de toezichthouder ACM.

De euro was 1,0879 dollar waard, tegen 1,0859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 79,03 dollar. Brentolie werd ook 0,8 procent goedkoper, op 85,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meer patenten aangevraagd vanwege behoefte aan duurzame energie

RIJSWIJK (ANP) - Organisaties over de hele wereld vroegen afgelopen jaar meer patenten aan. Het gaat om het eigendomsrecht op de uitvinding van een nieuw product of proces. De stijging is te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

58 minuten geleden
Bankensector omhoog op overwegend groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De banken stonden maandag bij de winnaars op een overwegend groen gekleurd Wall Street. Beleggers in New York reageerden positief op het bericht dat First Citizens Bank alle banktegoeden en leningen van het omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) overneemt. First Citizens werd daarop beloond met een koerssprong van bijna 54 procent. In het kielzog gingen ook andere Amerikaanse banken omhoog.

2 uur geleden
British Airways vermindert vluchten Heathrow met Pasen om staking

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

4 uur geleden
Toezichthouder VS spant zaak aan tegen grote cryptobeurs Binance

WASHINGTON (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spant een rechtszaak aan tegen 's werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten Binance en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao. Volgens de CFTC heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden.

5 uur geleden
Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

6 uur geleden
AEX-index sluit met winst, chipbedrijf ASMI sterkste stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag met winst gesloten, waarmee iets werd goedgemaakt van het forse koersverlies op vrijdag. Ook op de aandelenbeurzen elders in Europa waren groene cijfers te zien. Chipbedrijf ASMI was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5, gevolgd door zorgtechnologieconcern Philips. Techinvesteerder Prosus kampte met een stevig verlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler in de hoofdindex.

7 uur geleden
Cao-partijen streekvervoer praten door, stakingen week opgeschort

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV willen deze week nog gebruiken voor de verkennende gesprekken met werkgeversvereniging VWOV. De gesprekken werden twee weken geleden opgestart onder begeleiding van twee procesbegeleiders na weken van stakingen in het streekvervoer. Nu de gesprekken deze week doorgaan, zijn de eerder geplande stakingen voor deze week opgeschort. Die stonden gepland voor woensdag en donderdag.

8 uur geleden