
'Philips, KLM en PostNL houden uitzendkrachten aan het lijntje'
UTRECHT (ANP) - Bedrijven als PostNL, KLM en Philips maken volop gebruik van uitzendkrachten waarbij er voor die mensen geen zicht is op vast werk en inkomen. Ook in distributiecentra van verschillende bedrijven en bij overheidsinstanties is dat het geval. Dat stelt FNV vast in zijn rapport "Vast in de draaideur", dat maandag aan leden van de Tweede Kamer werd aangeboden.
Volgens FNV worden werknemers jarenlang afgescheept met uitzendcontracten. "Ze kunnen elke dag te horen krijgen dat ze niet meer nodig zijn en worden vervolgens ingeruild voor een andere uitzendkracht", hekelt FNV deze constructie.
Volgens de bond moet het nieuwe kabinet een einde maken aan jarenlange onzekerheid waar uitzendkrachten mee te maken hebben. Daarom zou onder meer een flextoeslag ingevoerd moeten worden. Verder zouden uitzendkrachten vanaf dag één dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten krijgen als hun collega’s.
Geen pensioenrecht
Nu nog verdienen uitzendkrachten volgens FNV tot 40 procent minder dan hun collega's in vaste dienst. Daarbij hebben ze ook geen recht op pensioenen, winstuitkeringen, eenmalige loonsverhogingen en eindejaarsuitkeringen. Ook de onderhandelingspositie van uitzendkrachten is minder sterk.
"Het moet niet langer lucratief zijn voor werkgevers om uitzendkrachten steeds zes maanden op WW-vakantie te sturen. Bij vast werk hoort gewoon een vaste baan", meent de bond.
De inperking van flexwerk sluit volgens FNV aan bij het SER-advies over de arbeidsmarkt eerder deze maand. FNV wil de afspraken ook per direct terugzien aan de cao-tafels en in het regeerakkoord. De politiek zou tot nu toe te weinig hebben gedaan om de bekende problemen aan te pakken, meent de bond.
Structureel werk
FNV heeft voor het rapport onderzoek gedaan onder mensen die langdurig in uitzendbanen vastzitten. Vaak doen ze werk dat structureel is, terwijl uitzendkrachten bedoeld zijn voor drukte en ter vervanging van zieke mensen. Het rapport is geschreven op het moment dat FNV geen akkoord kon bereiken met ABU en NBBU over een nieuwe cao voor de uitzendsector.
Volgens PostNL was niet 29 procent van de 53.000 werknemers in 2020 uitzendkracht, zoals in het FNV-rapport staat. Het postbedrijf zegt dat het aantal varieerde, maar gemiddeld was het ongeveer een tiende. "Alleen op plekken waar flexibiliteit onvermijdelijk is met name vanwege pieken en dalen in de e-commerce werken we met uitzendkrachten", zegt een woordvoerder. De salarissen van uitzendkrachten zouden bij PostNL hetzelfde zijn als die van vaste medewerkers, maar op het gebied van pensioen en vakantie verschilt de beloning.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de websites en apps is nog niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking, terwijl de nieuwe Europese regels die dit voorschrijven later deze week al ingaan. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen daarom dat ondernemers snel actie moeten ondernemen, anders kunnen ze op de vingers worden getikt door toezichthouders en volgen later mogelijk boetes.
6 uur geledenOSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.
14 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
17 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische luchtruim gaat zondag open van 13.00 uur tot 19.00 uur Nederlandse tijd. Dat meldt de Israëlische luchthavenautoriteit. De belangrijkste luchthaven van het land heropent alleen voor de "landing van reddingsvluchten".
18 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM is "zeer alert" en doet "geen enkele concessie" aan de veiligheid. Dat zegt topvrouw Marjan Rintel van de luchtvaartmaatschappij zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag na de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. KLM heeft naar eigen zeggen frequent contact met verschillende ministeries, zoals Defensie en Binnenlandse Zaken, om informatie uit te wisselen en te kijken wat er wel en niet kan.
19 uur geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag aanzienlijke koerswinsten te zien, na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, ging 1,2 procent omhoog. Onder meer banken hoorden bij de stijgers.
20 uur geleden