Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips grote winnaar op Damrak, AEX zakt door rentezorgen

Philips grote winnaar op Damrak, AEX zakt door rentezorgen

AMSTERDAM (ANP) - Philips was maandag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs dankzij goed ontvangen kwartaalresultaten. Het zorgtechnologieconcern, dat kampt met de gevolgen van een grote terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten, kondigde daarnaast aan wereldwijd de komende jaren 6000 banen te schrappen. De ontslagen komen bovenop een eerdere ontslagronde van 4000 banen.

In Nederland verdwijnen dit jaar 1100 banen bij Philips. De ontslagronde is onderdeel van een nieuwe strategie, die tegen 2025 moet leiden tot een omzetgroei van zo'n 5 procent. In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 5,4 miljard euro en een nettoverlies van 105 miljoen euro. Het bedrijf presteerde daarmee beter dan verwacht en het aandeel werd beloond met een koerswinst van bijna 7 procent.

De stemming op de Europese markten was echter negatief. Beleggers lijken geen risico te nemen voorafgaand aan de rentebesluiten in de VS en Europa later deze week. De AEX noteerde rond het middaguur 1,3 procent in het rood op 740,86 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 1002,29 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,7 procent, na een onverwachte krimp van de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2022.

Chipbedrijven

Techinvesteerder Prosus (min 6,5 procent) kampte met stevige koersverliezen in de Chinese techsector en was de grootste daler in de AEX. Zo verloor Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, bijna 7 procent in Hongkong.

Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden in de staartgroep. Persbureau Bloomberg meldde vrijdagavond dat Nederland, de VS en Japan een akkoord hebben bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. Chipmachinemaker ASML liet in een reactie weten vooralsnog geen reden te zien om zijn groeiverwachting voor dit jaar los te laten. ASML verloor desondanks 3,5 procent. ASMI en Besi raakten tot 4,5 procent kwijt.

Ryanair

Unilever behoorde tot de schaarse stijgers en won 0,5 procent. Het levensmiddelenconcern krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope.

In Dublin zakte Ryanair 2 procent. De Ierse budgetmaatschappij handhaafde zijn winstverwachting voor het hele boekjaar na een recordwinst in het afgelopen kwartaal. Wel denkt het bedrijf in het huidige kwartaal een verlies te lijden.

De euro was 1,0908 dollar waard, tegen 1,0859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 79,57 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 86,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

24 minuten geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

31 minuten geleden
Voorzitter Saudische bank vertrekt na debacle rond Credit Suisse

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.

1 uur geleden
Bonden beslissen maandagmiddag over nieuwe acties streekvervoer

DEN HAAG (ANP) - De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.

2 uur geleden
Banken herstellen op groen Damrak, Pharming maakt koerssprong

AMSTERDAM (ANP) - De banken en verzekeraars toonden maandag herstel op de Amsterdamse beurs. Vrijdag laaiden de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector nog op door een forse koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector.

2 uur geleden
Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt "een vrij grote groep werknemers" hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in "geselecteerde markten" actief blijven, waaronder Nederland.

2 uur geleden
Topman Maersk: nog geen 'roaring twenties' in China

BEIJING (ANP) - China's economische herstel is zwakker dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de topman van de Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk. Volgens de baas van de grote vrachtvervoerder zijn consumenten in het Aziatische land nog erg voorzichtig ondanks dat ook China inmiddels is afgestapt van hele strenge coronamaatregelen.

3 uur geleden