Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips grote winnaar in vlakke AEX na deal met Exor

Philips grote winnaar in vlakke AEX na deal met Exor

AMSTERDAM (ANP) - Philips was maandag de grote winnaar in de AEX-index op het Damrak, die nauwelijks van zijn plaats kwam. Beleggers reageerden verheugd op het bericht dat Exor, het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat, 2,6 miljard euro hebben betaald voor een belang van 15 procent in Philips. Exor, dat net als Philips onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse hoofdindex, wordt daarmee de grootste aandeelhouder van het Eindhovense bedrijf. Het aandeel Philips werd 5 procent meer waard.

Exor verloor een half procent. Volgens de investeerder, die ook de grootste aandeelhouder is van sportwagenfabrikant Ferrari en eigenaar van voetbalclub Juventus, zijn er voorlopig geen plannen om het belang verder uit te bouwen. Onder de deal zou Exor zijn belang op termijn wel mogen uitbreiden tot maximaal 20 procent. In ruil voor de langetermijninvestering mag het bedrijf één lid leveren aan de raad van commissarissen van Philips.

Beleggers bleven verder voorzichtig na de zware koersverliezen op vrijdag. Ook wordt uitgekeken naar de resultaten van verzekeraar Aegon, betaalbedrijf Adyen en bouwer BAM, die later deze week naar buiten komen. In de Verenigde Staten komen grote winkelbedrijven als Walmart, Target en Home Depot deze week met resultaten en worden de winkelverkopen over juli bekendgemaakt. Daarnaast worden woensdag de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve vrijgegeven.

Kopgroep

De AEX-index noteerde rond het middaguur vrijwel onveranderd op 765,18 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 1,6 procent. De MidKap daalde een fractie tot 903,56 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. Londen verloor 0,2 procent.

Naast Philips stonden staalfabrikant ArcelorMittal en ABN AMRO in de kopgroep van de AEX, met plussen van 1,7 en 1,1 procent. Betaalbedrijf Adyen, chipbedrijf ASMI en olie- en gasconcern Shell waren de grootste dalers, met verliezen tot 0,9 procent.

Sterkste stijger

In de MidKap stond logistiek vastgoedbedrijf CTP onderaan, met een min van 1,9 procent. Laadpalenmaker Alfen was de sterkste stijger met een winst van meer dan 4 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore zette het herstel van afgelopen vrijdag voort en won ruim 1 procent.

De euro was 1,0946 dollar waard, tegen 1,0952 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 82,89 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 86,52 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

43 minuten geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

17 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

19 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

20 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

21 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

22 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden