Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips grootste daler in positieve AEX na adviesverlaging

Philips grootste daler in positieve AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Het zorgtechnologieconcern kampte met een adviesverlaging. De Europese beurzen veerden daarentegen weer op na de recente koersverliezen. Beleggers bleven wel terughoudend vanwege de aanhoudende zorgen over de impact van de hoge inflatie op de economie.

Daarnaast wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve. De aantekeningen bevatten mogelijk aanwijzingen over de toekomstige rentestappen. Begin mei schroefde de Fed de rente in de Verenigde Staten met een half procentpunt op om de hoge inflatie te bestrijden. In Nieuw-Zeeland verhoogde de centrale bank de rente woensdag ook met een half procentpunt om de sterke stijging van het algemene prijspeil aan te pakken.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 684,60 punten. Een dag eerder verloor de graadmeter nog 2 procent. De MidKap klom 1,8 procent tot 1021,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,6 procent.

Aanbeveling verkopen

Philips zakte 1,5 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het concern terug naar verkopen. De verzekeraars Aegon en NN Group waren de sterkste stijgers in de AEX, met plussen van 2,7 en 2,1 procent.

In de MidKap steeg Air France-KLM 7,7 procent. De luchtvaartcombinatie zag dinsdag een vijfde aan beurswaarde verdampen na de aankondiging van de uitgifte van nieuwe aandelen. Met de opbrengst wil het concern de tijdens de coronacrisis ontvangen staatssteun sneller terugbetalen.

Heropening horeca

Lucas Bols klom 1,9 procent. De dranken- en likeurenproducent profiteerde in zijn gebroken boekjaar van de geleidelijke heropening van de horeca en keerde terug naar het niveau van vóór de pandemie. Topman Huub van Doorne stelde erg tevreden te zijn met de resultaten en positief te zijn over de vooruitzichten. Het bedrijf waarschuwde wel voor verdere prijsverhogingen om de hogere kosten te compenseren. Envipco kelderde 10 procent. De maker van statiegeldmachines zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen dankzij sterke prestaties in Noord-Amerika, de grootste markt van het bedrijf, maar leed wel verlies. Het bedrijf kampt met uitdagingen in de toeleveringsketen en hogere transportkosten.

De euro was 1,0687 dollar waard, tegen 1,0730 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 110,71 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 114,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

1 uur geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

2 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

2 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

2 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

2 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

4 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

4 uur geleden