Philips grootste daler in positieve AEX na adviesverlaging
AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Het zorgtechnologieconcern kampte met een adviesverlaging. De Europese beurzen veerden daarentegen weer op na de recente koersverliezen. Beleggers bleven wel terughoudend vanwege de aanhoudende zorgen over de impact van de hoge inflatie op de economie.
Daarnaast wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve. De aantekeningen bevatten mogelijk aanwijzingen over de toekomstige rentestappen. Begin mei schroefde de Fed de rente in de Verenigde Staten met een half procentpunt op om de hoge inflatie te bestrijden. In Nieuw-Zeeland verhoogde de centrale bank de rente woensdag ook met een half procentpunt om de sterke stijging van het algemene prijspeil aan te pakken.
De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 684,60 punten. Een dag eerder verloor de graadmeter nog 2 procent. De MidKap klom 1,8 procent tot 1021,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,6 procent.
Aanbeveling verkopen
Philips zakte 1,5 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het concern terug naar verkopen. De verzekeraars Aegon en NN Group waren de sterkste stijgers in de AEX, met plussen van 2,7 en 2,1 procent.
In de MidKap steeg Air France-KLM 7,7 procent. De luchtvaartcombinatie zag dinsdag een vijfde aan beurswaarde verdampen na de aankondiging van de uitgifte van nieuwe aandelen. Met de opbrengst wil het concern de tijdens de coronacrisis ontvangen staatssteun sneller terugbetalen.
Heropening horeca
Lucas Bols klom 1,9 procent. De dranken- en likeurenproducent profiteerde in zijn gebroken boekjaar van de geleidelijke heropening van de horeca en keerde terug naar het niveau van vóór de pandemie. Topman Huub van Doorne stelde erg tevreden te zijn met de resultaten en positief te zijn over de vooruitzichten. Het bedrijf waarschuwde wel voor verdere prijsverhogingen om de hogere kosten te compenseren. Envipco kelderde 10 procent. De maker van statiegeldmachines zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen dankzij sterke prestaties in Noord-Amerika, de grootste markt van het bedrijf, maar leed wel verlies. Het bedrijf kampt met uitdagingen in de toeleveringsketen en hogere transportkosten.
De euro was 1,0687 dollar waard, tegen 1,0730 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 110,71 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 114,50 dollar per vat.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De boerensector reageert positief op de voordracht van Christophe Hansen als nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) denkt dat de Luxemburgse christendemocraat bekend is met belangrijke thema's voor boeren in Noordwest-Europa.
1 uur geledenOSLO (ANP/AFP) - Voor het eerst zijn er in Noorwegen meer elektrische auto's dan benzineauto's, meldt de Noorse Wegenfederatie (OFV). De organisatie noemt deze ontwikkeling een "historische" mijlpaal.
2 uur geledenASTANA (ANP/RTR) - Intel houdt, ondanks het uitstel, vast aan het plan om een fabriek in Duitsland te bouwen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. De Amerikaanse chipfabrikant heeft aangekondigd de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen zo'n twee jaar uit te stellen in afwachting van wat de markt gaat doen.
2 uur geledenMANNHEIM (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in een jaar, volgens het economische onderzoeksinstituut ZEW. De scherpe terugval wordt deels toegeschreven aan de problemen in de Duitse auto-industrie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.
3 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.
3 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de Japanse technologie-export naar China verder te beperken, schrijft de Financial Times (FT) op basis van ingewijden. De Amerikanen willen het moeilijker maken voor China om geavanceerde chipapparatuur te importeren. Mogelijke restricties raken daardoor ook Tokyo Electron, een Japanse branchegenoot van chipmachinemaker ASML.
5 uur geleden