
Philips goed voor een vijfde van alle Nederlandse octrooiaanvragen
DEN HAAG (ANP) - Zeker een vijfde van alle octrooiaanvragen uit Nederland kwam vorig jaar van Philips. Dat komt naar voren uit de nieuwe Patent Index van het Europees Octrooibureau (EPO). Philips, dat zich tegenwoordig vooral richt op medische technologie en toepassingen, deed in totaal bijna 1300 van de ruim 7000 aanvragen uit Nederland. Daarmee staat het bedrijf uit Eindhoven op plek negen van de wereldwijde ranglijst met bedrijven die octrooien aanvroegen in 2023.
In totaal vroegen bedrijven bijna 200.000 patenten aan bij het EPO in 2023. De meeste daarvan kwamen uit de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland, Japan en China. Voor dat laatste land is het aantal Europese octrooiaanvragen sinds 2018 verdubbeld naar bijna 21.000 jaarlijkse aanvragen. "Het is al een aantal jaar zo dat China de lijst aanvoert als land waar de grootste groei vandaan komt", zegt octrooionderzoeker Victor Veefkind bij het EPO. Ongeveer een kwart van de Chinese aanvragen kwam van Huawei. "Het land is daarmee heel sterk in de telecom- en computerpatenten."
Nederland doet op zeven landen na de meeste octrooiaanvragen ter wereld. Veruit de meeste aanvragen komen uit de provincie Noord-Brabant, niet geheel toevallig de thuisbasis van Philips in Eindhoven. "Het aantal aanvragen van Philips fluctueert de afgelopen twee jaar rond de 1300 aanvragen, een groot deel daarvan is in de medische technologie", legt Veefkind uit.
Eenheidsoctrooi
Het is overigens niet voor het eerst dat Philips de meeste octrooien van Nederlandse bedrijven aanvroeg. In 2022 stond het bedrijf ook op de eerste plek, toen met 1338 aanvragen. "We scoren van oudsher wel vaker hoog", zegt een woordvoerder van Philips. "Wat helpt is dat we vorig jaar 1,7 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling hebben gestoken. Dat willen we ieder jaar gaan doen."
Naast Philips is de grote hoeveelheid Nederlandse octrooiaanvragen te danken aan bedrijven zoals ASML, Signify en DSM-Firmenich.
Sinds 2023 kunnen patentaanvragers ook het zogeheten eenheidsoctrooi aanvragen. Daarmee zijn uitvinders in een klap in zeventien landen voorzien van een patent. Voorheen moesten die na een verlening door het EPO per land nog gevalideerd worden. "Nu kan dat in zeventien Europese landen, waaronder Nederland in één keer." Of bedrijven zoals Philips daardoor meer aanvragen gaan doen, is nog niet te zeggen volgens Veefkind. "Maar ik kan me voorstellen dat het aantrekkelijker wordt voor een uitvinder om een Europees octrooi aan te vragen."
Meer uit Financieel
LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
10 minuten geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.
3 uur geleden