
Philips en Shell trekken AEX omlaag
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index werd donderdag omlaag getrokken door stevige koersverliezen van zwaargewichten Philips en Shell. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers keken vooral uit naar de wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen. Het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt vormt naast de inflatie een belangrijke pijler voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Ook wordt gewacht op de herziene groeicijfers van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.
De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 707,18 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1060,23 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,3 en Londen bleef vrijwel vlak. De CAC40-index in Parijs won 0,4 procent.
Zorgtechnologiebedrijf Philips viel uit de gratie bij beleggers en was hekkensluiter in de AEX met een min 2,4 procent. Shell verloor 1,2 procent. Het olie- en gasconcern verwacht in beroep te gaan tegen de uitspraak in een klimaatzaak tegen het bedrijf. De rechter in Den Haag dwong het concern per direct meer te doen om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Verzekeraar Aegon en bank ING gingen aan kop met winsten tot 1,4 procent.
AMG
In de MidKap was metalengroep AMG (plus 2,7 procent) de sterkste stijger. Fagron sloot de rij met een min van 2,5 procent. Alychlo, het investeringsbedrijf van de Belgische miljardair Marc Coucke, heeft 3,6 miljoen aandelen van het apothekersbedrijf verkocht.
Biochemiebedrijf Avantium klom 4 procent. Het bedrijf krijgt van de Europese Unie zo'n 1,8 miljoen euro aan subsidie voor zijn technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Afvalverwerker Renewi kwam met beter dan verwachte resultaten en won dik 3 procent. Lucas Bols noteerde onveranderd. De drankenfabrikant werd afgelopen boekjaar hard getroffen door de sluiting van de horeca vanwege de coronapandemie en leed een miljoenenverlies.
Bayer
In Frankfurt raakte Bayer 4 procent kwijt. Het Duitse chemieconcern is er niet in geslaagd een Amerikaanse jury voor zich te winnen in de slepende zaak rond onkruidverdelger Roundup, dat kankerverwekkend zou zijn. Puma zakte 2 procent. Het Franse luxeconcern Kering, eigenaar van Gucci, schroefde zijn belang in het Duitse sportmerk verder terug. In Parijs steeg Airbus 6 procent. De vliegtuigbouwer wil de productie van het toestel A320 binnen twee jaar opvoeren tot boven het niveau van voor de coronacrisis.
De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,2192 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 65,65 dollar. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 68,32 dollar per vat.
Meer uit Financieel
CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak gingen maandag over tot winstnemingen na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Nieuwe recordstanden op Wall Street boden geen soelaas; de koersen in Amsterdam gingen over een breed front omlaag.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) neemt langer de tijd om te beslissen over de toekomst van TenneT Duitsland. Hij wilde oorspronkelijk rond deze tijd de keuze maken tussen een beursgang en een onderhandse verkoop, maar dat wordt september. Aan mogelijke kopers is geen gebrek, verzekert hij in een Kamerbrief. "Veel investeerders" hebben interesse getoond.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de handelsbesprekingen met Canada onmiddellijk hervatten, nu Canada een belasting op digitale diensten heeft ingetrokken. Dat heeft Kevin Hassett maandag gezegd, de economisch adviseur van het Witte Huis.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Oekraïne hebben een nieuwe, meerjarige handelsovereenkomst gesloten voor landbouwproducten. Daarbij is rekening gehouden met de gevoeligheid van bepaalde landbouwsectoren die door EU-lidstaten en landbouwers aan de orde is gesteld, verzekert de Europese Commissie. De overeenkomst "beschermt de belangen van EU-landbouwers en biedt de stabiliteit en voorspelbaarheid die Oekraïne in deze onzekere tijden nodig heeft", zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) maandag op een persconferentie.
10 uur geleden