
Philips en Shell trekken AEX omlaag
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index werd donderdag omlaag getrokken door stevige koersverliezen van zwaargewichten Philips en Shell. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers keken vooral uit naar de wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen. Het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt vormt naast de inflatie een belangrijke pijler voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Ook wordt gewacht op de herziene groeicijfers van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.
De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 707,18 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1060,23 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,3 en Londen bleef vrijwel vlak. De CAC40-index in Parijs won 0,4 procent.
Zorgtechnologiebedrijf Philips viel uit de gratie bij beleggers en was hekkensluiter in de AEX met een min 2,4 procent. Shell verloor 1,2 procent. Het olie- en gasconcern verwacht in beroep te gaan tegen de uitspraak in een klimaatzaak tegen het bedrijf. De rechter in Den Haag dwong het concern per direct meer te doen om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Verzekeraar Aegon en bank ING gingen aan kop met winsten tot 1,4 procent.
AMG
In de MidKap was metalengroep AMG (plus 2,7 procent) de sterkste stijger. Fagron sloot de rij met een min van 2,5 procent. Alychlo, het investeringsbedrijf van de Belgische miljardair Marc Coucke, heeft 3,6 miljoen aandelen van het apothekersbedrijf verkocht.
Biochemiebedrijf Avantium klom 4 procent. Het bedrijf krijgt van de Europese Unie zo'n 1,8 miljoen euro aan subsidie voor zijn technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Afvalverwerker Renewi kwam met beter dan verwachte resultaten en won dik 3 procent. Lucas Bols noteerde onveranderd. De drankenfabrikant werd afgelopen boekjaar hard getroffen door de sluiting van de horeca vanwege de coronapandemie en leed een miljoenenverlies.
Bayer
In Frankfurt raakte Bayer 4 procent kwijt. Het Duitse chemieconcern is er niet in geslaagd een Amerikaanse jury voor zich te winnen in de slepende zaak rond onkruidverdelger Roundup, dat kankerverwekkend zou zijn. Puma zakte 2 procent. Het Franse luxeconcern Kering, eigenaar van Gucci, schroefde zijn belang in het Duitse sportmerk verder terug. In Parijs steeg Airbus 6 procent. De vliegtuigbouwer wil de productie van het toestel A320 binnen twee jaar opvoeren tot boven het niveau van voor de coronacrisis.
De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,2192 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 65,65 dollar. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 68,32 dollar per vat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.
4 uur geleden