Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Philips daalt in nipt hogere AEX na resultaten

Philips daalt in nipt hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien na het zware verlies op vrijdag. Het zorgtechnologieconcern, dat al jaren kampt met een grote terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten en claims vanwege gezondheidsschade, boekte afgelopen kwartaal weer winst. Vorig jaar leed het concern nog een miljardenverlies vanwege de terugroepactie.

Dankzij de verbeterde prestaties schroefde Philips de verwachtingen voor de omzet en de winstgevendheid voor het hele jaar op. Topman Roy Jakobs wees daarbij wel op toenemende onzekerheden vanwege de geopolitieke spanningen. Analisten van investeringsbank Jefferies spraken van meevallende cijfers. Wel nam het aantal nieuwe orders voor het vijfde kwartaal op rij af. Het aandeel daalde 0,4 procent.

De beurzen bleven verder in de greep van de oorlog tussen Israƫl en Hamas en de oplopende rentetarieven. Ook komen later deze week nog veel grote bedrijven met resultaten en maakt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag het rentebesluit bekend.

ASML

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 717,18 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 1,6 procent. De MidKap daalde 0,2 procent tot 775,21 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,3 procent. Parijs bleef onveranderd.

Dataleverancier RELX en chipmachinemaker ASML waren de sterkste stijgers in de AEX, met plussen van 0,7 procent. Verzekeraar NN Group stond onderaan met een min van 0,9 procent.

Koersdaling Basic-Fit

In de MidKap verloor Basic-Fit dik 2 procent. De fitnessketen zakte vrijdag bijna 9 procent na een tegenvallend kwartaalrapport. Analisten van investeringsbank Berenberg verlaagden hun koersdoel.

Ajax won 2,8 procent ondanks de tegenvallende sportieve prestaties van de beursgenoteerde voetbalclub. Ajax leed zondag tegen FC Utrecht de vierde nederlaag op rij en staat op zeventiende plaats in de eredivisie.

Volkswagen

Vivoryon steeg 7,8 procent. De biotechnoloog, die een alzheimermedicijn in ontwikkeling heeft, meldde een positieve uitkomst van een onafhankelijk veiligheidsonderzoek naar de omvang van de dosering in de klinische studies.

In Frankfurt zakte Volkswagen 1,7 procent. De Duitse autofabrikant kwam vrijdag nabeurs met een voorlopig kwartaalbericht, waarin de onderneming zijn prognose voor de winst verlaagde.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0583 dollar waard, tegen 1,0589 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 87,11 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 91,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

14 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

17 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

19 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

21 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden