Philips betaalt 4,2 miljoen om verkeerd informeren leger VS
AMSTERDAM (ANP) - Philips betaalt de Amerikaanse overheid 4,2 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) omdat het bedrijf het leger niet goed had geïnformeerd over aanpassingen aan bepaalde producten. Dat had volgens justitie in de Verenigde Staten wel gemoeten, dus beschuldigden aanklagers het medisch-technologische concern van misleiding.
Philips leverde de Amerikaanse strijdkrachten apparaten voor de controle van de hartslag van patiënten. Legeronderdelen keurden die apparatuur in 2008 en 2011 goed voor gebruik in vliegtuigen, maar vervolgens verving Philips bepaalde onderdelen zonder dit bekend te maken. Hierdoor was het onduidelijk of het gebruik van dit apparaat, de MP2 genaamd, nog wel veilig was in de lucht.
Philips erkent met de schikking het Amerikaanse leger niet goed te hebben geïnformeerd. Het bedrijf had al een som geld gereserveerd voor de miljoenenboete.
Philips onderhandelt nog over twee andere schikkingen met het Amerikaanse ministerie van Justitie die te maken hebben met zijn producten voor zogeheten connected care. Dat is een verzamelnaam voor systemen waarmee medici data in ziekenhuizen of van patiënten kunnen verzamelen of verwerken. Die eventuele schikkingen staan los van de grote terugroepactie van slaapapneu-apparaten waar Philips al een tijd mee worstelt.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP) - De Duitse regering is somberder geworden over de economie. De regering in Berlijn voorspelt in een nieuwe raming 0,2 procent economische krimp in 2024, terwijl eerder de verwachting was dat de grootste economie van Europa zou groeien.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) ziet voorlopig af van een voorstel om PostNL een dag extra te geven voor de bezorging van brieven en kaarten van consumenten. Dat heeft de bewindsman gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid zich uitsprak tegen het plan. Veel partijen zien in deze maatregel geen oplossing voor de al jaren dalende betrouwbaarheid van de postbezorging.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Alphabet is donderdag licht gedaald op de beurs in New York. De Amerikaanse justitie overweegt om het moederbedrijf van Google via de rechter te dwingen om bepaalde delen van het bedrijf af te stoten. Het gaat hierbij om belangrijke onderdelen zoals de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem. Google zou deze onderdelen gebruiken om een illegaal monopolie op onlinezoekopdrachten in stand te houden. Het aandeel verloor 0,2 procent.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Werknemers van sauzenfabrikant Remia leggen vanaf donderdagmiddag 24 uur het werk neer, kondigt vakbond FNV aan. Volgens de vakbond is de directie van het bedrijf niet tegemoetgekomen aan de eisen voor een nieuwe cao van werknemers van Remia's fabriek in Den Dolder. Met de staking wil FNV de maker van mayonaise, ketchup en satésaus onder druk zetten om een hoger loonbod te doen.
1 uur geledenWEEZE (ANP) - Airport Weeze verwacht de komende twee weken in de herfstvakantieperiode 125.000 passagiers te ontvangen. Dat is een stijging van 25 procent vergeleken met vorig jaar, toen in deze tijd ongeveer 100.000 reizigers via de Duitse luchthaven vlogen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de afgelopen maanden te maken gehad met een forse stijging van de kosten voor het afvoeren van mest. In de afgelopen weken zijn die zelfs tot recordhoogte gestegen, zo heeft marktbureau DCA Market Intelligence berekend. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de aangescherpte Europese mestregels, die volgend jaar nog strenger zullen worden.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Honda is genoodzaakt om in de Verenigde Staten ongeveer 1,7 miljoen auto's terug te roepen vanwege problemen met de besturing, zo meldt de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Deze problemen kunnen het risico op ongevallen verhogen, waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder.
4 uur geleden