Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Petitie voor andere aanpak Zanddijk Yerseke

Petitie voor andere aanpak Zanddijk Yerseke

YERSEKE – De Actiegroep Zanddijk verzamelt handtekeningen om de Zanddijk en Molendijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke op een andere manier aan te pakken dan het plan waar de provincie Zeeland nu voor gaat.

Bij de Actiegroep Zanddijk zijn onder meer de Bewonersgroep Zanddijk en omgeving, Dorpsraad Kruiningen, bewonersgroep Kaasgat, een groep verontruste bewoners van Yerseke en Ondernemersvereniging Reimerswaal (OVR) aangesloten. De groep heeft de petitie ‘Maak de Zanddijk niet kapot, kies poldertracé’ opgestart. ‘Onder andere met brieven naar de politiek en met grote billboards in de gemeente Reimerswaal wijzen we op het naderende onheil dat de plannen van de provincie met zich meebrengen’, laat Wil Meijer namens de actiegroep weten. ‘De actie leverde al honderden steunbetuigingen op en moet de politieke partijen, zowel in Reimerswaal als in de provincie Zeeland nog eens wakker schudden. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht moeten de politieke partijen kleur bekennen. De actiegroep is blij dat al diverse partijen aangeven tegen verbreding van de Zanddijk te zijn en ook pleiten voor tracé Rood, het vaak genoemde poldertracé.’

Dat is ook de optie waar de actiegroep achterstaat. Onderzoek hoe de drukke, smalle Zanddijk veiliger gemaakt kan worden, leverde meerdere scenario’s op. De provincie gaat voor verbreding van de Zanddijk, met de aanleg van een aparte weg voor zwaar verkeer naar de bedrijven in de Olzendepolder bij Yerseke. Als dit plan wordt uitgevoerd, raken meerdere aanwonenden van het tracé hun huis kwijt. De actiegroep vindt dit scenario niet duurzaam en pleit voor een nieuwe weg ten oosten van de Zanddijk en Molendijk; het oostelijk poldertracé. ‘De Zanddijk moet de Zanddijk blijven, er moeten geen huizen gesloopt worden, er moet geen jarenlange bouwput komen en de routes voor langzaam- en snelverkeer moeten niet ingeruild worden voor minder veilige en omslachtige routes. Yerseke verdient een goede tweede ontsluiting, mede gezien het toenemende vrachtverkeer en het grote belang van zo’n tweede ontsluiting als calamiteitenroute. Bovendien komt minder (vracht)verkeer op de Zanddijk en Molendijk de verkeersveiligheid ten goede.’

De verbreding van de Zanddijk met vernieuwing van de Molendijk schat de provincie goedkoper in dan de aanleg van een oostelijk poldertracé. De actiegroep heeft dit een onderzoeksbureau laten doorrekenen en stelt dat het plan van de provincie duurder uitvalt en ongeveer evenveel kost als de aanpak die de actiegroep wenst. ‘De aanpak moet een oplossing voor vijftig jaar zijn, maar met de verbreding van de Zanddijk kun je over vijf tot tien jaar opnieuw beginnen’, stelde Meijer eerder al. ‘Een oostelijk tracé voorkomt veel ellende en maakt de noodzakelijke tweede ontsluiting van Yerseke mogelijk.’

Kijk voor meer informatie en de petitie op www.poldertrace.nl.

Meer uit Reimerswaal

Jaarlijkse boompjesuitdeelactie groeit in Zeeland

Dit jaar zullen meer dan 36.000 boompjes hun weg vinden naar particuliere tuinen in Zeeland tijdens de jaarlijkse Gratis Boompjes Uitdeelactie! Vorig jaar werden al 18.000 jonge bomen uitgedeeld, maar dankzij een bijdrage van DELTA Energie kunnen we dat aantal nu verdubbelen.

11 uur geleden
Grote brand bij uienverwerker in Kapelle; bijstand van brandweer uit Brabant

KAPELLE - Bij een uienverwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandag rond 17.30 uur brand uitgebroken. Rond 20.00 uur kon de brandweer het sein brand meester geven. Er zijn geen gewonden gevallen.

12 uur geleden
Ilse Eversdijk wint ringrijden bij oogstfeest in Wolphaartsdijk

WEMELDINGE - Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge voor het eerst een demonstratie ringrijden mogen rijden tijdens het Oogstfeest in Wolphaartsdijk.

1 dag geleden
Grote controle in jachthaven Wemeldinge

WEMELDINGE - De gemeente Kapelle hield donderdag samen met de politie, douane, Regionale Uitvoeringsdienst en brandweer een grote controle in de jachthaven van Wemeldinge. 'De actiedag had als voornaamste doel om de veiligheid, leefbaarheid en aanpak van ondermijnende criminaliteit in en rondom jachthavens te verbeteren', laat de gemeente Kapelle weten in een persbericht. 

1 dag geleden
'Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle in jachthaven Yerseke'

YERSEKE - De jachthaven van Yerseke is donderdag onderworpen aan een uitgebreide controle. Daarbij zijn geen strafbare feiten geconstateerd, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

5 dagen geleden
Doe- en Dagcentrum Reimerswaal iedere woensdag open in Kruiningen

KRUININGEN - Met de groeiende vergrijzing in onze samenleving en een dalend aantal zorgmedewerkers, wordt het steeds uitdagender om hoogwaardige zorg te bieden aan ouderen. Om deze uitdagingen aan te pakken en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, is in Kruiningen het Doe- en Dagcentrum Reimerwaal geopend. Het is iedere woensdag te bezoeken in het dorpshuis in Kruiningen.

1 week geleden
Krabbendijke krijgt dit najaar pumptrack, Yerseke en Kruiningen volgen later

KRABBENDIJKE - In de Kruisbessestraat in Krabbendijke legt de gemeente Reimerswaal dit najaar een pumptrack aan.

1 week geleden