Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Petitie voor andere aanpak Zanddijk Yerseke

Petitie voor andere aanpak Zanddijk Yerseke

YERSEKE – De Actiegroep Zanddijk verzamelt handtekeningen om de Zanddijk en Molendijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke op een andere manier aan te pakken dan het plan waar de provincie Zeeland nu voor gaat.

Bij de Actiegroep Zanddijk zijn onder meer de Bewonersgroep Zanddijk en omgeving, Dorpsraad Kruiningen, bewonersgroep Kaasgat, een groep verontruste bewoners van Yerseke en Ondernemersvereniging Reimerswaal (OVR) aangesloten. De groep heeft de petitie ‘Maak de Zanddijk niet kapot, kies poldertracé’ opgestart. ‘Onder andere met brieven naar de politiek en met grote billboards in de gemeente Reimerswaal wijzen we op het naderende onheil dat de plannen van de provincie met zich meebrengen’, laat Wil Meijer namens de actiegroep weten. ‘De actie leverde al honderden steunbetuigingen op en moet de politieke partijen, zowel in Reimerswaal als in de provincie Zeeland nog eens wakker schudden. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht moeten de politieke partijen kleur bekennen. De actiegroep is blij dat al diverse partijen aangeven tegen verbreding van de Zanddijk te zijn en ook pleiten voor tracé Rood, het vaak genoemde poldertracé.’

Dat is ook de optie waar de actiegroep achterstaat. Onderzoek hoe de drukke, smalle Zanddijk veiliger gemaakt kan worden, leverde meerdere scenario’s op. De provincie gaat voor verbreding van de Zanddijk, met de aanleg van een aparte weg voor zwaar verkeer naar de bedrijven in de Olzendepolder bij Yerseke. Als dit plan wordt uitgevoerd, raken meerdere aanwonenden van het tracé hun huis kwijt. De actiegroep vindt dit scenario niet duurzaam en pleit voor een nieuwe weg ten oosten van de Zanddijk en Molendijk; het oostelijk poldertracé. ‘De Zanddijk moet de Zanddijk blijven, er moeten geen huizen gesloopt worden, er moet geen jarenlange bouwput komen en de routes voor langzaam- en snelverkeer moeten niet ingeruild worden voor minder veilige en omslachtige routes. Yerseke verdient een goede tweede ontsluiting, mede gezien het toenemende vrachtverkeer en het grote belang van zo’n tweede ontsluiting als calamiteitenroute. Bovendien komt minder (vracht)verkeer op de Zanddijk en Molendijk de verkeersveiligheid ten goede.’

De verbreding van de Zanddijk met vernieuwing van de Molendijk schat de provincie goedkoper in dan de aanleg van een oostelijk poldertracé. De actiegroep heeft dit een onderzoeksbureau laten doorrekenen en stelt dat het plan van de provincie duurder uitvalt en ongeveer evenveel kost als de aanpak die de actiegroep wenst. ‘De aanpak moet een oplossing voor vijftig jaar zijn, maar met de verbreding van de Zanddijk kun je over vijf tot tien jaar opnieuw beginnen’, stelde Meijer eerder al. ‘Een oostelijk tracé voorkomt veel ellende en maakt de noodzakelijke tweede ontsluiting van Yerseke mogelijk.’

Kijk voor meer informatie en de petitie op www.poldertrace.nl.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

KRUININGEN - In de bibliotheek van Kruiningen is de expositie ‘Verwondering’ geopend. De kunst die er hangt is gemaakt door leerlingen van basisschool De Welle in Kruiningen. Samen met voormalig leraar op de school, Wim Wouterse, en kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ maakten ze cyanotypie en lino afdrukken. Maar in plaats van de kunstwerken in het klaslokaal te hangen, zijn ze nu voor iedereen te zien.  

1 dag geleden
Re-enactor Laurent Cecillon: ‘Jeugd heeft geromantiseerd beeld van oorlog’

KAPELLE - De re-enactors die te zien waren bij Toujours Kapelle speelden een grote rol in het tonen van het leven van een militair in de oorlog. 

1 dag geleden
Terugblik op Toujours Kapelle: ‘Belangrijk om de oorlogsverhalen te blijven vertellen’

KAPELLE - Afgelopen week vond Toujours Kapelle weer als vanouds plaats. De hele week stond in het teken van de Franse herdenking in Kapelle. Vooral bij oorlogsmuseum Memorial 40-45 was er veel te doen. 

2 dagen geleden
Ridderorde voor jonkvrouw Zonnevylle-Reigersman uit Wemeldinge

DEN HAAG/WEMELDINGE - In museum Panorama Mesdag in Den Haag is jonkvrouw Zonnevylle-Reigersman uit Wemeldinge zaterdag verrast met een koninklijke onderscheiding. Tijdens haar afscheid van de Raad van Bestuur van dit museum is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

3 dagen geleden
Weerbericht: droge Hemelvaartsdag in aantocht

Op de meeste plaatsen in Nederland blijft het donderdag, Hemelvaartsdag, droog. ‘Met behoorlijk wat zon wordt het 16 graden op de Wadden tot 22 graden in Limburg’, laat weerbureau Weeronline weten. ‘De dagen daarna is het koeler met een stevige wind van zee, regelmatig zon en een enkele bui.’ 

3 dagen geleden
Demonstratiewedstrijd ringrijden Borssele uitslagen

WEMELDINGE - Tijdens de Jaarmarkt Borssele heeft ringrijderij vereniging ‘Ons Genoegen’ haar eerste wedstrijd van 2022 gereden. 

3 dagen geleden
Scooterbestuurder gewond na botsing met fietser Kruiningen aan de Stationsweg

KRUININGEN -  Een scooterbestuurder is vannacht gewond geraakt bij een ongeval op het snor/fietspad aan de Stationsweg bij Kruiningen. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis in Goes gebracht.

5 dagen geleden