Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peter Reinders denkt de innerlijke tweestrijd van Michiel de Ruyter te begrijpen

Peter Reinders denkt de innerlijke tweestrijd van Michiel de Ruyter te begrijpen

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, voor het eerst een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. In deze vijfde aflevering komt ‘the man himself’ aan het woord.

Het is pas zijn tweede voorstelling met Muziektheater Zeeland, maar Peter Reinders uit Kats heeft al de hoofdrol te pakken. Hij speelt Michiel de Ruyter. “Toen ik het tegen collega’s vertelde zeiden ze bijna allemaal: ‘Ja, je lijkt op hem. Is het niet een verre voorouder van je?’” Reinders kijkt uit naar de voorstellingen in de drie grote Zeeuwse theaters, al vindt hij het ook spannend. “Het is best spannend dat ik nu de volle mep heb”, lacht hij. “Maar het is een gezonde spanning. Het is een pittige rol, maar ik vind het heel fijn om te doen en heb er ontzettend veel zin in. De auditie vond ik minstens net zo spannend. Dan sta je op een podium tegenover een rijtje mensen die jou beoordelen.”

Familieman

Dat rijtje mensen vond Reinders de rol van de zeeheld het mooiste vertolken. De acteur is onder de indruk van het verhaal. “In de geschiedenisboeken staat veel over wat hij heeft gedaan, maar niet over de strijd die hij heeft moeten voeren. Aan de ene kant was hij die grote militair, maar aan de andere kant ook een familieman die thuis bij zijn vrouw en kinderen wilde zijn. Dat kon echter niet, omdat er steeds een beroep op hem werd gedaan. Er werd ontzettend veel van hem gevraagd. Hij moet onder grote druk hebben geleefd”, zegt Reinders. “Ik ben zelf herstellende van een burn-out en kan me voorstellen dat het voor hem af en toe ontzettend zwaar moet zijn geweest. Hij moet af en toe toch ook behoefte aan rust hebben gehad?”

Bewust

Reinders ziet het als een uitdaging om die onbekende kant van Michiel de Ruyter te laten zien, maar wil niet te ver gaan. “Ik ben me er heel bewust van dat ik niet te veel moet interpreteren. Daarover praat ik veel met andere betrokkenen.”

Prachtig

Reinders is pas sinds kort lid van Muziektheater Zeeland. Hiervoor was hij betrokken bij de toneelvereniging in Kats en de Rederijkers in Zierikzee. Hij voelt er zich als een vis in het water. “Het is een grote familie. Dat voelt erg goed.” Als je het de hoofdrolspeler vraagt, blijft het niet bij de voorstellingen van ‘Michiel de Ruyter’ in Zeeland. “Het is iets dat de Zeeuwen aanspreekt, maar er is ook veel belangstelling voor hem buiten de provincie. De musical heeft een prachtig verhaal en prachtige muziek. Ik werk in Noord-Brabant en als ik daar dit vertel, zijn er heel veel enthousiast. Ik heb al genoeg kaartjes weten te slijten op mijn werk.”

Meer uit Beveland

Goese korfbalvereniging Togo viert 90-jarig jubileum

GOES - De Goese korfbalvereniging Togo viert zaterdag 30 september haar 90-jarig jubileum.

12 uur geleden
Meerdere gewonden bij een aanrijding tussen Kamperland en Vrouwenpolder

KAMPERLAND- Bij een ongeluk op de Oost-Westweg (N57) tussen Kamperland en Vrouwenpolder zijn vanmiddag zeker vier personen gewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder een rapid responder, gingen ter plaatse. De weg is momenteel afgesloten tussen Vrouwenpolder en De Banjaard. Het verkeer wordt via de parallelweg geleid. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

15 uur geleden
's-Heerenhoek maakt zich op voor dorpsfeest tijdens Cultuur uit de Zak

‘s-HEERENHOEK - De Borselse wethouder van kunst en cultuur, Marga van de Plasse, opent Cultuur in de Zak zaterdag 30 september om 10.00 uur in ‘s-Heerenhoek. Hier komt de op handen zijnde sluiting van de Sint-Willibrorduskerk terug in het programma. Zo is er de expositie ‘Geloof in de toekomst’, waarvoor kinderen uit het dorp creatief bezig zijn.

17 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

1 dag geleden
Colinda werkt op de dagbesteding: 'Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel'

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

1 dag geleden
Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

2 dagen geleden
Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

2 dagen geleden