Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

Volgens CNN is Van der Sloot onder strikte veiligheidsmaatregelen uit de zwaar beveiligde gevangenis in het zuiden gehaald en overgebracht naar een plek in de Peruaanse hoofdstad Lima. Zijn advocaat zei deze week dat Van der Sloot de uitlevering niet aanvecht en dat hij naar Amerika wil gaan. Afgelopen week zou Van der Sloot ook betrokken zijn geweest bij een vechtpartij waardoor hij moest worden behandeld op de medische afdeling van de gevangenis.

Van der Sloot wordt in de VS vervolgd voor het afpersen van de familie van Holloway. Hij was de laatste die gezien werd met haar voordat ze verdween tijdens een schoolreisje op Aruba. Volgens het Amerikaanse OM heeft hij in 2010, net voordat hij naar Peru ging, 25.000 dollar in contanten van de familie van Holloway aangenomen. In ruil zou hij hen naar het lichaam van Natalee leiden. Holloway is nooit gevonden en er zijn geen aanklachten ingediend tegen Van der Sloot in de zaak. Een rechter verklaarde Holloway later dood.

Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010. Hij moet na het proces in de VS terug naar Peru voor de rest van zijn straf.

Meer uit Buitenland

Biden zou nog meer wapens aan Israël willen leveren

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is volgens bronnen van de Wall Street Journal van plan extra wapens ter waarde van een miljard dollar (939 miljoen euro) aan Israël te leveren. Het gaat onder meer om extra munitie voor tanks, gevechtsvoertuigen en mortiergranaten. Volgens functionarissen die de krant sprak gaat het om een wapenleverantie bovenop de militaire miljardenhulp die nu in het Congres (parlement) ter goedkeuring ligt. Het grootste deel van de extra militaire hulp bestaat volgens de bronnen van de krant uit standaard tankmunitie.

10 minuten geleden
Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP) - Een man is vrijdag het Iraanse consulaat in Parijs binnengedrongen en heeft volgens media gedreigd zichzelf op te blazen. Hij leek een bomvest aan te hebben en zei wraak te zoeken voor de dood van iemand. De politie heeft het gebied onmiddellijk afgezet en speciale eenheden zijn naar binnen gegaan en hebben de man overmeesterd, meldde nieuwszender BFMTV. Hij bleek geen explosieven bij zich te hebben.

1 uur geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen.

2 uur geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

2 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

5 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

5 uur geleden
Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen

6 uur geleden