
Persoonlijk autobezit gaat verdwijnen volgens Siemens Mobility
ZOETERMEER (ANP) - De auto als persoonlijk vervoersmiddel zal geleidelijk helemaal verdwijnen. Dat verwacht Olivier Gueydan, de topman van de Nederlandse tak van Siemens Mobility. Hij denkt dat Nederland een van de eerste landen is waar autobezit verdwijnt omdat hier al veel faciliteiten zijn om dit mogelijk te maken zoals een goed spoornetwerk.
"Van deur tot deur je reis plannen, zonder dat je zelf nog een auto in bezit hoeft te hebben, dat is de toekomst", denkt Gueydan. "Je ziet nu al dat veel jongeren geen interesse hebben om een auto te bezitten. Dan komt een oplossing voor de files in ons land eindelijk in zicht." Om dat te bereiken zal volgens Siemens Mobility nog wel flink moeten worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer. Zo'n omslag zou volgens Gueydan ook enorm bijdragen aan de energietransitie en helpen in de strijd tegen klimaatverandering.
Siemens Mobility, onderdeel van het Duitse industrieconcern Siemens, maakt onder meer treinen en metro's. Het bedrijf ontwikkelt voor de Nederlandse Spoorwegen (NS) en stadsvervoerders RET en HTM een app waarmee gebruikers hun reis van deur tot deur kunnen plannen. Een eerste versie moet begin volgend jaar af zijn, zo meldde het AD al eerder. In de toekomst moeten deelauto's en zelfrijdende minibussen onderdeel worden van het systeem en passagiers snel van en naar stations of 'hubs' van het openbaar vervoer brengen.
Op 1 januari 2021 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland 8,8 miljoen personenauto’s, 1,3 procent meer dan een jaar eerder. Bijna negen op de tien van die auto's staat op naam van een particulier. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal personenauto’s in Nederland met bijna 14 procent toegenomen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.
10 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
12 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.
15 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.
16 uur geleden