
Persoonlijk autobezit gaat verdwijnen volgens Siemens Mobility
ZOETERMEER (ANP) - De auto als persoonlijk vervoersmiddel zal geleidelijk helemaal verdwijnen. Dat verwacht Olivier Gueydan, de topman van de Nederlandse tak van Siemens Mobility. Hij denkt dat Nederland een van de eerste landen is waar autobezit verdwijnt omdat hier al veel faciliteiten zijn om dit mogelijk te maken zoals een goed spoornetwerk.
"Van deur tot deur je reis plannen, zonder dat je zelf nog een auto in bezit hoeft te hebben, dat is de toekomst", denkt Gueydan. "Je ziet nu al dat veel jongeren geen interesse hebben om een auto te bezitten. Dan komt een oplossing voor de files in ons land eindelijk in zicht." Om dat te bereiken zal volgens Siemens Mobility nog wel flink moeten worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer. Zo'n omslag zou volgens Gueydan ook enorm bijdragen aan de energietransitie en helpen in de strijd tegen klimaatverandering.
Siemens Mobility, onderdeel van het Duitse industrieconcern Siemens, maakt onder meer treinen en metro's. Het bedrijf ontwikkelt voor de Nederlandse Spoorwegen (NS) en stadsvervoerders RET en HTM een app waarmee gebruikers hun reis van deur tot deur kunnen plannen. Een eerste versie moet begin volgend jaar af zijn, zo meldde het AD al eerder. In de toekomst moeten deelauto's en zelfrijdende minibussen onderdeel worden van het systeem en passagiers snel van en naar stations of 'hubs' van het openbaar vervoer brengen.
Op 1 januari 2021 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland 8,8 miljoen personenauto’s, 1,3 procent meer dan een jaar eerder. Bijna negen op de tien van die auto's staat op naam van een particulier. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal personenauto’s in Nederland met bijna 14 procent toegenomen.
Meer uit Financieel
BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije wil uiterlijk dinsdag een akkoord met de Europese Unie bereiken over het stopzetten van gasleveringen uit Rusland en een nieuw sanctiepakket. Dat heeft premier Robert Fico zaterdag gezegd. Slowakije importeert nog Russisch gas, maar daar wil de Europese Commissie graag van af.
10 minuten geledenMOUNTAIN VIEW (ANP) - Google heeft een deal ter waarde van 2,4 miljard dollar (omgerekend ruim 2 miljard euro) gesloten met AI-startup Windsurf. Dat hebben ingewijden gemeld aan persbureau Bloomberg. Het techconcern neemt onder andere de topman en medeoprichter van Windsurf over om hen te laten werken binnen de eigen AI-tak. Ook ontvangt Google de licentierechten van het bedrijf.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal boekingen voor zomervakanties blijft dit jaar achter bij vorig jaar, wat te maken heeft met hogere prijzen en onrust in de wereld. Dat stelt directeur Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR op basis van wat hij hoort van reisorganisaties. Nederlanders hebben hun vakanties voor deze zomer bovendien pas relatief laat geboekt.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten het nieuws dat president Donald Trump vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent wil invoeren op een deel van de producten uit Canada. Daardoor werden de handelszorgen weer aangewakkerd. Verder was jeansmerk Levi Strauss een flinke winnaar na goed ontvangen kwartaalcijfers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk voor kunstmatige intelligentie, xAI, mikt bij een volgende financieringsronde op een waarde van wel 200 miljard dollar. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Daarmee zou xAI tien keer meer waard zijn dan begin volgend jaar.
13 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote internationale mijnbouwconcern Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie in de Verenigde Staten nu president Donald Trump importheffingen van 50 procent op buitenlands koper heeft aangekondigd die per 1 augustus moeten ingaan. Volgens topvrouw Katie Jackson van de koperdivisie van Rio Tinto is er een "sterke wens" bij het bedrijf voor meer investeringen in Amerikaanse koperproductie.
15 uur geledenLUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.
16 uur geleden