
Personeel Tata Steel bezorgd over behoud staalproductie IJmuiden
IJMUIDEN (ANP) - Nederlandse werknemers van staalconcern Tata Steel zijn een petitie gestart omdat ze zich zorgen maken over de werkgelegenheid bij het hoogovencomplex in IJmuiden. Dat doen ze omdat de roep om maatregelen te nemen tegen de overlast voor omwonenden en omgeving van de staalproductie steeds luider wordt. Er gaan zelfs stemmen op om het bedrijf te sluiten, waarschuwt vakbond FNV.
"We sluiten absoluut niet onze ogen voor de overlast en vinden ook dat deze aangepakt moet worden", zegt John Mol, een van de initiatiefnemers. "Maar laat alsjeblieft niet 103 jaar historie uit IJmuiden verdwijnen." De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat werknemers en omwonden als goede buren met elkaar omgaan. Al sinds 1918 wordt er in IJmuiden staal geproduceerd. Met het werk zijn direct en indirect tienduizenden banen gemoeid.
Onlangs leek het er nog op dat de Nederlandse tak van Tata Steel zou worden verkocht aan het Zweedse SSAB. Maar die staalmaker zag daar uiteindelijk vanaf omdat het waarschijnlijk te duur zou worden om het hoogovencomplex in lijn te brengen met de doelstellingen voor een duurzaam beleid van de Zweden. De Nederlandse vakbonden vonden het jammer dat de partijen niet tot een akkoord waren gekomen. FNV wees erop dat de inlijving door de Zweden juist veel kansen op vergroening zou hebben geboden.
Meer uit Financieel
DIEMEN (ANP) - Randstad ziet nog steeds geen grote verschuiving in de arbeidsmarkt, nadat de Belastingdienst op 1 januari is begonnen met het volledig handhaven van de regels tegen schijnzelfstandigheid. Topman Jeroen Tiel van de Nederlandse tak van Randstad verwacht dat het aantal zzp'ers in deze constructie daalt, maar het uitzendconcern ziet nog niet dat zzp'ers massaal stoppen.
3 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De boetes van honderden miljoenen die Brussel heeft opgelegd aan Meta en Apple sturen een "sterke en duidelijke boodschap" aan techbedrijven in de Europese Unie, vindt vicevoorzitter van de Europese Commissie Teresa Ribera. De techbedrijven hebben de boetes gekregen vanwege het overtreden van de nieuwe wet digitale markten, die rechten en mogelijkheden voor digitale consumenten en producenten moet beschermen.
6 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP) - China houdt de deur "wijd open" voor onderhandelingen met de Verenigde Staten over de importheffingen die de landen aan elkaar hebben opgelegd. Dit heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Boombrush mag zijn elektrische tandenborstels blijven verkopen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die Philips tegen het bedrijf had aangespannen. Het technologieconcern vond dat de tandenborstels van Boombrush te veel leken op die van een eigen type en eiste een verkoopverbod. Maar volgens de rechter verschillen beide apparaten voldoende van elkaar.
39 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse miljardair Richard Branson, bekend van zijn zakenimperium Virgin Group, heeft harde kritiek geuit op het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij noemde de maatregelen "wispelturig en onvoorspelbaar" en waarschuwde dat ze goed draaiende bedrijven, waaronder onderdelen van zijn eigen concern, in onzekerheid storten.
40 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wil dat er meer geld beschikbaar komt in de nieuwe meerjarenbegroting 2028-2034 voor de Europese Unie. Dat is nodig om als Europa het hoofd te bieden aan de vele crises en andere opgaven waarvoor de EU staat, vindt een meerderheid van de begrotingscommissie van het EP.
55 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft Apple en Meta boetes opgelegd voor het overtreden van de wet digitale markten (Digital Markets Act). De boete voor Apple is 500 miljoen euro, voor Meta 200 miljoen euro. Dit zijn de eerste boetes voor het niet naleven van die wet.
1 uur geleden