
Pers en publiek welkom bij kortgeding over datalek
ROTTERDAM (ANP) - Het kortgeding over een groot datalek dat vorige week aan het licht kwam, wordt niet achter gesloten deuren behandeld. Pers en publiek zijn welkom bij de zitting. Softwareleverancier Nebu uit Wormerveer, waartegen de zaak is aangespannen, had gevraagd om een besloten zitting, maar de rechtbank heeft dat afgewezen.
Nebu levert software aan meerdere marktonderzoeksbureaus, waaronder Blauw uit Rotterdam. Dat bedrijf doet enquêtes voor onder meer NS, VodafoneZiggo, CZ, Vrienden van Amstel Live, ArboNed en Trevvel. Die willen er zo achter komen wat er speelt onder hun achterban. Kwaadwillenden hebben waarschijnlijk toegang gekregen tot de systemen van Nebu en konden zo vermoedelijk persoonlijke gegevens van honderdduizenden deelnemers aan de enquêtes zien. Het gaat niet alleen om namen, leeftijden, geslachten en e-mailadressen, maar in een enkel geval mogelijk ook om informatie over het inkomen van mensen. Zulke gegevens zijn voor cybercriminelen een jackpot.
Het is niet duidelijk hoe groot het datalek precies is en hoeveel mensen gedupeerd zijn. Blauw zegt nog steeds nauwelijks informatie van Nebu te krijgen. Met het kort geding wil Blauw alsnog die informatie krijgen, zodat deskundige onderzoekers van buiten kunnen achterhalen wat er is gebeurd.
Mogelijk vertrouwelijke bedrijfsinformatie
Nebu had gevraagd om de zaak achter gesloten deuren te behandelen omdat er mogelijk vertrouwelijke bedrijfsinformatie zou worden behandeld. "We willen voorkomen dat informatie over beveiligingsmaatregelen op straat komt te liggen zodat kwaadwillenden daarmee aan de slag kunnen", legde de advocaat van het softwarebedrijf uit. De voorzieningenrechter houdt de mogelijkheid open dat de deuren alsnog dichtgaan als zulke gegevens worden behandeld.
Nebu zelf is niet aanwezig bij de behandeling. Een topman van het Canadese moederbedrijf Enghouse uit Canada luistert mee via een videoverbinding.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
25 minuten geledenBIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
40 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
53 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geleden