Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Perenbomen beregenen met schaatsbaanwater

Perenbomen beregenen met schaatsbaanwater

SCHERPENISSE - Milieubewust én praktisch. Dat is de nieuwe werkwijze van André Alkema en partner Daphne uit Scherpenisse. Hij is fruitteler en heeft vanaf april nogal wat water nodig om zijn boomgaarden te beregenen. Het zoetwaterproject van ZLTO en het waterschap is een aanwinst volgens hem, maar niet altijd voldoende. Daarom liet hij een waterbassin aanleggen dus inmiddels is gevuld met water afkomstig van de schaatsbaan in het dorp. “Zo snijdt het mes aan twee kanten”, aldus een trotse Alkema. 

DOOR VERA DE GEUS  

Het is niet aannemelijk dat er deze maanden nog geschaatst kan worden op de ijsbaan in Scherpenisse. Om die reden is besloten om deze leeg te laten lopen. Het leek fruitteler Alkema echter zonde van het water om dit zomaar de polder in te laten lopen. Hij kan het water namelijk uitstekend gebruiken om zijn fruitbomen in drogere perioden te beregenen. 

Industrieterrein

Alkema vertelt: “Het klimaat wordt steeds extremer, de consument stelt steeds hogere eisen, het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt steeds minder. Dat zijn zaken waar je je als fruitteler ook mee bezig moet houden. We hebben dan ook besloten beregening op ons bedrijf aan te leggen. In Zeeland wordt gedurende de zomer zoetwater het eiland Tholen rond gepompt. Een goed initiatief van ZLTO in samenwerking met waterschap Scheldestromen.  Echter tijdens de bloei, begin april, is er nog niet genoeg zoetwater beschikbaar. Vandaar de keuze om een waterbassin aan te leggen die nu gedurende de herfst en de winter gevuld wordt met regenwater afkomstig van het industrieterrein.”

Afkoelen

De fruitteler uit Scherpenisse is blij dat hij op deze manier voorzien wordt van water. “Het bassin is 180 meter lang, 60 meter breed en 5 meter diep. Daar kon maar liefst 18 miljoen liter water in. In onze boomgaard wordt het regenwater verdeeld uit het bassin door 450 sproeiers aangevoerd door ongeveer tien kilometer aan leidingen. Dit project kwam mede tot stand met een mooie subsidie van de Europese Unie en de provincie Zeeland “, weet hij te vertellen. Inmiddels is het bad voor zo’n 25 procent gevuld, maar een vol bassin zorgt ervoor dat hij zijn perceel vol kersen- en perenbomen van zo’n zestien hectare zo’n veertig uur kan beregenen. “Bijvoorbeeld om de bomen in de zomer af te laten koelen. Ook hebben we water nodig bij nachtvorst.”

Telefoontje

Het liefst heeft Alkema natuurlijk dat het gloednieuwe bassin altijd gevuld is. Hij was dan ook erg blij met het telefoontje van Waterschap Scheldestromen. Alkema werd gevraagd of hij het water afkomstig uit de schaatsbaan in Scherpenisse op kon vangen in het bassin. “Dat zag ik zeker zitten”, zegt de fruitteler enthousiast. De schaatsbaan is ongeveer 500 meter van het perceel van Alkema gesitueerd en middels de aanleg van een slootje met pomp loopt het water zo het bassin in. Simpel en doeltreffend. De fruitteler uit Scherpenisse is blij met de recycling van het water, maar voor hem is voldoende beregening een must om zijn brood te kunnen verdienen. “Een misoogst is geen optie meer. Daarom, ben ik blij met de sproei-installatie. Dat ik dan ook nog gerecycled water in kan zetten, is geweldig!” 

Meer uit Tholen

Ruim 40 adressen doen mee aan rommelroute in Poortvliet

POORTVLIET - Het bestuur van het Activiteiten Comité Poortvliet organiseert dit jaar geen braderie in het dorp. In plaats daarvan wordt zaterdag 15 juni een rommelroute gehouden. Meer dan veertig adressen in Poortvliet verkopen tweedehands spullen vanuit de voortuin of oprit van hun eigen woning.

3 uur geleden
Vrijmibotho 2024: Bekijk hier het programma met ook Thoolse artiesten

THOLEN - De voorbereidingen voor de negende editie van de Vrijmibotho zijn in volle gang. Op vrijdag 14 juni wordt er op de scheepswerf M. van Duivendijk opnieuw geld ingezameld voor lokale goede doelen. Dit jaar zijn er voor het eerst twee podia. Het programma bevat zowel bekende als minder bekende artiesten, met ook optredens van enkele Thoolse artiesten.

17 uur geleden
Kruytenburg Fair in Poortvliet afgelast door vele regen

POORTVLIET - De Kruytenburg Fair, die dit weekend in Poortvliet zou plaatsvinden, is afgelast. De afgelopen dagen heeft het veel geregend, waardoor het terrein bij de landschapscamping ongeschikt is geworden voor het evenement.

21 uur geleden
Dit jaar al bijna 500 aanslagen met explosieven, vaker in kleine gemeenten

THOLEN - Het aantal incidenten met explosieven neemt almaar toe. In 2022 waren er 343, vorig jaar 1057 en tot juni dit jaar 496. De politie-inzet leidde de afgelopen 2,5 jaar tot bijna 500 aanhoudingen, maar om het probleem bij de kern aan te pakken, is meer nodig, stellen politie, OM en lokale bestuurders. Zij pleiten in de Tweede Kamer voor een strategisch offensief waaraan ook partners van buiten het veiligheidsdomein deelnemen.

23 uur geleden
Onderzoek: 'Zo'n 30 procent van de Thoolse woningen heeft energielabel A'

THOLEN - Zo'n 30 procent van de woningen op Tholen heeft energielabel A dankzij goede isolatie, duurzame verwarmingssystemen en zonnepanelen op het dak. Dat percentage ligt iets onder het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

1 dag geleden
Elke (13) uit Tholen is regionaal kampioen op de rugslag

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen won afgelopen maand de 50 meter rugslag tijdens de Regionale Zomerkampioenschappen (RZK) in Eindhoven en mag zich dus 'Brabants Kampioen' noemen!  "She did it again", riep haar moeder vlak na de wedstrijd. Elke is al eerder Brabants Kampioen geweest op de rugslag.

1 dag geleden
Stichting Leergeld zoekt tweedehands fietsen voor kinderen uit arme gezinnen

SINT-MAARTENSDIJK - Leergeld Oosterschelderegio organiseert dit jaar voor de derde keer een fietsinzamelingsactie in het kader van het thema 'Geen kind achterop.' Dankzij de steun van Stichting Leergeld kunnen kinderen uit gezinnen met weinig geld, net als hun leeftijdsgenoten, over een fiets beschikken.

1 dag geleden