Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Perenbomen beregenen met schaatsbaanwater

Perenbomen beregenen met schaatsbaanwater

SCHERPENISSE - Milieubewust én praktisch. Dat is de nieuwe werkwijze van André Alkema en partner Daphne uit Scherpenisse. Hij is fruitteler en heeft vanaf april nogal wat water nodig om zijn boomgaarden te beregenen. Het zoetwaterproject van ZLTO en het waterschap is een aanwinst volgens hem, maar niet altijd voldoende. Daarom liet hij een waterbassin aanleggen dus inmiddels is gevuld met water afkomstig van de schaatsbaan in het dorp. “Zo snijdt het mes aan twee kanten”, aldus een trotse Alkema. 

DOOR VERA DE GEUS  

Het is niet aannemelijk dat er deze maanden nog geschaatst kan worden op de ijsbaan in Scherpenisse. Om die reden is besloten om deze leeg te laten lopen. Het leek fruitteler Alkema echter zonde van het water om dit zomaar de polder in te laten lopen. Hij kan het water namelijk uitstekend gebruiken om zijn fruitbomen in drogere perioden te beregenen. 

Industrieterrein

Alkema vertelt: “Het klimaat wordt steeds extremer, de consument stelt steeds hogere eisen, het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt steeds minder. Dat zijn zaken waar je je als fruitteler ook mee bezig moet houden. We hebben dan ook besloten beregening op ons bedrijf aan te leggen. In Zeeland wordt gedurende de zomer zoetwater het eiland Tholen rond gepompt. Een goed initiatief van ZLTO in samenwerking met waterschap Scheldestromen.  Echter tijdens de bloei, begin april, is er nog niet genoeg zoetwater beschikbaar. Vandaar de keuze om een waterbassin aan te leggen die nu gedurende de herfst en de winter gevuld wordt met regenwater afkomstig van het industrieterrein.”

Afkoelen

De fruitteler uit Scherpenisse is blij dat hij op deze manier voorzien wordt van water. “Het bassin is 180 meter lang, 60 meter breed en 5 meter diep. Daar kon maar liefst 18 miljoen liter water in. In onze boomgaard wordt het regenwater verdeeld uit het bassin door 450 sproeiers aangevoerd door ongeveer tien kilometer aan leidingen. Dit project kwam mede tot stand met een mooie subsidie van de Europese Unie en de provincie Zeeland “, weet hij te vertellen. Inmiddels is het bad voor zo’n 25 procent gevuld, maar een vol bassin zorgt ervoor dat hij zijn perceel vol kersen- en perenbomen van zo’n zestien hectare zo’n veertig uur kan beregenen. “Bijvoorbeeld om de bomen in de zomer af te laten koelen. Ook hebben we water nodig bij nachtvorst.”

Telefoontje

Het liefst heeft Alkema natuurlijk dat het gloednieuwe bassin altijd gevuld is. Hij was dan ook erg blij met het telefoontje van Waterschap Scheldestromen. Alkema werd gevraagd of hij het water afkomstig uit de schaatsbaan in Scherpenisse op kon vangen in het bassin. “Dat zag ik zeker zitten”, zegt de fruitteler enthousiast. De schaatsbaan is ongeveer 500 meter van het perceel van Alkema gesitueerd en middels de aanleg van een slootje met pomp loopt het water zo het bassin in. Simpel en doeltreffend. De fruitteler uit Scherpenisse is blij met de recycling van het water, maar voor hem is voldoende beregening een must om zijn brood te kunnen verdienen. “Een misoogst is geen optie meer. Daarom, ben ik blij met de sproei-installatie. Dat ik dan ook nog gerecycled water in kan zetten, is geweldig!” 

Meer uit Tholen

Geslaagde moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

THOLEN - Honderden moeders zijn afgelopen moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de moederdag-actie van de Thoolse Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

4 uur geleden
Politie registreert 20 procent meer discriminatie-incidenten

THOLEN - De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft vorig jaar 20 procent meer discriminatie-incidenten geregistreerd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie Zeeland-West-Brabant. 

13 uur geleden
Twee dagen lang feest voor 75-jarig jubileum PJZ

THOLEN - De Plattelands Jongeren Zeeland (PJZ) vierden afgelopen weekend het 75-jarig bestaan met twee feestavonden in de schuur van de familie Geluk.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Daan Adriaansen: 'ICT was altijd mijn hoofdkey'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Daan Adriaansen. 

2 dagen geleden
Vrijmibotho steunt dit jaar niet één, maar twee goede doelen

THOLEN - Ook dit jaar vindt er op Tholen in juni weer een Vrijmibotho plaats. En dit jaar steunt het evenement niet één, maar twee lokale goede doelen.

3 dagen geleden
Weerbericht Tholen: 'Hoge zonkracht tijdens lang pinksterweekend'

THOLEN - De dagen worden langer en dit betekent dat de zon steeds feller kan gaan schijnen. Komende dagen wordt op uitgebreide schaal zonkracht 7 bereikt. Dat meldt Weeronline.Vergeet dus niet zonnebrandcrème te gebruiken als je midden op de dag naar buiten gaat!

4 dagen geleden
Sarah maakte de afgelopen vijf jaar 150 duiken: 'Tholen heeft iets wat België niet heeft'

In vijf jaar tijd maakte Sarah zo’n 150 duiken. Afgelopen weekend was zij ook aanwezig bij het duikkamp op Tholen. Haar twee kinderen (13 en 16 jaar) duiken ook. Zij zijn ooit uit verveling op vakantie begonnen met duiken. 

5 dagen geleden