Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Per fiets bekijk je dorp op andere manier’

‘Per fiets bekijk je dorp op andere manier’

SCHORE – De dorpsomroeper van Schore kondigde zaterdag de ingebruikname van een duofiets aan. Waarnemend burgemeester Fons Naterop van de gemeente Kapelle had de eer om de nieuwe aanwinst te onthullen.De aanschaf van de fiets is mogelijk gemaakt door de inzet van stichting Vrienden van Zorgboerderij Rust na Onrust en het dorp Schore. De stichting werd twee jaar geleden in het leven geroepen om door middel van sponsoren en subsidies verschillende faciliteiten in het dorp mogelijk te maken.Voorziening

De burgemeester gaf zijn complimenten voor het gebouw van Zorgboerderij Rust na Onrust, dat gehuisvest is in de oude school. “Het is mooi dat zo'n gebouw een nieuwe invulling krijgt. Mooi vind ik ook dat het hele dorp betrokken is en wat voor elkaar kunnen betekenen. Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk. Met de nieuwe fiets heeft het dorp er een mooie voorziening bij. Veel mensen kunnen nu op een andere manier het dorp bekijken.”

Duur

Bedrijfsleider Kees van Hoepen vertelt dat de aanschaf van de duofiets veel betekent voor de kleinschalige zorgboerderij. “We zijn blij dat de stichting dergelijke dure aankopen mogelijk maakt. De stichting is opgericht om meer voorzieningen op het dorp te realiseren. De fiets is dan ook niet alleen voor de cliënten van de zorgboerderij, maar voor alle mensen in het dorp."
Van Hoepen vertelt dat de organisatie nu aan het bekijken is of het mogelijk is om een bibliotheek te creëren en een opvang voor eenzame ouderen. "Ook zijn we bezig met een geheugentafel. De zorgboerderij is in principe voor iedereen toegankelijk. Het is het enige bedrijf in het dorp en zorg ook voor veel gezelligheid.”

Creatief

De zorgboerderij werd negen jaar geleden opgericht op een andere locatie. “Die locatie werd op een gegeven moment te klein en toen hebben we de oude school in gebruik genomen als tweede locatie.”
Op dit moment zijn er zeventig cliënten werkzaam op de zorgboerderij. “De andere locatie heeft een meer boerderijachtige sfeer, want er zijn varkens, alpaca's, kippen en andere dieren die verzorgd moeten worden. Qua activiteiten laten we het veel afhangen van de mensen zelf; wat ze vroeger konden en wat ze leuk vinden om te doen. We hebben een tuintje op hoogte, zodat mensen in een rolstoel kunnen tuinieren, er kan aan houtbewerking gedaan worden, er is een naaimachine en een biljart. Hier op de locatie in de oude school wordt meer op het creatieve vlak gewerkt.”

Geheugenproblematiek

Van Hoepen legde uit dat de zorgboerderij werkt met een open doelgroep. “Als je er bij past, ben je welkom. Er zijn hier mensen met verschillende soorten beperkingen, maar vijfentachtig procent van de mensen hier kampt met geheugenproblematiek. We werken nauw samen met verzorgingstehuizen, zoals Cederhof en Ter Weel. Het idee voor de fiets was er al langer, want veel cliënten willen fietsen. Ik ben blij dat dat nu met de duofiets mogelijk is.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Hennepkwekerij gevonden in woning Waardekensstraat Kapelle

KAPELLE - De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Waardekenstraat in Kapelle.

11 minuten geleden
Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

14 uur geleden
Multifunctionaliteit is sleutel voor toekomst Johanneskerk in Kruiningen

KRUININGEN - Sommige gemeenten in Zeeland hebben 'm inmiddels ontvangen en Reimerswaal is binnenkort aan de beurt voor de overhandiging van de kerkenvisie. Hierin wordt onder meer de staat van de kerkgebouwen beschreven en de kansen en bedreigingen voor de toekomst. De Johanneskerk in Kruiningen is een rijksmonument uit de vijftiende eeuw en vernoemd naar profeet Johannes de Doper. “Het is een oude kerk, maar op zich in goede staat", vertelt voorzitter Wim Huissen van de kerkenraad van de Protestantse gemeente Kruiningen, die iedere zondag samenkomt in de Johanneskerk. “In 2015 was de laatste, gedeeltelijke restauratie." 

21 uur geleden
Fakkelactiviteit bij BASF door technische storing

KRUININGEN - Door een technische storing maandagavond bij BASF Antwerpen is er momenteel sprake van fakkelactiviteit. Het fakkelen kan mogelijk licht- en geluidhinder veroorzaken bij de buurgemeenten, waaronder de gemeente Reimerswaal. Dat meldt BASF. 

1 dag geleden
UPDATE: Slachtoffer steekpartij A58 bij Kapelle is man (50) uit Frankrijk

KAPELLE – De man die zondagmiddag gewond raakte bij een steekincident op de snelweg A58 bij Kapelle is een 50-jarige man uit Frankrijk. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden.

2 dagen geleden
Gewonde bij mogelijke steekpartij aan het Jufferswegje in Kapelle

KAPELLE- Aan het Jufferswegje is zondagmiddag iemand gewond geraakt. De politie kreeg een melding dat er zou zijn gestoken. Of dit ook daadwerkelijk het geval is wordt nog onderzocht. De politie is met meerdere eenheden aanwezig. 

2 dagen geleden
Auto over de kop bij eenzijdig ongeval aan de Oude Rijksweg in Kruiningen

KRUININGEN- Op de rotonde op de kruising van de Oude Rijksweg met de Sluisweg is zaterdagavond bij een eenzijdig ongeval een auto op de kop in de berm beland. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De bestuurder verloor vermoedelijk de macht over het stuur door de slechte weersomstandigheden. 

2 dagen geleden