Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pensioenfondsen staan er beter voor dankzij hogere rente

Pensioenfondsen staan er beter voor dankzij hogere rente

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun financiële positie in februari verder verbeterd. Dit is te danken aan het oplopen van de rentes op de financiële markten, want de beurskoersen gingen door de economische zorgen in de wereld wel omlaag.

Dit constateert onderzoeksbureau Aon, dat daarvoor keek naar de dekkingsgraden van de fondsen. De graadmeter steeg gemiddeld naar 120 procent van 117 procent in januari. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen inmiddels 1,20 euro in kas hebben.

Februari stond op de financiële markten vooral in het teken van het beleid van centrale banken en de hoop van beleggers dat het tempo van renteverhogingen wat verlaagd zou worden. Door lenen duurder te maken proberen centrale banken de hoge inflatie te beteugelen. Maar voor de waardering van aandelen is een hogere rente juist ongunstig.

Verhoging rente door centrale banken

Beleggers waren in eerste instantie nog goed gemutst, maar de beleggingsresultaten verdwenen al snel door nieuwe economische data. De gegevens wakkerden de vrees aan dat centrale banken voorlopig nog wel even zullen doorgaan met het verhogen van de rente.

Vorig jaar kwamen de pensioenfondsen er ook al een stuk beter voor te staan. Dat was toen eveneens een gevolg van de hogere rente, waardoor hun financiële verplichtingen in berekeningen lager uitpakten. Tegelijkertijd gingen er vorig jaar vele miljarden euro's pensioenvermogen verloren door de malaise op de financiële markten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Pensioenen in 2024

Veel fondsen kondigden afgelopen najaar al hun pensioenverhogingen aan voor dit jaar. Komend najaar wordt opnieuw bekeken of de pensioenen in 2024 nog zullen veranderen, of dat ze gelijkblijven. Daarover doen de fondsen voorlopig nog geen voorspellingen.

Meer uit Financieel

Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

13 minuten geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

2 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

3 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

5 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

6 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

7 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

8 uur geleden