Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pensioenfondsen staan er beter voor dankzij hogere rente

Pensioenfondsen staan er beter voor dankzij hogere rente

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun financiële positie in februari verder verbeterd. Dit is te danken aan het oplopen van de rentes op de financiële markten, want de beurskoersen gingen door de economische zorgen in de wereld wel omlaag.

Dit constateert onderzoeksbureau Aon, dat daarvoor keek naar de dekkingsgraden van de fondsen. De graadmeter steeg gemiddeld naar 120 procent van 117 procent in januari. Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen inmiddels 1,20 euro in kas hebben.

Februari stond op de financiële markten vooral in het teken van het beleid van centrale banken en de hoop van beleggers dat het tempo van renteverhogingen wat verlaagd zou worden. Door lenen duurder te maken proberen centrale banken de hoge inflatie te beteugelen. Maar voor de waardering van aandelen is een hogere rente juist ongunstig.

Verhoging rente door centrale banken

Beleggers waren in eerste instantie nog goed gemutst, maar de beleggingsresultaten verdwenen al snel door nieuwe economische data. De gegevens wakkerden de vrees aan dat centrale banken voorlopig nog wel even zullen doorgaan met het verhogen van de rente.

Vorig jaar kwamen de pensioenfondsen er ook al een stuk beter voor te staan. Dat was toen eveneens een gevolg van de hogere rente, waardoor hun financiële verplichtingen in berekeningen lager uitpakten. Tegelijkertijd gingen er vorig jaar vele miljarden euro's pensioenvermogen verloren door de malaise op de financiële markten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Pensioenen in 2024

Veel fondsen kondigden afgelopen najaar al hun pensioenverhogingen aan voor dit jaar. Komend najaar wordt opnieuw bekeken of de pensioenen in 2024 nog zullen veranderen, of dat ze gelijkblijven. Daarover doen de fondsen voorlopig nog geen voorspellingen.

Meer uit Financieel

Goede doelen en verenigingen vanaf juni weer welkom bij ING

AMSTERDAM (ANP) - Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, zijn vanaf juni weer welkom bij ING. In augustus besloot de bank dat ze voorlopig geen nieuwe rekeningen meer konden openen omdat er niet voldoende personeel was om het daarvoor vereiste klantonderzoek te doen. Dat zou bij "deze complexe rechtsvormen" volgens ING meer werk zijn dan bij bedrijven of particulieren.

12 minuten geleden
Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

HAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.

28 minuten geleden
Schiphol: geef duidelijkheid en perspectief over aantal vluchten

HAARLEM (ANP) - Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

34 minuten geleden
First Republic Bank toont herstel op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank wist dinsdag weer wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De wankele regionale bank, die een dag eerder nog zijn laagste aandelenkoers ooit bereikte, werd meer dan 30 procent hoger gezet. Onder leiding van topman Jamie Dimon van de grote bank JPMorgan Chase wordt naar verluidt gewerkt aan een nieuw steunplan voor de bank uit Californië. First Republic kreeg vorige week al 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld in kas te hebben.

43 minuten geleden
SodM waarschuwt voor veiligheid op Noordzee door groeiende drukte

DEN HAAG (ANP) - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

47 minuten geleden
Inval Europese Commissie bij Red Bull in kartelonderzoek

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft maandag een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankjes Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. "We zullen natuurlijk met haar samenwerken in alle zaken waar ze zich zorgen over maken", aldus het in Oostenrijk gevestigde Red Bull in een verklaring.

1 uur geleden
Krant: Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Britse krant The Telegraph. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf.

1 uur geleden