Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

Pensioenfondsen roepen Tesla op arbeidsrechten te respecteren

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Een groep Scandinavische pensioenfondsen stuurt deze week een gezamenlijke brief naar Tesla. Daarin zullen ze de Amerikaanse elektrische autofabrikant oproepen om collectieve onderhandelingen voor zijn werknemers in Scandinaviƫ te respecteren. Dat meldde het Deense pensioenfonds PFA maandag.

"Als investeerders in Tesla erkennen we de grote bijdrage van het bedrijf aan de elektrificatie van de transportsector, maar roepen we tegelijkertijd het management op om een oplossing voor het arbeidsconflict te vinden", zei Rasmus Bessing, hoofd investeringen bij PFA.

Tesla ligt in de Scandinavische regio onder vuur vanwege zijn weigering om in te gaan op eisen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden. Eind oktober legden zo'n 130 medewerkers van tien Tesla-werkplaatsen in Zweden het werk neer. Leden van andere Zweedse vakbonden, onder wie postbodes, havenarbeiders en schoonmakers, hebben zich uit solidariteit aangesloten bij de actie.

Ook vakbonden in Denemarken, Noorwegen en Finland hebben aangekondigd mee te doen met de acties tegen Tesla. Het grote Noorse staatsfonds Norges Bank Investment Management riep de autofabrikant ook al op de fundamentele arbeidsrechten te respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Het fonds is de op zes na grootste investeerder in Tesla wereldwijd. Tesla wil echter geen collectieve arbeidsovereenkomst ondertekenen, omdat het bedrijf dat naar eigen zeggen "nergens ter wereld doet".

Meer uit Financieel

Andere landen nemen nog geen maatregelen tegen Babboe-bakfietsen

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouders in een aantal andere landen waar Babboe actief is, komen nog niet met maatregelen tegen het bakfietsbedrijf in navolging van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Nederlandse toezichthouder voerde een week geleden een voorlopig verkoopverbod in voor alle bakfietsen van Babboe en eiste dat het bedrijf de meeste modellen terugroept.

1 uur geleden
Samsung verkoopt resterende belang in ASML

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in december zijn resterende belang in chipmachinemaker ASML volledig verkocht. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een melding van het bedrijf bij de toezichthouders. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld verkocht in de laatste maand van 2023 bijna 1,6 miljoen aandelen ASML, ofwel een belang van 0,4 procent.

2 uur geleden
Wolters Kluwer onderaan in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Wolters Kluwer was woensdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak. De informatieleverancier zag de omzet en winst vorig jaar stijgen. Topvrouw Nancy McKinstry sprak van een sterke groei op eigen kracht, ondanks de macro-economische en geopolitieke tegenwind. Volgens McKinstry zal 2024 opnieuw een jaar worden met een goede groei en een verbetering van de winstmarge. Ook gaat Wolters Kluwer dit jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel zakte desondanks 1,5 procent.

3 uur geleden
Greenchoice verlaagt prijs dagstroom, rekent meer voor zonnepaneel

ROTTERDAM (ANP) - Ook energieleverancier Greenchoice gaat extra kosten in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. Die stap moet de kosten bij het terugleveren van stroom "evenwichtiger" verdelen, maakt het bedrijf bekend. Tegelijkertijd maakt Greenchoice stroom overdag goedkoper dan 's nachts op doordeweekse dagen, omdat dan de meeste groene stroom wordt opgewekt.

3 uur geleden
Wolters Kluwer boekt meer omzet dankzij investeringen in AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Informatie- en technologiebedrijf Wolters Kluwer heeft de omzet vorig jaar met 5 procent zien stijgen, vooral dankzij investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Gecorrigeerd voor onder andere wisselkoerseffecten en overnames van bedrijven groeide het bedrijf met 6 procent, ondanks "macro-economische en geopolitieke tegenwind".

4 uur geleden
Aandacht voor cijfers Wolters Kluwer en JDE Peet's op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van Wolters Kluwer en JDE Peet's. Informatieleverancier Wolters Kluwer zag de omzet vorig jaar met 2 procent stijgen. Tegen constante wisselkoersen en zonder overnames nam de omzet met 6 procent toe. Topvrouw Nancy McKinstry sprak van een sterke groei op eigen kracht, ondanks de macro-economische en geopolitieke tegenwind.

4 uur geleden
Eigenaar Douwe Egberts verdient meer door prijsstijgingen

AMSTERDAM (ANP) - JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts, Senseo en Pickwick, heeft vorig jaar meer verdiend met de verkoop van koffie en thee. Dat komt onder meer doordat het bedrijf opnieuw prijsverhogingen heeft doorgevoerd. Toch verkocht het bedrijf in de tweede helft van het jaar meer koffie en thee.

4 uur geleden