Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pensioen in zicht voor huisarts Hans Meijer

Pensioen in zicht voor huisarts Hans Meijer

OOST-SOUBURG - Na tropenarts in Peru werd Hans Meijer huisarts in Oost-Souburg. Een aardig contrast, maar de geboren Amsterdammer wilde graag als huisarts aan de slag. In die functie moet je uiteenlopende ziektebeelden kunnen herkennen en dat sprak Meijer aan. Nu, zo’n dertig jaar later, komt zijn pensioen in zicht. “Als huisarts heb je écht contact met mensen, voor langere tijd. Dat ga ik het meeste missen.”

Woensdag (1 juli) neemt huisarts Bastiaan van Nieuwenhuizen de praktijk van dokter Meijer (65) over. Hij blijft nog tot 1 oktober iedere vrijdag waarnemen. Dan laat hij zijn werkend leven en Souburg achter zich en verhuist naar het Noord-Brabantse Eersel, waar zijn partner woont. “Ik zal hier nog regelmatig zijn hoor, want ik heb hier veel vrienden wonen.” Zijn kinderen, dochter Mavi en zoon Hans-Sebastiaan, zijn hier opgegroeid, maar wonen niet meer in Zeeland.

Palet

Voor het strand zal Meijer ook nog graag naar de Zeeuwse kust afreizen. Het was destijds een van de redenen dat hij zichzelf wel zag wonen en werken in Oost-Souburg. “Ik kende Zeeland van de vakanties uit mijn jeugd. Ik vond het er prettig, vanwege het licht, de zon en het strand.” In 1993 had Meijer net de papieren op zak om zijn eigen praktijk te kunnen beginnen en deed zich de mogelijkheid voor om in Souburg aan de slag te gaan. Hij werkte nog enkele maanden samen met dokter Bloos en nam na diens pensioen de praktijk in de Kanaalstraat over. Dat lijkt een grote verandering voor een Randstedeling die tropenarts in Zuid-Amerika en arts in Engeland is geweest. Maar het was volgens Meijer een weloverwogen keuze. Hij had de charme van de huisartsgeneeskunde ontdekt, na eerst voor de psychologie gekozen te hebben. “Maar een leven lang psychiater zijn, leek me heel zwaar. Als huisarts krijg je met een palet aan problemen te maken. Dat ligt mij beter, want ik heb een brede belangstelling voor alle soorten gezondheidsproblemen.”

Gezondheidscentrum

Het was wel even wennen, als huisarts in Souburg. “Patiënten vertelden niet zoveel uit zichzelf, merkte ik, dus ik moest veel doorvragen. Maar dat leer je. Ik heb dit werk altijd leuk en afwisselend gevonden. En je hebt écht contact met mensen, want veel patiënten begeleid je langere tijd.” Dat is door alle veranderingen in de geneeskunde alleen maar meer geworden. Zo zijn er nu meer chronisch zieken door verbeterde medicijnen en komen mensen met diabetes type 2, die vroeger in het ziekenhuis werden behandeld, nu bij de huisarts terecht. “Dat betekende tweehonderd, driehonderd patiënten erbij en dus moest je de zorg goed organiseren.” De realisatie van het gezondheidscentrum hielp daarbij enorm, zegt Meijer. Hij noemt het een hoogtepunt uit zijn carrière. Na jaren overleggen opende gezondheidscentrum Ambachtsveld in Oost-Souburg zo’n tien jaar geleden haar deuren. Tot dan had Meijer samengewerkt met één assistente en praktijkondersteuner. “In het gezondheidscentrum werken we met zo’n 35 personen.” Naast de huisartsen, assistenten en praktijkondersteuners is er bijvoorbeeld een diëtiste en ouderenzorg-specialist bijgekomen. “Je kijkt nu samen naar de beste behandeling voor een patiënt”, noemt Meijer als grote voordeel.

Vaccin

Veel van die behandelingen zijn de afgelopen tijd door de uitbraak van het coronavirus uitgesteld. Misschien wel té veel, denkt Meijer met de kennis van nu. “Je merkt nu dat er patiënten komen met problemen die we te laat zien, zoals een knobbeltje. Als er een tweede golf van coronapatiënten komt, en zolang er geen vaccin is verwacht ik die wel, moet er beter gekeken worden hoe de reguliere zorg zoveel mogelijk kan doorgaan. Bijvoorbeeld door meer met patiënten te bellen en ervoor te zorgen dat mensen naar de praktijk kunnen komen zonder dat ze in contact komen met elkaar.”
Er wordt volop gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. “Ik schat het niet onmogelijk dat er dit najaar een vaccin is. En er zijn ook al vrijwilligers die het willen testen.”

Koolhydraten

Het coronavirus drukt een stempel op zijn werk en ook op zijn afscheid. “Ik had graag tijdens een receptie afscheid van iedereen willen nemen.” Meijer had daarbij een lezing gepland over het belang van gezonde voeding en voldoende bewegen. “Bijna vijftig procent van de bevolking is te zwaar. Het tij lijkt lastig te keren, want veel mensen onderschatten het probleem.” Meijer adviseert niet te veel koolhydraten te consumeren. “Bijvoorbeeld in brood en pasta zitten koolhydraten die je lichaam omzet naar suikers. Dat kan overgewicht veroorzaken. Als mensen niet gezonder gaan leven, wordt de gezondheidszorg erg duur.”
Meijer hoopt dat mensen meer gaan bewegen. Zelf sport hij graag. “Ik vind tuinieren ook leuk en heb nog een hoop andere hobby’s. Vervelen zal ik me niet als ik met pensioen ben.”

Meer uit Vlissingen

Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

20 uur geleden
Connexxion blijft komende twee jaar openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen

MIDDELBURG - Connexxion blijft de komende twee jaar het openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen, na een recent besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de concessie van het vervoersbedrijf te verlengen. De huidige concessie, die op 15 december 2024 zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 12 december 2026.

1 dag geleden
Verdwijnt de bus nu echt uit Oost-Souburg?

OOST-SOUBURG - Als het aan de plannen van de provincie Zeeland ligt zal Oost-Souburg het in de toekomst zonder lijn 57 moeten stellen. De reden dat de provincie lijn 57 uit het vervoersplan heeft geschrapt is omdat er te weinig gebruik van de busverbinding wordt gemaakt. Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de Dorpsraad Souburg hebben bezwaar aangetekend tegen de voornemen van de provincie.

1 dag geleden
Vanaf morgen is de kermis in de stad

VLISSINGEN - De jaarlijkse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 juli. Net als vorig jaar worden de attracties weer opgesteld in de binnenstad, op en rondom het Bellamypark. "We willen graag dat dit evenement met de tijd meegaat, veel mensen aanspreekt en dat het ook blijft passen in onze stad. Om die reden is ervoor gekozen om de Kermis dit jaar weer te organiseren op en rondom het Bellamypark", schrijft de gemeente op haar website.

1 dag geleden
BTZ-terrein gesloten door burgemeester vanwege drugshandel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het terrein van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) voor twaalf maanden te sluiten. Dit besluit volgt na een langdurig politieonderzoek, waaruit blijkt dat het BTZ-terrein vermoedelijk al lange tijd onderdeel uitmaakt van een georganiseerde, internationale drugshandel. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli 2024.

2 dagen geleden
Padelbanen Oost-Souburg officieel in gebruik genomen

OOST-SOUBURG - Afgelopen zaterdag zijn de padelbanen van Tennis en Padel Club Souburg officieel in gebruik genomen. Wethouder Coen Bertijn verrichte de openingshandeling met het doorknippen van een lint. Het heeft wat voeten in aarde gehad voordat de twee padelbanen officieel konden worden geopend. Door het slechte weer liep de aanleg van de banen vertraging op en moest de opening drie keer worden uitgesteld.

2 dagen geleden
Duin en Strandtochten in Vlissingen

VLISSINGEN - Op de derde zaterdag in juli wordt de Duin en Strandtochten van WSV De Vrolijke Tippelaars georganiseerd.

3 dagen geleden