Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pensioen in zicht voor huisarts Hans Meijer

Pensioen in zicht voor huisarts Hans Meijer

OOST-SOUBURG - Na tropenarts in Peru werd Hans Meijer huisarts in Oost-Souburg. Een aardig contrast, maar de geboren Amsterdammer wilde graag als huisarts aan de slag. In die functie moet je uiteenlopende ziektebeelden kunnen herkennen en dat sprak Meijer aan. Nu, zo’n dertig jaar later, komt zijn pensioen in zicht. “Als huisarts heb je écht contact met mensen, voor langere tijd. Dat ga ik het meeste missen.”

Woensdag (1 juli) neemt huisarts Bastiaan van Nieuwenhuizen de praktijk van dokter Meijer (65) over. Hij blijft nog tot 1 oktober iedere vrijdag waarnemen. Dan laat hij zijn werkend leven en Souburg achter zich en verhuist naar het Noord-Brabantse Eersel, waar zijn partner woont. “Ik zal hier nog regelmatig zijn hoor, want ik heb hier veel vrienden wonen.” Zijn kinderen, dochter Mavi en zoon Hans-Sebastiaan, zijn hier opgegroeid, maar wonen niet meer in Zeeland.

Palet

Voor het strand zal Meijer ook nog graag naar de Zeeuwse kust afreizen. Het was destijds een van de redenen dat hij zichzelf wel zag wonen en werken in Oost-Souburg. “Ik kende Zeeland van de vakanties uit mijn jeugd. Ik vond het er prettig, vanwege het licht, de zon en het strand.” In 1993 had Meijer net de papieren op zak om zijn eigen praktijk te kunnen beginnen en deed zich de mogelijkheid voor om in Souburg aan de slag te gaan. Hij werkte nog enkele maanden samen met dokter Bloos en nam na diens pensioen de praktijk in de Kanaalstraat over. Dat lijkt een grote verandering voor een Randstedeling die tropenarts in Zuid-Amerika en arts in Engeland is geweest. Maar het was volgens Meijer een weloverwogen keuze. Hij had de charme van de huisartsgeneeskunde ontdekt, na eerst voor de psychologie gekozen te hebben. “Maar een leven lang psychiater zijn, leek me heel zwaar. Als huisarts krijg je met een palet aan problemen te maken. Dat ligt mij beter, want ik heb een brede belangstelling voor alle soorten gezondheidsproblemen.”

Gezondheidscentrum

Het was wel even wennen, als huisarts in Souburg. “Patiënten vertelden niet zoveel uit zichzelf, merkte ik, dus ik moest veel doorvragen. Maar dat leer je. Ik heb dit werk altijd leuk en afwisselend gevonden. En je hebt écht contact met mensen, want veel patiënten begeleid je langere tijd.” Dat is door alle veranderingen in de geneeskunde alleen maar meer geworden. Zo zijn er nu meer chronisch zieken door verbeterde medicijnen en komen mensen met diabetes type 2, die vroeger in het ziekenhuis werden behandeld, nu bij de huisarts terecht. “Dat betekende tweehonderd, driehonderd patiënten erbij en dus moest je de zorg goed organiseren.” De realisatie van het gezondheidscentrum hielp daarbij enorm, zegt Meijer. Hij noemt het een hoogtepunt uit zijn carrière. Na jaren overleggen opende gezondheidscentrum Ambachtsveld in Oost-Souburg zo’n tien jaar geleden haar deuren. Tot dan had Meijer samengewerkt met één assistente en praktijkondersteuner. “In het gezondheidscentrum werken we met zo’n 35 personen.” Naast de huisartsen, assistenten en praktijkondersteuners is er bijvoorbeeld een diëtiste en ouderenzorg-specialist bijgekomen. “Je kijkt nu samen naar de beste behandeling voor een patiënt”, noemt Meijer als grote voordeel.

Vaccin

Veel van die behandelingen zijn de afgelopen tijd door de uitbraak van het coronavirus uitgesteld. Misschien wel té veel, denkt Meijer met de kennis van nu. “Je merkt nu dat er patiënten komen met problemen die we te laat zien, zoals een knobbeltje. Als er een tweede golf van coronapatiënten komt, en zolang er geen vaccin is verwacht ik die wel, moet er beter gekeken worden hoe de reguliere zorg zoveel mogelijk kan doorgaan. Bijvoorbeeld door meer met patiënten te bellen en ervoor te zorgen dat mensen naar de praktijk kunnen komen zonder dat ze in contact komen met elkaar.”
Er wordt volop gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. “Ik schat het niet onmogelijk dat er dit najaar een vaccin is. En er zijn ook al vrijwilligers die het willen testen.”

Koolhydraten

Het coronavirus drukt een stempel op zijn werk en ook op zijn afscheid. “Ik had graag tijdens een receptie afscheid van iedereen willen nemen.” Meijer had daarbij een lezing gepland over het belang van gezonde voeding en voldoende bewegen. “Bijna vijftig procent van de bevolking is te zwaar. Het tij lijkt lastig te keren, want veel mensen onderschatten het probleem.” Meijer adviseert niet te veel koolhydraten te consumeren. “Bijvoorbeeld in brood en pasta zitten koolhydraten die je lichaam omzet naar suikers. Dat kan overgewicht veroorzaken. Als mensen niet gezonder gaan leven, wordt de gezondheidszorg erg duur.”
Meijer hoopt dat mensen meer gaan bewegen. Zelf sport hij graag. “Ik vind tuinieren ook leuk en heb nog een hoop andere hobby’s. Vervelen zal ik me niet als ik met pensioen ben.”

Meer uit Vlissingen

Auto op z'n kant na aanrijding

VLISSINGEN - Een personenauto is donderdagmiddag op zijn kant terecht gekomen bij een aanrijding op de Oude Veerhavenweg in Vlissingen. Niemand raakte gewond.Tussen twee personenauto’s ontstond omstreeks 14.25 uur een botsing op de kruising met de Prins Hendrikweg. Zoals gezegd belandde één van de voertuigen hierdoor op zijn kant. Er werd een ambulanceteam opgeroepen maar geen van de betrokkenen hoefde naar het ziekenhuis gebracht te worden.De beide auto’s raakten beschadigd. Bergingsbedrijf Kuzee heeft de voertuigen getakeld. Vanwege het ongeluk was het verkeer een tijdje gestremd. De politie zette de ongevalocatie tijdelijk af.

10 uur geleden
Werkzaamheden aan Muur van Altena hervat

VLISSINGEN - In 2022 is een aannemer in opdracht van waterschap Scheldestromen gestart met de uitvoering van de restauratiewerkzaamheden aan de Muur van Altena te Vlissingen. In het afgelopen half jaar hebben de werkzaamheden stil gelegen vanwege het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot 1 april 2023. De werkzaamheden worden nu hervat en worden volgens planning voor de start van het stormseizoen afgerond.  

13 uur geleden
Nieuwbouw De Parelburcht krijgt groen schoolplein

OOST-SOUBURG - Twee scholen in Vlissingen hebben geld gekregen om het komende jaar het schoolplein te vergroenen. De Parelburcht in Oost-Souburg verhuist later dit schooljaar van de tijdelijke locatie aan de Dongestraat naar de nieuwbouw aan de Van Visvlietstraat en krijgt daar een groen schoolplein.

14 uur geleden
Gewonde bij bijtincident met hond Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In Oost-Souburg is woensdagavond iemand gewond geraakt bij een bijtincident met een hond. Dat heeft de politie bevestigd.Het slachtoffer werd rond 21.15 uur gebeten in of bij een woning aan de Berkenstraat. Nadat al snel twee ambulanceteams waren opgeroepen, werd binnen enkele minuten ook een traumahelikopter opgeroepen. De komst hiervan werd echter ook al snel weer afgeblazen toen bleek dat hulp van het traumateam niet nodig was.Na de melding kwamen verschillende politie-eenheden ter plekke. Ook een hondengeleider kwam naar Oost-Souburg. De gewonde is door ambulancemedewerkers weggebracht. Over de ernst van het letsel van het slachtoffer is nog niets bekend. De politie heeft wel bevestigd dat sprake was van een bijtincident. Verdere details zijn nog niet bekend.

16 uur geleden
Overkapping Walstraat verdwijnt

VLISSINGEN - Nadat de overkappingen van de Sint Jacobsstraat en de Lange Zelke het veld hebben moeten ruimen worden nu de laatste luifels in de Walstraat verwijderd.

1 dag geleden
'Het is een echte 'duim-opsteek-auto''

VLISSINGEN - Sinds een paar maanden rijdt er een bijzonder vrachtautootje door de straten van Vlissingen: een volledig gerestaureerde DAF Pony uit de late jaren zestig. Trotse bezitter is Tom Pol: “Ik ben drie jaar bezig geweest met de restauratie en nu rijdt hij weer rond.”

1 dag geleden
'De binnenstad lijkt meer op een buitenwijk'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

2 dagen geleden