Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pelosi: voldoende grond voor aanklachten Trump

Pelosi: voldoende grond voor aanklachten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten. Ze heeft daarom de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden. De commissie heeft laten weten mogelijk donderdag 12 december al te stemmen over wat de president precies verweten wordt.

Volgens Pelosi heeft Trump in strijd met de grondwet gehandeld en zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. "In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet," aldus de Democrate die op een meerderheid van haar partij in het Huis kan rekenen. De beslissing of de president wordt afgezet, valt uiteindelijk echter in de nu door Republikeinen gedomineerde Senaat.

Trump twitterde eerder op de dag dat de Democraten eens moeten opschieten met hun kansloze 'impeachment'. Breng het snel in de Senaat en dan kan het land weer aan het werk, zei Trump, die ervan overtuigd is dat de Senaat hem niet afzet. Het Huis van Afgevaardigden moet in een stemming bepalen welke misdragingen reden tot afzetting zijn, bijvoorbeeld machtsmisbruik, omkoping, belemmering van het werk van het Congres of dat van de justitie. Dan moeten de aanklachten naar de Senaat.

Gecorrumpeerd

Pelosi betoogde dat Trump "opnieuw de verkiezingen probeert te corrumperen". Trump heeft in juli zijn Oekraiƫnse ambtgenoot Zelenski gevraagd onderzoek te doen wat de vooraanstaande Democraat Joe Biden en diens zoon Hunter daar in de jaren 2012-2014 uitspookten.

Volgens Democraten heeft Trump zijn macht misbruikt om bij de presidentsverkiezingen volgend jaar meer kans te maken. De vorige keer dat Trump de verkiezingen zou hebben "gecorrumpeerd" was in de ogen van Democraten toen hij in 2016 verrassend van Hillary Clinton won. Democraten hebben vergeefs proberen aan te tonen dat Trump samenzwoer met Russen om van haar te winnen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

11 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

11 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

15 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden