
Pelosi: voldoende grond voor aanklachten Trump
WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten. Ze heeft daarom de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden. De commissie heeft laten weten mogelijk donderdag 12 december al te stemmen over wat de president precies verweten wordt.
Volgens Pelosi heeft Trump in strijd met de grondwet gehandeld en zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. "In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet," aldus de Democrate die op een meerderheid van haar partij in het Huis kan rekenen. De beslissing of de president wordt afgezet, valt uiteindelijk echter in de nu door Republikeinen gedomineerde Senaat.
Trump twitterde eerder op de dag dat de Democraten eens moeten opschieten met hun kansloze 'impeachment'. Breng het snel in de Senaat en dan kan het land weer aan het werk, zei Trump, die ervan overtuigd is dat de Senaat hem niet afzet. Het Huis van Afgevaardigden moet in een stemming bepalen welke misdragingen reden tot afzetting zijn, bijvoorbeeld machtsmisbruik, omkoping, belemmering van het werk van het Congres of dat van de justitie. Dan moeten de aanklachten naar de Senaat.
Gecorrumpeerd
Pelosi betoogde dat Trump "opnieuw de verkiezingen probeert te corrumperen". Trump heeft in juli zijn Oekraiënse ambtgenoot Zelenski gevraagd onderzoek te doen wat de vooraanstaande Democraat Joe Biden en diens zoon Hunter daar in de jaren 2012-2014 uitspookten.
Volgens Democraten heeft Trump zijn macht misbruikt om bij de presidentsverkiezingen volgend jaar meer kans te maken. De vorige keer dat Trump de verkiezingen zou hebben "gecorrumpeerd" was in de ogen van Democraten toen hij in 2016 verrassend van Hillary Clinton won. Democraten hebben vergeefs proberen aan te tonen dat Trump samenzwoer met Russen om van haar te winnen.
Meer uit Politiek
ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.
2 dagen geledenASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
3 dagen geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
3 dagen geleden