
Peiling: VVD groeit naar 43 zetels door corona-aanpak
DEN HAAG (ANP) - Kiezers waarderen de corona-aanpak van het kabinet en dat levert vooral de grootste coalitiepartij VVD steun op, blijkt uit de jongste peiling van I&O Research. De liberale partij kan op 43 virtuele zetels rekenen, terwijl alle andere partijen onder de 16 zetels blijven steken.
Twee op de drie kiezers steunen het optreden van het kabinet. Over de lockdown-aanpak is 75 procent positief, wat eerst nog meer dan 90 procent was.
Vooral premier Mark Rutte (VVD) zelf staat er goed op: zijn waarderingscijfers is van een 5,8 naar een 7,2 gegroeid. Dat de kabinetten-Rutte de financiën op orde hebben gekregen na de financiële crisis in 2008 wordt ook gewaardeerd.
Mondkapjes
Voor CDA-kopstukken Hugo de Jonge, die optreedt als 'coronaminister' en Wopke Hoekstra, die als minister van Financiën een grote rol speelt in het beheersen van de economische crisis, is ook veel waardering. Maar dat vertaalt zich nog niet in virtuele zetelwinst voor de christendemocraten. De coalitiepartij, die in 2017 nog 19 zetels behaalde, staat op 13 zetels in de peiling van I&O. De partij kent momenteel geen duidelijke leider, zoals Rutte bij de VVD.
Uit de peiling blijkt ook dat Nederlanders niet bepaald staan te springen om een mondkapje te dragen, zoals straks in het openbaar vervoer verplicht wordt. Nu zegt maar 4 procent dat te doen, als het verplicht wordt is 58 procent van de gepeilde Nederlanders voornemens "zeker" een mondkapje te dragen.
"Dan kan je niet het ov in, het is kiezen", zei De Jonge vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Bij treinen en stations zal vanaf 1 juni worden gecontroleerd op het dragen van een mondkapje. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt nu nog uitgewerkt. Ook over de hoogte van de boete als iemand niet een mondkapje draagt, kon De Jonge nog niks zeggen. "Daar zijn we mee bezig."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer gaat de regels voor nieuwe gebouwen aanpassen om woningbouw goedkoper te maken. De gevolgen zijn onder meer dat plafonds en deuren lager mogen zijn, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De BBB-minister wil ook dat steilere trappen mogelijk worden en dat een nieuwe norm om de hoeveelheid daglicht te berekenen achterwege blijft.
22 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) wil niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen tegen Israël, nu uit onderzoek blijkt dat er indicaties zijn dat Israël mensenrechten schendt. Daarmee overtreedt Israël de voorwaarden voor het associatieverdrag met de EU.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De leden van Volt hebben zoals verwacht Laurens Dassen opnieuw gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen eind oktober, maakt de partij maandag bekend. De partijleider was door het bestuur voorgedragen en was de enige kandidaat. De Nederlandse tak van de pro-Europese partij Volt heeft 17.000 leden, die tot en met zaterdag hun stem konden uitbrengen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof rekent er nog altijd op dat de Amerikaanse president Donald Trump naar Nederland komt voor de NAVO-top. Nederland heeft in ieder geval geen afzegging ontvangen, zei hij zondag. Daarvoor wordt wel gevreesd nu de Verenigde Staten Iran hebben gebombardeerd en zich mogelijk moeten opmaken voor vergeldingsaanvallen door dat land.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland roept na de Amerikaanse aanval op Iran alle partijen op tot terughoudendheid om verdere escalatie te voorkomen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof zondag na een ingelaste bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op het ministerie van Justitie en Veiligheid.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationale Veiligheidsraad is rond het middaguur bijeengekomen om de Amerikaanse aanval op Iran te bespreken. Dat meldt demissionair minister-president Dick Schoof op X. Hij noemt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten "zorgwekkend" en laat weten dat het kabinet de situatie "nauwlettend" volgt.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse bombardementen op Iran kwamen voor het kabinet niet als een verrassing. Dat heeft demissionair defensieminister Ruben Brekelmans gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag. Nederland was "niet formeel op de hoogte gesteld", maar zag de aanval wel aankomen, aldus de VVD-bewindsman.
2 dagen geleden