Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Peiling: keuze voor Hoekstra levert CDA meteen 2 zetels winst op

Peiling: keuze voor Hoekstra levert CDA meteen 2 zetels winst op

DEN HAAG (ANP) - Het plotselinge vertrek van CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge en de aanstelling van Wopke Hoekstra als zijn opvolger heeft de partij twee zetels winst opgeleverd. Dat meldt Maurice de Hond in zijn wekelijkse peiling, die zaterdag werd gehouden.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou het CDA uitkomen op 16 zetels. De VVD van premier Mark Rutte levert volgens de peiling twee zetels in (34). De PvdA (14) en PVV (28) stijgen 1 zetel en D66 (12) en 50PLUS (1) dalen er 1. Het verschil tussen de VVD en de PVV is nu 6 zetels geworden.

Naast de stijging van de zetels is ook het aantal mensen dat het CDA als mogelijke partij om op te stemmen opgeeft, toegenomen. Dit percentage is gestegen van 14 naar 22 procent.

Bij de vraag wie men als premier zou willen hebben als men alleen zou kunnen kiezen tussen Rutte of Hoekstra, gaat de keuze met 47 tegen 30 procent naar premier Rutte. Volgens De Hond is bij veel verkiezingen gebleken dat een nieuwe lijsttrekker bij een verkiezing een extra impuls kan geven. Wouter Bos in 2003 en Diederik Samsom in 2012 zijn daar een goed voorbeeld van, stelt hij.

Meer uit Politiek

Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

42 minuten geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 uur geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

3 uur geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

5 uur geleden
Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

5 uur geleden
Financiën kan niet optreden tegen vele storingen geldautomaten

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën kan momenteel niet meer doen dan Geldmaat "aansporen" om zich aan de afspraken te houden over de beschikbaarheid van geldautomaten. Dat zegt het ministerie in reactie op het bericht dat geldautomaten vaker dan beloofd kampen met een storing waardoor mensen geen geld kunnen opnemen of storten. Geldmaat regelt voor de grote banken het beheer en onderhoud van de automaten. Als de nieuwe Wet chartaal betalingsverkeer van kracht wordt, kan een dwangsom worden opgelegd als geldautomaten er vaker dan afgesproken uitliggen, zegt het ministerie.

8 uur geleden
Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

1 dag geleden