Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pegida-voorman probeert opnieuw een koran te verbranden in Arnhem

Pegida-voorman probeert opnieuw een koran te verbranden in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld probeert zaterdag opnieuw een koran te verbranden in Arnhem. Hij is van plan dit rond 14.00 uur te doen op een door de gemeente aangewezen plek onder de Nelson Mandelabrug.

Bij de demonstratie zal veel politie op de been zijn, volgens de gemeente zo'n zeshonderd agenten. Twee eerdere pogingen van Wagensveld om een koran te verbranden in de Gelderse hoofdstad gingen niet door. De eerste keer omdat er ongeregeldheden uitbraken, waardoor de bijeenkomst beëindigd moest worden. De tweede keer werd de demonstratie op voorhand verboden door burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch.

Locoburgemeester Paul Smeulders, die zaterdag waarneemt, meldde dat de koranverbranding zaterdag vooralsnog doorgaat omdat de politie nog geen reden ziet deze af te lasten. Eerder zei hij een koranverbranding "walgelijk" te vinden, maar hij benadrukte tegelijkertijd dat het demonstratierecht de hoeksteen van de democratie is.

Smeulders heeft ter voorbereiding gesprekken gevoerd met Arnhemse sleutelfiguren om uit te leggen waarom de demonstratie is toegestaan, maar ook om te horen wat zij ervan vinden en wat zij van de gemeente verwachten. Stichting Islamitisch Centrum Arnhem-Zuid liet eerder aan Omroep Gelderland weten dat Arnhemse moslims tegelijkertijd met het protest van Wagensveld zaterdag gratis korans uitdelen in het centrum van de stad.

Meer uit Binnenland

Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

1 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

2 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

3 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

7 uur geleden
Douane vindt 500 kilo coke bij lading bananen in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - In de haven van Vlissingen is afgelopen weekend bijna 500 kilo cocaïne onderschept. De drugs hadden een geschatte straatwaarde van ruim 37 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt het Openbaar Ministerie, dat de vondst pas woensdag bekend heeft gemaakt.

8 uur geleden
Bezetting universiteitsgebouw Maastricht beëindigd

MAASTRICHT (ANP) - De bezetting van een faculteitsgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) is woensdagavond beëindigd. Ook hebben de actievoerders hun vorige week maandag opgezette tentenkamp achter de faculteit sociaal-culturele wetenschappen "vrijwillig" verlaten. Dat heeft de UM bekendgemaakt. De actievoerders ontkennen dat ze het tentenkamp vrijwillig hebben verlaten. Ze wilden er naar eigen zeggen blijven, maar hadden de keus tussen gearresteerd worden of vrijwillig weggaan.

9 uur geleden
Strafzaak tegen bedrijven en leidinggevenden Stint volgend jaar

DEN BOSCH (ANP) - De strafzaak tegen twee bedrijven, verantwoordelijk voor productie en verkoop van de Stint, en twee leidinggevenden van die bedrijven staat gepland voor maart en april volgend jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

16 uur geleden