Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pedagogische droom voor Tholen wordt werkelijkheid

Pedagogische droom voor Tholen wordt werkelijkheid

THOLEN - Samenwerking. Dat is het sleutelwoord voor Brede School Tholen. Niet pas wanneer de deuren van het voormalige Westerpoort-gebouw opengaan, want vanaf de eerste overleggen met de betrokken partijen tot aan de samenwerkende bouwbedrijven, alles staat in het teken van elkaar versterken. Het is gelukt de deelnemende partijen hun eigen identiteit te laten behouden en dat terwijl er straks maar liefst vier basisscholen en zes maatschappelijke partners onder 1 dak te vinden zijn. Het was een monsterklus en het duurde lang, maar met als gevolg dat Tholen er op het gebied van onderwijs weer zestig jaar tegen kan. 

De Brede School krijgt vorm. Letterlijk. Dagelijks kijken kinderen, met twee handjes aan de bouwhekken, naar hun toekomstige leerplek. Buurtbewoners slaan de werkzaamheden graag gade. Bestuurders, directieleden en onderwijspersoneel zijn het erover eens; dit is een aanwinst voor het eiland Tholen in het algemeen en Tholen Stad in het bijzonder. Wethouder Peter Hoek: “Kortgeleden hebben de burgemeester en ik gebouw mogen bezichtigen. Schitterend om te zien dat het nu al duidelijk is dat je bijvoorbeeld in het deel van de Regenboogschool loopt. Samenwerken in het gebouw en op een gezamenlijk schoolterrein, maar wel met duidelijke eigen keuzes en identiteit.” Dat het aardig wat voeten in de aarde had, moge duidelijk zijn. Maar dat het dat waard was ook. Projectleider An Cats - Van der Klooster is blij dat men de tijd heeft genomen. “Ik ben blij dat tijd niet leidend was. Dat heeft alle toekomstige gebruikers de mogelijkheid gegeven goed na te denken over de toekomst, om de juiste keuzes te maken.”

Identiteit

Zowel wethouder Peter Hoek als projecteider Cats zijn bijzonder te spreken over de keuze voor de renovatie/vernieuwbouw van een bestaand gebouw. “Het is een enorme uitdaging om met een bestaand, maar jong gebouw aan de slag te gaan. Misschien is het makkelijker om een nieuw pand neer te zetten, maar door deze werkwijze zijn we wel tot verrassende ontwerpen gekomen. Alle partijen konden aangeven wat zij belangrijk vinden, zo is het één geheel maar kon een ieder toch zijn identiteit behouden”, aldus Cats.

Aanwinst

Ook de maatschappelijke organisaties (zie pagina 2) die hun intrek nemen in het gebouw gaan naadloos in het nieuwe gebouw op met de bibliotheek als hart. “Prachtig vind ik dat”, aldus Hoek. “Ouders en grootouders brengen hun (klein)kinderen naar school en lopen meteen door om een boek te lenen. Er kunnen straks ook allerlei activiteiten ontplooid worden waardoor je echt die verbinding krijgt tussen jong en oud.” Volgens Hoek is het een aanwinst voor het hele eiland. “Op de scholen zal je vooral kinderen uit Tholen Stad aantreffen, maar als je kijkt naar de schitterende speeltuin die verrijst, de maatschappelijke partners die in het gebouw zitten en zoveel kansen die er liggen, dan ben ik ervan overtuigd dat dit een aanwinst is voor het hele eiland.”

Veilig

Het is voor Cats een hele uitdaging om zoveel verschillende bouwbedrijven, met allemaal eigen werkzaamheden naadloos samen te laten werken, maar dat lukt. “De positiviteit is enorm. Met zoveel zaken die door elkaar lopen, is er het risico dat je elkaar voor de voeten loopt. Het is geven en nemen, maar dat gaat fantastisch”, aldus Cats. De Brede School houdt meer in dan een gebouw, want het hele terrein wordt ook verkeerskundig naadloos in de omgeving gelegd om zo een veilige omgeving voor de leerlingen te creëren. De aanloop naar en de realisatie van het hele project heeft aardig wat tijd in beslag genomen, maar nu het tempo er eenmaal inzit, wordt er goed doorgepakt. “Tot op heden lopen we precies op schema en is er geen vertraging. Alles is erop gericht om eind mei op te leveren.” Hoek vult aan: “Na de zomer wordt nog een stukje buitenterrein ingericht, maar tijdens de zomer gaat er keihard gewerkt worden om de leerlingen na de vakantie te verwelkomen.” Hoek en Cats kijken ernaar uit. “Het was geen bestuurlijk feestje, zeker niet. Maar daar heeft niemand het over vijf jaar meer over”, zegt de wethouder lachend. “Het resultaat is waar het om draait, evenals het feit dat we binnen de budgettaire kaders zijn gebleven. Een groot compliment aan álle betrokkenen. Het projectteam, de bestuurders en directieleden van de scholen hebben er enorm veel energie in gestopt. Dat alles heeft een mooi resultaat tot gevolg.” 

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Tholen

Trainster Ramona: ‘Voetbal is gewoon een erg leuke sport, ook voor meiden’

THOLEN - De Oranje Leeuwinnen worden steeds populairder en jaar op jaar gaan meer meiden en vrouwen in clubverband voetballen. In het seizoen 2019/2020 groeide het aantal vrouwelijke KNVB-leden met bijna één procent, het jaar ervoor was dat zelfs 1,64 procent. Daarmee telt ons land inmiddels 162.471 vrouwelijke KNVB-leden. Ook op Tholen wint dames- en meisjesvoetbal terrein. We spraken met de voorzitter, de trainster van het meidenelftal en een fanatieke speelster van NOAD’67. 

20 uur geleden
Brandweer uitgerukt voor brandje in snoeiafval in Tholen

THOLEN - De brandweer is woensdagmiddag uitgerukt voor een brandje in een hoop snoeiafval aan de Gemaalweg bij Tholen. Om de brand goed te kunnen blussen is de brandweer bezig de hoop snoeiafval uit elkaar te trekken.

1 dag geleden
Voorzitter NOAD’67: ‘Vrouwen- en meidenteams geven iets extra’s aan de voetbalvereniging’

THOLEN - De Oranje Leeuwinnen worden steeds populairder en jaar op jaar gaan meer meiden en vrouwen in clubverband voetballen. In het seizoen 2019/2020 groeide het aantal vrouwelijke KNVB-leden met bijna één procent, het jaar ervoor was dat zelfs 1,64 procent. Daarmee telt ons land inmiddels 162.471 vrouwelijke KNVB-leden. Ook op Tholen wint dames- en meisjesvoetbal terrein. We spraken met de voorzitter, de trainster van het meidenelftal en een fanatieke speelster van NOAD’67.

1 dag geleden
Gemeente Tholen gaat extra borstelen tegen onkruid

THOLEN - De gemeente Tholen is deze week gestart met een extra onderhoudsronde om onkruid tussen stenen en tegels te verwijderen. “Door deze extra borstel- en veegronde beginnen we dit groeiseizoen met een schoon straatbeeld”, zo zegt de gemeente.

2 dagen geleden
Leerzame Buitenlesdag op OBS De Eevliet

POORTVLIET - Dinsdag 13 april organiseerde IVN natuureducatie de landelijk buitenlesdag. OBS De Eevliet in Poortvliet deed daaraan mee. Het weer werkte goed mee, het zonnetje scheen heerlijk. 

2 dagen geleden
Megan en Noor maken Flupland wat vrolijker

SINT PHILIPSLAND - De 17-jarige Megan en haar beste vriendin Noor van 16 hebben afgelopen weekend Sint Philipsland opgevrolijkt met opvallen, fleurige stoepkrijttekeningen.

2 dagen geleden
Bootcamp tijdens open training bij KV Emergo

SINT-MAARTENSDIJK - Op zaterdag 10 april hield korfbalvereniging Emergo een open training om de jeugd van 3 tot en met 17 jaar kennis te laten maken met korfbal.

2 dagen geleden