Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PBL: klimaatschade die industrie veroorzaakt groter dan CO2-prijs

PBL: klimaatschade die industrie veroorzaakt groter dan CO2-prijs

DEN HAAG (ANP) - De klimaatschade die de industrie, de lucht- en scheepvaart veroorzaken door het gebruik van fossiele brandstoffen is groter dan de CO2-prijs die de overheid in rekening brengt. Een deel van de uitstoot wordt helemaal niet in rekening gebracht, zoals die van een belangrijk deel van de landbouwsector. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport over de beprijzing van de broeikasgasuitstoot.

Vanaf begin dit jaar geldt in Nederland een CO2-heffing voor de meest vervuilende industrieën. Met die belasting op uitstoot van koolstofdioxide door grote bedrijven hoopt het kabinet de ondernemingen te stimuleren om sneller te verduurzamen. Een aantal grote bedrijven was tegen de invoering van de CO2-heffing omdat ze voor hun uitstoot ook al meebetalen in het Europese emissiehandelssysteem ETS. De heffing geldt niet voor onder meer de glastuinbouw.

Met het onderzoek, dat het PBL op eigen initiatief heeft verricht, wil het planbureau een volgend kabinet instrumenten geven om de beprijzing van het energieverbruik te verbeteren. Het instituut verwacht dat Nederland afstevent op een "nieuwe aanscherpingsronde voor het klimaatbeleid".

Twaalf wetsvoorstellen

In december hebben de landen van de Europese Unie afgesproken de productie van broeikasgassen de komende tien jaar met ten minste 55 procent te reduceren, in plaats van de eerder afgesproken 40 procent minder ten opzichte van 1990. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, die belast is met het klimaatbeleid, presenteert woensdag een pakket van twaalf wetsvoorstellen, Fit for 55 getiteld, om ervoor te zorgen dat dit doel ook wordt gehaald. Daarbij moet hernieuwbare energie goed zijn voor 38 tot 40 procent van het energieverbruik.

"Deze nieuwe ambities stellen Nederland voor een flinke opgave", meent het PBL. Volgens het planbureau is er in Nederland onder meer reden om de belastingen op elektriciteit te herzien. Die richten zich op het verbruik van elektriciteit en houden geen rekening met de hoeveelheid broeikasgassen die bij de opwekking ervan worden uitgestoten. Daardoor gaat er onder meer "geen prikkel vanuit om méér elektriciteit hernieuwbaar op te wekken", aldus het PBL.

Meer uit Financieel

Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

12 minuten geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

43 minuten geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

1 uur geleden
Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

1 uur geleden
Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

1 uur geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

1 uur geleden
Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

2 uur geleden