Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pauze in opmars AEX, koers Ahold Delhaize daalt na resultaten

Pauze in opmars AEX, koers Ahold Delhaize daalt na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index schommelde woensdag rond het slotniveau van een dag eerder. Beleggers namen een adempauze na de recente sterke koersstijgingen. Het aandeel Ahold Delhaize werd van de hand gedaan. Het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern profiteerde afgelopen jaar flink van de coronacrisis, maar de verwachtingen voor het lopende jaar vielen tegen. Verfconcern AkzoNobel, dat in het coronajaar 2020 scherp op de kosten heeft gelet, werd beloond met een stevige koerswinst.

Ahold Delhaize (min 3,2 procent) was de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdbedrijven. Het moederbedrijf van Albert Heijn boekte in het laatste kwartaal van 2020 meer omzet dan verwacht. Door lockdowns gingen mensen minder vaak naar de horeca en kochten ze meer in de supermarkt. Ook zorgde de coronacrisis voor een versnelde groei bij webwinkel bol.com. Volgens analisten en beleggers zijn de conservatieve vooruitzichten van het concern voor het nieuwe jaar echter wat aan de zwakke kant.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 686,68 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 1009,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel won 1,9 procent in de AEX. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal dalen, maar boekte meer winst dankzij kostenbesparingen. Het concern gaat dit jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Akzo heeft behoorlijk wat geld in kas. Eerder dit jaar wilde de onderneming nog zijn Finse branchegenoot Tikkurila overnemen, maar die koos voor een bod van het Amerikaanse PPG. Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.

In de MidKap ging beursintermediair Flow Traders (plus 4,4 procent) aan kop dankzij een koopadvies van Degroof Petercam. Vopak stond onderaan met een min van 3,8 procent na tegenvallende resultaten van het tankopslagbedrijf. Laadpalenfabrikant Alfen, die ook met cijfers kwam, werd 8 procent lager gezet.

Euro

Het Franse luxeconcern Kering zakte 7 procent in Parijs door tegenvallende verkopen van zijn modemerk Gucci. BioNTech klom 0,5 procent in Frankfurt. Brussel heeft 200 miljoen extra doses besteld van het coronavaccin van het Duitse biotechbedrijf en farmaceut Pfizer. In Londen dikte Rio Tinto 3,7 procent aan. De Brits-Australische mijnbouwgroep boekte afgelopen jaar meer winst dan verwacht en verhoogde zijn dividend.

De euro stond op 1,2063 dollar, tegenover 1,2107 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 60,52 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 63,99 dollar.

Meer uit Financieel

Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

56 minuten geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

1 uur geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

2 uur geleden
Onderzoek: salariskloof tussen mannen en vrouwen is gegroeid

BREUKELEN (ANP) - Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.

2 uur geleden
Beleggers op Damrak verwerken jaarcijfers van onrustig Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat op de eerste dag van een nieuwe beursweek onder meer uit naar Ajax. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub kwam na het sluiten van de beurs voor het weekend met zijn jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat Ajax, ondanks tegenvallende sportieve resultaten, 39 miljoen euro winst heeft gemaakt. Daarnaast maakte de club bekend dat accountants- en advieskantoor KPMG onderzoek gaat doen naar de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

2 uur geleden
Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

3 uur geleden
Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

8 uur geleden