Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pauze in opmars AEX, koers Ahold Delhaize daalt na resultaten

Pauze in opmars AEX, koers Ahold Delhaize daalt na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index schommelde woensdag rond het slotniveau van een dag eerder. Beleggers namen een adempauze na de recente sterke koersstijgingen. Het aandeel Ahold Delhaize werd van de hand gedaan. Het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern profiteerde afgelopen jaar flink van de coronacrisis, maar de verwachtingen voor het lopende jaar vielen tegen. Verfconcern AkzoNobel, dat in het coronajaar 2020 scherp op de kosten heeft gelet, werd beloond met een stevige koerswinst.

Ahold Delhaize (min 3,2 procent) was de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdbedrijven. Het moederbedrijf van Albert Heijn boekte in het laatste kwartaal van 2020 meer omzet dan verwacht. Door lockdowns gingen mensen minder vaak naar de horeca en kochten ze meer in de supermarkt. Ook zorgde de coronacrisis voor een versnelde groei bij webwinkel bol.com. Volgens analisten en beleggers zijn de conservatieve vooruitzichten van het concern voor het nieuwe jaar echter wat aan de zwakke kant.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 686,68 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 1009,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel won 1,9 procent in de AEX. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal dalen, maar boekte meer winst dankzij kostenbesparingen. Het concern gaat dit jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Akzo heeft behoorlijk wat geld in kas. Eerder dit jaar wilde de onderneming nog zijn Finse branchegenoot Tikkurila overnemen, maar die koos voor een bod van het Amerikaanse PPG. Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.

In de MidKap ging beursintermediair Flow Traders (plus 4,4 procent) aan kop dankzij een koopadvies van Degroof Petercam. Vopak stond onderaan met een min van 3,8 procent na tegenvallende resultaten van het tankopslagbedrijf. Laadpalenfabrikant Alfen, die ook met cijfers kwam, werd 8 procent lager gezet.

Euro

Het Franse luxeconcern Kering zakte 7 procent in Parijs door tegenvallende verkopen van zijn modemerk Gucci. BioNTech klom 0,5 procent in Frankfurt. Brussel heeft 200 miljoen extra doses besteld van het coronavaccin van het Duitse biotechbedrijf en farmaceut Pfizer. In Londen dikte Rio Tinto 3,7 procent aan. De Brits-Australische mijnbouwgroep boekte afgelopen jaar meer winst dan verwacht en verhoogde zijn dividend.

De euro stond op 1,2063 dollar, tegenover 1,2107 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 60,52 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 63,99 dollar.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

27 minuten geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

3 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

5 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

7 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden