Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus wil meer gezag in kerk voor leken en vrouwen

Paus wil meer gezag in kerk voor leken en vrouwen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA) - Paus Franciscus ziet een belangrijkere rol weggelegd voor leken en ook voor vrouwen in de kerk, maar hij heeft zich niet uitgesproken voor een mogelijkheid om desnoods getrouwde priesters in te schakelen. Hij repte evenmin over het toelaten van vrouwen in gewijde ambten.

De paus kwam woensdag met een boodschap naar aanleiding van het tekort aan geestelijken in het enorme Amazonegebied. Hierdoor verdwijnt de rooms-katholieke geestelijkheid in dunbevolkte delen van het 'roomse' gebied dat ruim een derde van Zuid-Amerika beslaat.

Een van de oplossingen die is aangedragen voor de 'krimp' van de geestelijkheid in dit deel van Latijns-Amerika is gerespecteerde, gehuwde mannen de status van priester te geven. Maar de paus repte daar niet over in zijn boodschap "Querida Amazonia" (Geliefd Amazonië). Hij zei dat er meer priesters moeten komen en dat leken en vrouwen meer "autoriteit" zouden moeten krijgen.

Verdeeldheid

Op een bisschoppenconferentie in oktober in het Vaticaan is de vraag gesteld of in uitzonderingssituaties, zoals in het schaars bewoonde regenwoud, getrouwde mannen zouden kunnen worden gewijd als priester. Het vraagstuk verdeelt conservatieve en hervormingsgezinden in de kerk diep. De paus ging niet concreet in op die kwestie. De Canadese kardinaal Michael Czerny zei op de vraag van journalisten of de kwestie van het celibaat nu van tafel is, enkel "dat er nog een lange weg te gaan is".

Franciscus riep op tot sociale gerechtigheid en respect voor de natuur in het Amazonegebied. Hij zei dat rooms-katholieken "woede moeten voelen over de uitbuiting van inheemse volkeren en de verwoesting van de natuur door illegale mijnbouw en ontbossing".

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden