Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus wil meer gezag in kerk voor leken en vrouwen

Paus wil meer gezag in kerk voor leken en vrouwen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA) - Paus Franciscus ziet een belangrijkere rol weggelegd voor leken en ook voor vrouwen in de kerk, maar hij heeft zich niet uitgesproken voor een mogelijkheid om desnoods getrouwde priesters in te schakelen. Hij repte evenmin over het toelaten van vrouwen in gewijde ambten.

De paus kwam woensdag met een boodschap naar aanleiding van het tekort aan geestelijken in het enorme Amazonegebied. Hierdoor verdwijnt de rooms-katholieke geestelijkheid in dunbevolkte delen van het 'roomse' gebied dat ruim een derde van Zuid-Amerika beslaat.

Een van de oplossingen die is aangedragen voor de 'krimp' van de geestelijkheid in dit deel van Latijns-Amerika is gerespecteerde, gehuwde mannen de status van priester te geven. Maar de paus repte daar niet over in zijn boodschap "Querida Amazonia" (Geliefd Amazonië). Hij zei dat er meer priesters moeten komen en dat leken en vrouwen meer "autoriteit" zouden moeten krijgen.

Verdeeldheid

Op een bisschoppenconferentie in oktober in het Vaticaan is de vraag gesteld of in uitzonderingssituaties, zoals in het schaars bewoonde regenwoud, getrouwde mannen zouden kunnen worden gewijd als priester. Het vraagstuk verdeelt conservatieve en hervormingsgezinden in de kerk diep. De paus ging niet concreet in op die kwestie. De Canadese kardinaal Michael Czerny zei op de vraag van journalisten of de kwestie van het celibaat nu van tafel is, enkel "dat er nog een lange weg te gaan is".

Franciscus riep op tot sociale gerechtigheid en respect voor de natuur in het Amazonegebied. Hij zei dat rooms-katholieken "woede moeten voelen over de uitbuiting van inheemse volkeren en de verwoesting van de natuur door illegale mijnbouw en ontbossing".

Meer uit Buitenland

SNP kiest Humza Yousaf als nieuwe Schotse premier

EDINBURGH (ANP/RTR) - Humza Yousaf is de nieuwe premier van Schotland. Hij heeft de interne leiderschapsverkiezingen van de Schotse Nationale Partij (SNP) gewonnen en wordt daardoor automatisch de Eerste Minister, zoals de premier van Schotland wordt genoemd. Hij volgt Nicola Sturgeon op, die zes weken geleden verrassend opstapte.

6 minuten geleden
Alsnog zomertijd in verdeeld Libanon na verrassend uitstel

BEIROET (ANP/RTR) - Libanon gaat toch officieel over op de zomertijd na een verrassend uitstel. Waarnemend premier Najib Mikati maakte een ommezwaai. Deze moslim-politicus verschoof vorige week de invoering van de zomertijd naar 20 april als de islamitische vastenperiode ramadan afloopt, maar hij komt daar nu op terug. In heel Libanon wordt woensdagnacht alsnog de klok een uur vooruit gezet.

2 uur geleden
Comité aan de slag met complexe invulling klimaatschadefonds

NEW YORK (ANP) - Het internationale comité dat concrete voorstellen moet doen voor het op te richten fonds voor klimaatschade, is vanaf maandag voor het eerst bijeen. "Jullie zijn niet alleen hier om een fonds op te zetten, het gaat om iets veel groters: een reddingslijn voor kwetsbare mensen en plaatsen", gaf VN-klimaatchef Simon Stiell de leden mee bij de opening van de vergadering. Die wordt gehouden in het Egyptische Luxor.

2 uur geleden
Vlaamse BBB wil volgend jaar met verkiezingen meedoen

BRUSSEL (ANP) - Ook in Vlaanderen is een BBB in de maak. Het nieuwe BoerBurgerBelangen spiegelt zich aan zijn succesvolle Nederlandse voorganger en wil volgend jaar meedoen met de verkiezingen. België stemt volgend voorjaar onder meer voor een nieuw parlement en in de herfst nieuwe gemeentebesturen.

4 uur geleden
Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

4 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

6 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

7 uur geleden