Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paus wil dat klimaattop hoop geeft aan toekomstige generaties

Paus wil dat klimaattop hoop geeft aan toekomstige generaties

VATICAAN (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus vindt dat politieke leiders tijdens de COP26-klimaattop toekomstige generaties "concrete hoop" moeten geven met hun aanpak tegen klimaatverandering. Het is volgens de geestelijk leider van de rooms-katholieke kerk van belang dat "urgent" wordt gereageerd.

"Het is essentieel dat ieder van ons toegewijd is aan deze dringende koerswijziging", verklaarde de paus op BBC Radio. "De politieke besluitvormers die elkaar ontmoeten in Glasgow worden dringend opgeroepen om effectief te reageren op de huidige ecologische crisis."

Het is niet de eerste boodschap van de paus in aanloop naar de top die zondag begint. Eerder deze maand kwam hij samen met bijna veertig andere religieuze leiders met een oproep gericht aan de regeringsleiders voor "dringende, radicale en verantwoordelijke actie" om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Actie

De paus heeft al eerder opgeroepen tot actie tegen klimaatverandering en gesprekken daarover gevoerd met politieke leiders. Dat deed hij vrijdag opnieuw toen hij de Amerikaanse president Joe Biden, die dit weekend bij de G20-top in Rome is, ontving in het Vaticaan. Biden prees de paus onder meer voor zijn leiderschap in de strijd tegen klimaatverandering, aldus het Witte Huis.

Het overleg tussen de rooms-katholieke president en de paus duurde 1 uur en 15 minuten. Dat is langer dan gebruikelijk. Ook werd nog een kwartier uitgetrokken voor het maken van foto's en het uitwisselen van cadeaus. De ontmoetingen met oud-presidenten Donald Trump en Barack Obama duurden respectievelijk 30 en 50 minuten.

Meer uit Buitenland

Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

5 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

5 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

5 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

8 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

12 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

12 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

13 uur geleden