
Paul Corbijn: ‘Dicht bij jezelf blijven is belangrijk’
VROUWENPOLDER - De telefoon rinkelt onophoudelijk in het kantoor boven de Plus in Vrouwenpolder. Johanna staat alle klanten geduldig en efficiënt te woord, terwijl Paul een medewerker instrueert en tevens met een schuin oog de camerabeelden in de gaten houdt. Er wordt door de twee ondernemers wekelijks 80 à 90 uur gewerkt, maar van stress is ogenschijnlijk geen sprake.
“Ik ben geboren en getogen in Vrouwenpolder”, zegt Paul. “We zitten hier letterlijk op mijn geboortegrond. Vroeger stond hier de boerderij van mijn ouders. Ze hadden op Vrouwenpolder ook een kleine supermarkt, op die manier ben het vak ingerold. Ik groeide op met drie broers en drie zussen en ik ben hier altijd blijven wonen. Ik werkte al op jonge leeftijd mee in het bedrijf en heb altijd geweten dat ik ondernemer wilde worden. In Goes en Tilburg heb ik de vakopleiding voor slager gedaan. Daarna ben ik door gaan leren voor zelfstandig ondernemer. Op mijn achttiende had ik al mijn papieren en ben ik gestart als bedrijfsadviseur in de groothandel. Daarna ging ik werken bij C1000 als bedrijfsleider.” Op zijn drieëntwintigste begon hij in de supermarkt in Vrouwenpolder. Hij hield zich staande in de wereld van de meer ervaren volwassenen en merkte dat hij een natuurlijk overwicht heeft op mensen. “Ik ben nooit tegengewerkt, ook niet door personeel dat twintig jaar ouder was. Ik heb ontzettend veel geleerd van die periode in mijn leven.”
Duurzaamheid
Paul werkt nu dertig jaar als ondernemer in Vrouwenpolder. “Er is veel veranderd. Vroeger kon je meer zelf regelen. Tegenwoordig wordt er veel bepaald door onder meer wetgeving, maar ook door de grote supermarktketens zelf. Dicht bij jezelf blijven is daarbij belangrijk”, zegt hij. “Je moet jezelf kunnen zijn in dit vak, anders ga je komedie spelen en dat hebben de mensen snel door”. Door die strenge wetgeving vindt hij de supermarktwereld wel eenheidsworst geworden. “Ik wil graag mijn eigen cachet eraan geven door het ambacht in de supermarkt te halen, door met streekgerechten te werken en daardoor ook duurzaam bezig te zijn”. Zo is er vlees uit eigen streek en lopen de contacten met de leveranciers hiervan direct via Paul, zonder tussenpersonen. Gelukkig krijgt hij de vrijheid binnen de Plus-keten. “Je ziet dit concept nu in meerdere supermarkten, maar ik ben er zelf mee begonnen, jaren geleden al”. “Vroeger slachtte ik mijn vlees zelf. Helaas wordt dat nu te duur. In ‘s-Heer Arendskerke was nog een abattoir. Ik kende de boer op het dorp die de dieren leverde, dan weet je letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Nu hebben we een vaste fokker in Nederland, waarmee we zaken doen. Ook de groente is zoveel mogelijk regionaal. Zo komt de bloemkool uit het Zeeuwse, ook dat is een vaste Plus-leverancier. Het voordeel is dat de veilingen en andere tussenpersonen er tussenuit zijn. Op die manier krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn product. Dit concept is uiteindelijk landelijk overgenomen door Plus”. In die zin is Paul dus trendsettend, ook al kost dat veel tijd en overleg, zegt hij.
Kerstpakketten
Ook het bezorgen van de boodschappen is niks nieuws voor Paul. “We doen dat al 30 jaar”. Natuurlijk is nu alles online en daarbij hebben we een grote slag kunnen maken op e-commercegebied. De concurrentie is behoorlijk en de winstmarge klein tot nihil, zeker met de huidige transportkosten, die maar blijven stijgen. Wat maakt Plus uniek, wat onderscheidt hen van anderen? “We verzamelen alle boodschappen zelf. Mensen die iets vergeten zijn, kunnen altijd telefonisch nog wat nabestellen, daarin zijn we uniek en we doen dat graag. Zie het als een extra stukje service richting klant.” “Bovendien bepalen we de bezorgroutes zelf en daarbij proberen we dat zo duurzaam mogelijk te doen. We rijden niet drie keer per dag door dezelfde straat, zoals andere bezorgdiensten. “Verder bezorgen we ook nog in de scheepvaart. De boodschappen worden bijvoorbeeld bij sleepboten in Vlissingen aan boord gebracht, als het moet zelfs ‘s nachts. Leverbetrouwbaarheid, doen wat je belooft, is daarbij essentieel”. Op mijn vraag hoe ze de afgelopen coronaperiode zijn doorgekomen, zegt Paul het volgende: ”We missen de toeristen en dat dwingt je tot creativiteit en originaliteit”. In het najaar besloot Paul om kerstpakketten te gaan verzorgen voor bedrijven om de gewenste omzet toch te kunnen halen. “Winkels aan de kust hebben het slecht gehad in het voor- en najaar. Normaal gesproken verblijven er rond Pasen zo’n slordige vijftienduizend toeristen. Dat getal was nu gereduceerd tot nul omdat alles dicht was en er geen toeristen in Zeeland mochten overnachten. Dat hakt er enorm in bij een ondernemer die voor een groot deel afhankelijk is van die toeristen. “Gelukkig hebben we geen personeel naar huis hoeven te sturen, we hebben iedereen aan het werk kunnen houden.”
Nieuwe supermarkt
Elf jaar geleden heeft Paul de vergunning voor de nieuwbouw van de huidige supermarkt aangevraagd. Dat gaat dit jaar eindelijk doorgang vinden! “Dat is ook wel nodig”, zegt Paul. “Het is gewoon te klein nu, zeker in de zomermaanden.” Het mooie daarbij is dat zijn zoon al weet dat hij het stokje gaat overnemen. Iets wat Paul zichtbaar trots maakt. Ook zal de catering van het bedrijf in het nieuwe pand ondergebracht worden. Dat is nu ook al het geval, maar dat groeit dermate dat ze niet meer in hun jasje passen. Naast de supermarkt runnen ze dus ook een cateringbedrijf. “Dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. We verzorgen de catering bij feesten en partijen en komen daarbij in heel Nederland. Er zit zelfs een vaste klant in de Ardennen. “Opleiding en ervaring komen hier optimaal samen”, concludeert hij. Gelukkig hoeft Paul het werk niet alleen te doen. Zijn partner Johanna werkt ook mee in het bedrijf. Ze doen het samen, maar de taken zijn wel afgebakend. Of zoals Johanna het zegt: ”Paul zorgt voor het eten en drinken en ik voor de logistiek”. Daarbij streven ze steeds naar verbetering en vernieuwing. Er zijn nog veel plannen, naast de nieuw te bouwen supermarkt. Zo denken ze aan een foodtruck op festivals, het organiseren van strandfeesten en nog veel meer, want het mag zeker niet saai worden. “We moeten het zelf ook leuk blijven vinden, dat geeft ons energie!”
PASPOORTEN:
Naam:
Paul Corbijn
Leeftijd:
54 jaar
Gezin:
samenwonend, 2 zoons
Hobby’s:
met de honden wandelen, voorzitter dorpsraad, vrijwilligerswerk KNRM
Naam:
Johanna
Leeftijd:
38 jaar
Gezin:
samenwonend
Hobby’s:
met de honden wandelen, vrijwilligerswerk Reddingsbrigade
Meer uit Beveland
's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
13 uur geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
14 uur geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
17 uur geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
21 uur geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
23 uur geledenGOES - Vrijwilligers bij sportverenigingen in Zeeland kunnen in mei deelnemen aan een cursus tot vertrouwenscontactpersoon (VCP-V). Het Coördinatiepunt Clubondersteuning Zeeland organiseert de training in samenwerking met Centrum Veilige Sport. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond 14 en 21 mei.
1 dag geledenGOES - Hulpdiensten zijn afgelopen nacht in actie gekomen nadat een levenloos persoon werd aangetroffen in de buurt van de Westwal in Goes. Het slachtoffer zou zijn gereanimeerd, maar de hulp mocht niet baten. De politie heeft onderzoek gedaan en liet vanochtend weten dat er sprake is van een natuurlijke dood.
1 dag geleden