Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Patiëntenclubs: deel info na concentreren van kinderhartchirurgie

Patiëntenclubs: deel info na concentreren van kinderhartchirurgie

DEN HAAG (ANP) - Als de operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen straks worden geconcentreerd, moeten de twee overgebleven centra ervoor zorgen dat ze informatie goed met elkaar delen. "Ze moeten niet gaan steggelen van: ja, maar onze patiënt is onze patiënt. Het is belangrijk dat de ziekenhuizen ook kijken naar uitwisseling van kennis, dat ze van elkaar weten wat voor aandoeningen ze tegenkomen. Zo wordt de kwaliteit nog beter", zegt een woordvoerder van de Hartstichting, mede namens stichting Hartekind, Harteraad en de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maakte donderdag bekend dat hij vasthoudt aan zijn plan om de kinderhartchirurgie te concentreren bij het Erasmus MC in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat betekent dat de twee andere kinderhartcentra, Leiden/Amsterdam en Utrecht, geen operaties meer kunnen uitvoeren.

De overgang kost waarschijnlijk zo'n 2,5 jaar, verwacht Kuipers. Volgens de patiëntenorganisaties is die periode "hard nodig om oplossingen te vinden voor de gevolgen". De toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit, waarschuwde eerder dat concentratie ertoe kan leiden dat sommige medewerkers van de getroffen ziekenhuizen vertrekken en dat daardoor ook andere zorg in de knel kan komen.

Duidelijkheid

De raad van bestuur van het Erasmus MC is "verheugd" over het besluit van de minister, maar "begrijpt" volgens bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer "de pijn bij alle betrokkenen van de centra die deze ingrepen moeten afbouwen.’'

"Voor de patiënten is het belangrijk dat er duidelijkheid is. Dat geldt voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking en voor jonge hartpatiënten en hun ouders. Het geldt ook voor alle betrokken zorgprofessionals. Wij zullen alles doen om voor de patiënten en de ‘latende’ centra de effecten zo minimaal mogelijk te laten zijn", zegt hij verder op de site van zijn organisatie.

Alleen een eventuele ingreep heeft volgens het Erasmus plaats in Rotterdam of in Groningen. "In de regel kunnen patiënten al één of twee dagen na de operatie terug naar hun eigen kinderhartcentrum. "

Meer uit Gezond

FNV: akkoord over 'acceptabele loonsverhoging' in de ggz

DEN HAAG (ANP) - Werknemers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgen dit jaar een loonsverhoging van 3,83 procent en 3 procent volgend jaar. Dat is de uitkomst van de cao-onderhandelingen tussen de zorgbonden en werkgeversorganisatie NLggz.

7 uur geleden
LUMC: aanleg diabetes type 1 ontrafeld, genezing stap dichterbij

LEIDEN (ANP) - Een enkel stukje genetisch materiaal beïnvloedt of iemand diabetes type 1 krijgt. Mensen met de ene genetische variant zijn beschermd tegen de vorm van suikerziekte, mensen met een andere versie niet. Onderzoekers Bart Roep en René van Tienhoven (zelf diabetespatiënt) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) schrijven daar woensdag over in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Cell. Ze denken dat hun ontdekking kan helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijke behandeling, en misschien zelfs wel genezing.

12 uur geleden
Fors meer meldingen mazelen, clusters op vier basisscholen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Nederland is fors toegenomen. In de afgelopen twee weken heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 45 nieuwe meldingen binnengekregen. Daarmee is het totale aantal bekende gevallen van de ziekte dit jaar gestegen naar 108. Op vier basisscholen zijn clusters van besmettingen.

15 uur geleden
Roche schrapt diversiteitsdoelen onder druk van Trump-regering

BASEL (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse farmacieconcern Roche heeft wereldwijd programma's op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) geschrapt. Het gaat om diversiteitsdoelen op het vlak van leiderschap. Dit gebeurde onder druk van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump. De maatregel heeft niet alleen gevolgen voor de Amerikaanse divisie van Roche, maar ook voor de wereldwijde activiteiten van het farmaceutische concern.

19 uur geleden
Medisch specialisten: gebrekkige data gevaar voor patiënt

UTRECHT (ANP) - Vrijwel alle medisch specialisten in Nederland ervaren in hun werk problemen met de beschikbaarheid van patiëntgegevens. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft ruim 1100 specialisten hierover ondervraagd en 95 procent zegt hier last van te hebben. Bijna de helft van de respondenten heeft dagelijks te maken met "gebrekkige databeschikbaarheid".

21 uur geleden
1 op 7 Nederlanders heeft tandpijn ondanks twee keer poetsen

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben wel eens tandpijn tijdens het poetsen. Ongeveer een op de zeven mensen die twee keer per dag poetsen, kampt met kiespijn. Zo'n vijfde heeft wel eens bloedend tandvlees. Dat heeft het CBS uitgezocht met een enquête onder 9500 mensen.

23 uur geleden
Onderzoekers zien overlap in aanleg voor ADHD en leerstoornissen

AMSTERDAM (ANP) - Ruim een op de drie kinderen met ADHD heeft daarnaast ook dyslexie of dyscalculie. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam concluderen in een studie onder ruim 19.000 kinderen dat de stoornissen op het gebied van lezen, spellen en rekenen niet worden veroorzaakt door de ADHD. Veel waarschijnlijker is het dat de stoornissen een gedeelde genetische oorzaak hebben.

1 dag geleden