Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Passagiersstroom prijsvechter easyJet droogt op door corona

Passagiersstroom prijsvechter easyJet droogt op door corona

LONDEN (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in de laatste kwartaal van 2020, het eerste van zijn boekjaar, fors minder passagiers verwelkomd. Door virusvrees, lockdownmaatregelen en reisbeperkingen droogde de passagiersstroom met 87 procent op. Dat werkte logischerwijs ook door op de omzet van de onderneming.

In de drie maanden tot 1 januari meldde easyJet 88 procent lagere groepsinkomsten van in totaal 165 miljoen pond (186 miljoen euro). Daarbij benadrukte het bedrijf dat voortgang is gemaakt met het verder verlagen van kosten. Momenteel verliest de maatschappij zo'n 40 miljoen pond per week als alle vliegtuigen noodgedwongen aan de grond moeten blijven. In de loop van de crisis heeft easyJet de kosten flink omlaaggebracht. Daarbij verzekerde het bedrijf zich eerder al van een leningsfaciliteit van 1,4 miljard pond.

De financiële prestaties van easyJet in het eerste kwartaal waren in lijn met de eigen verwachtingen, ondanks de aanscherping van de coronaregels. De aanhoudende onzekerheid over toekomstige versoepelingen maakt reizigers momenteel voorzichtig met het doen van boekingen. Op het moment dat maatregelen worden teruggeschroefd, verwacht easyJet een grote vraag naar vliegtickets. De maatschappij is doorgaans een van de grootste gebruikers van Schiphol.

In het lopende kwartaal verwacht easyJet niet meer dan 10 procent van de capaciteit van een jaar eerder te vliegen. Maar de maatschappij staat naar eigen zeggen gereed om snel op te schalen, op het moment dat de vraag aantrekt. EasyJet geeft vanwege de onzekerheden geen financiële prognoses voor het lopende boekjaar.

Verder meldt easyJet goed voorbereid te zijn geweest op de brexit. Volgens de maatschappij waren er geen operationele problemen nadat de Britten de interne Europese markt hadden verlaten.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

1 uur geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

2 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

3 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

4 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

4 uur geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden