Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen actie na mogelijke bedreiging advocaten MH17

Partijen willen actie na mogelijke bedreiging advocaten MH17

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en D66 willen dat het demissionaire kabinet stappen neemt naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws dat advocaten van de nabestaanden van vlucht MH17 worden geïntimideerd, waarschijnlijk door Rusland. De advocaten willen niet reageren.

Volgens RTL Nieuws zijn meerdere advocaten de laatste maanden onder meer door auto's gevolgd tot aan hun privéwoning. Acht raadslieden hebben vorige maand met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gesproken. Toen "stelde de NCTV dat Rusland op verschillende manieren zou hebben geprobeerd de advocaten te hinderen en te intimideren", aldus RTL. Er zouden vier voorvallen zijn gemeld.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat de Russische ambassadeur op het matje wordt geroepen en dat alle personen die bij deze praktijken betrokken zijn, worden uitgezet. Tom van der Lee (GroenLinks) vindt het bericht "zeer ernstig". "Het kabinet dient hierop te reageren met adequate bescherming voor advocaten, maar ook een stevige reactie richting én zo nodig met additionele sancties tegen Rusland", twitterde hij.

Alert

De NCTV laat weten dat de dienst er alert op is dat het proces veilig en ongestoord kan verlopen. "Daarbij behoort het ook tot de taken van de NCTV om betrokken partijen te informeren. In algemene zin zijn alle betrokken organisaties rond het proces zich bewust van (digitale) dreigingen." Op het RTL-bericht gaat de NCTV niet specifiek in.

De advocaten van de nabestaanden zijn verenigd in het rechtsbijstandsteam. "Wij geven geen enkel commentaar", laat Sander de Lang van dit team weten.

Het MH17-proces gaat maandag verder. Half november worden de strafeisen van het Openbaar Ministerie verwacht.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

5 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

8 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

13 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

14 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

15 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

15 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

18 uur geleden