Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen willen actie na mogelijke bedreiging advocaten MH17

Partijen willen actie na mogelijke bedreiging advocaten MH17

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en D66 willen dat het demissionaire kabinet stappen neemt naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws dat advocaten van de nabestaanden van vlucht MH17 worden geïntimideerd, waarschijnlijk door Rusland. De advocaten willen niet reageren.

Volgens RTL Nieuws zijn meerdere advocaten de laatste maanden onder meer door auto's gevolgd tot aan hun privéwoning. Acht raadslieden hebben vorige maand met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gesproken. Toen "stelde de NCTV dat Rusland op verschillende manieren zou hebben geprobeerd de advocaten te hinderen en te intimideren", aldus RTL. Er zouden vier voorvallen zijn gemeld.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat de Russische ambassadeur op het matje wordt geroepen en dat alle personen die bij deze praktijken betrokken zijn, worden uitgezet. Tom van der Lee (GroenLinks) vindt het bericht "zeer ernstig". "Het kabinet dient hierop te reageren met adequate bescherming voor advocaten, maar ook een stevige reactie richting én zo nodig met additionele sancties tegen Rusland", twitterde hij.

Alert

De NCTV laat weten dat de dienst er alert op is dat het proces veilig en ongestoord kan verlopen. "Daarbij behoort het ook tot de taken van de NCTV om betrokken partijen te informeren. In algemene zin zijn alle betrokken organisaties rond het proces zich bewust van (digitale) dreigingen." Op het RTL-bericht gaat de NCTV niet specifiek in.

De advocaten van de nabestaanden zijn verenigd in het rechtsbijstandsteam. "Wij geven geen enkel commentaar", laat Sander de Lang van dit team weten.

Het MH17-proces gaat maandag verder. Half november worden de strafeisen van het Openbaar Ministerie verwacht.

Meer uit Binnenland

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

UTRECHT (ANP) - De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

3 uur geleden
Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

ROTTERDAM (ANP) - Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand. Met de ingebruikname kunnen mensen op het nieuwe station, op korte afstand van het strand uitstappen, meldt de Rotterdamse vervoerder RET.

3 uur geleden
Ruim dertig woningen ontruimd na brand in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Vanwege rookontwikkeling door een brand in een garagebox zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 32 woningen ontruimd aan de Weverstraat in Arnhem. Vier omwonenden meldden zich met klachten bij het ambulancepersoneel, één persoon is naar het ziekenhuis vervoerd in verband met rookinhalatie.

4 uur geleden
Rutte na tweede kabinetsberaad: denk dat we eruit kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - "Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

6 uur geleden
Minister wil maximumstraffen voor drugsdelicten verhogen

DEN HAAG (ANP) - De wettelijke maximumstraffen voor grootschalige in- en uitvoer, productie en bezit van harddrugs worden verhoogd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz gaat hiertoe de Opiumwet aanpassen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Volgens de minister wordt met dit plan om de strafmaat te verhogen vanuit de overheid "een belangrijk signaal afgegeven" dat dit type criminaliteit "niet getolereerd wordt".

6 uur geleden
Top kabinet 'nog steeds in gesprek' over signaal kiezer

DEN HAAG (ANP) - "We zijn nog steeds in gesprek", zegt D66-vicepremier Sigrid Kaag na afloop van een laat overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De top van het kabinet was daar bijeen gekomen om opnieuw te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden.

6 uur geleden
Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

9 uur geleden