
Parlement VS bijeen om verkiezingswinst Trump goed te keuren
WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse parlement is bijeengekomen om de verkiezingsoverwinning van Donald Trump te bekrachtigen. Dat gaat volgens Amerikaanse media gepaard met zware veiligheidsmaatregelen, al zouden er geen aanwijzingen zijn dat het net zo uit de hand kan lopen als vier jaar geleden. Toen bestormden Trump-aanhangers het parlementsgebouw nadat de Republikein had geweigerd zich neer te leggen bij zijn verkiezingsnederlaag.
Trump heeft dit keer wel gewonnen en zijn tegenstander Kamala Harris heeft dat ook erkend. De Democrate Harris treedt als vicepresident ook op als Senaatsvoorzitter en heeft in die hoedanigheid een belangrijke rol bij het officieel tellen van de stemmen van kiesmannen. Dat gebeurt in alfabetische volgorde per staat, te beginnen met Alabama, en geldt normaliter als een formaliteit die niet lang hoeft te duren.
Harris meldt uiteindelijk hoeveel kiesmannen zij en Trump achter zich hebben. Die kiesmannen zijn degenen die officieel de president en vicepresident kiezen. Amerikaanse kiezers doen dat niet rechtstreeks. Winst in staten levert bij verkiezingen de steun op van kiesmannen. Na het tellen van de stemmen van kiesmannen in het parlement, volgt op 20 januari de beëdiging van Trump als president. Hij volgt dan de Democraat Joe Biden op.
Harris deelde in aanloop naar de Congresbijeenkomst een videoboodschap waarin ze haar rol in de machtsoverdracht een "heilige plicht" noemde. Ze is niet de eerste vicepresident die verkiezingen verloor en vervolgens de eigen nederlaag moest bekrachtigen. Dat overkwam bijvoorbeeld ook haar partijgenoot Al Gore. Hij verloor ongeveer een kwart eeuw geleden nipt van de Republikein George W. Bush.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet Donald Trump graag bij eventuele vredesgesprekken met Rusland in Istanbul. De Amerikaanse president zei eerder dat hij "erover nadacht" om naar Turkije te gaan.
1 uur geledenNEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, heeft de beweging bekendgemaakt. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Israël heeft bevestigd dat een gijzelaar is overgedragen aan het Rode Kruis en naar Israëlische strijdkrachten wordt gebracht.
3 uur geledenJERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
5 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
7 uur geleden