Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parkeertarieven gemeente Veere jagen toerist weg

Parkeertarieven gemeente Veere jagen toerist weg

VEERE -  De nieuwe parkeertarieven in de gemeente Veere per 1 april zijn geen grapje. Je hoort er ook niemand om lachen, misschien op de ambtenaren zelf na. Of de gemeente er werkelijk meer inkomsten door genereert is nog maar de vraag, want parkeren aan de kust is te duur geworden voor veel toeristen en de Zeeuwen zelf. ‘Blij dat je hier bent’ is niet meer aan de orde.

DOOR ELLEN DE VRIEND


De gemeente huurt tot 2050 twintig kustparkeerterreinen van Waterschap Scheldestromen en heeft al op veel terreinen betaald parkeren ingevoerd. Het college van burgemeester en wethouders wil zo dagtoeristen laten meebetalen aan de vele voorzieningen zoals douches, toiletten, het onderhoud van de strandovergangen en bewaking op de stranden. Het extra parkeergeld is bedoeld om het gat in de begroting te dichten. Ook is de toeristenbelasting voor een verblijf in accommodaties verhoogd van 1,30 euro per persoon per nacht naar twee euro. Voor toeristen met een eigen mobiel verblijfsmiddel is het tarief 1,30 euro gebleven. Aangekondigd is dat in Vrouwenpolder, Westkapelle en Dishoek het betaald parkeren volgend jaar wordt ingevoerd. Zelfs op de zeedijk tussen Westkapelle en Domburg is parkeren dan niet meer gratis.

5,20 euro per uur
Het nieuwe parkeerregime betekent dat automobilisten op het Oranjeplein in Veere, de Van Voorthuijsenstraat en het Jan Tooropplein in Domburg en het terrein van Jumbo-MFA in Zoutelande 5,20 euro per uur moeten betalen. Een dagkaart kost daar 26 euro. Op andere parkeerterreinen in de stad Veere betalen automobilisten nu 3,20 euro per uur (in 2020: 2,80 euro) en 16 euro voor een dagkaart. Jan Mosmans, eigenaar van zes winkels in de stad, vindt de nieuwe parkeertarieven dramatisch en een ramp voor Veere en het imago. “Vijfennegentig procent van de bezoekers rijdt door tot aan het Oranjeplein. Als ze dan achteloos hun auto neerzetten via de parkeerapp zonder naar de tarieven te kijken, lekker rond gaan kijken en ergens iets eten gaan ze met een hele vieze nasmaak weg.” Hij zegt zich wanhopig te voelen door de verhoging van meer dan honderd procent. “Ik verwacht een miljoenenschade, daarom heb ik een klaagmuur neergezet op het plein. Hoe krijgen we dit van tafel?”

Domburg heeft verkeersprobleem.
“De straten in Domburg zijn niet geschikt voor het vele doorgaande verkeer naar Roompot en naar de duinen, parkeerplaatsen en de dijk. Ook is er veel zoekverkeer van toeristen naar betaalde parkeerplaatsen,” legt voorzitter Simon de Visser van de Stadsraad Domburg uit. “Wij hebben ons ingezet voor een gratis eerste vergunning voor inwoners en een tweede voor veertig euro. Om zoekverkeer onderaan de duinen te voorkomen worden bezoekers verwezen naar de rand van Domburg, is het Jan Tooropplein bestemd voor vergunningshouders en de Voorthuijsenstraat door het hoge parkeertarief onaantrekkelijk voor dagtoeristen. Het betaald parkeren aan de rand van Domburg betekent wel dat er goed onderhouden, gratis toiletten komen.”

Betalen op de zeedijk
“Westkapelle ontspringt de dans dit jaar nog, maar volgend jaar is het voornemen van de gemeente om betaald parkeren in te voeren. Wij houden ons hart vast!” reageert Erwin Huibregtse namens de ondernemersvereniging. “Tot nu is de communicatie vanuit de gemeente richting ons minimaal. Als we kijken naar andere dorpen zien we dat ze weinig boodschap lijken te hebben aan de mening van ondernemers, inwoners en toeristen. Op zich zijn wij niet tegen het invoeren van betaald parkeren in ons dorp, maar het gaat om de manier waarop. In Westkapelle is bijvoorbeeld geen groot parkeerterrein waar de toerist naar verwezen kan worden. Gaat de gemeente dat aanleggen? Wat is het plan met de parkeerterreinen bij het KNRM station en de Joossesweg? Wordt het hele dorp vergunninghouder parkeren? Waarom worden ondernemers op extra kosten gejaagd voor het parkeren van personeelsauto’s? En zo zijn er nog wel vijftig vragen te bedenken.” Erwin pleit voor een goede communicatie vooraf. “Niet invoeren en denken alle wijsheid zelf in pacht te hebben.”

Meer uit Middelburg

Expositie Fotoclub de Draadontspanner bij Rechtbank Middelburg

MIDDELBURG - Leden van Fotoclub de Draadontspanner exposeren tot eind mei 2024 in Rechtbank Middelburg aan de Kousteensedijk. 

21 uur geleden
Bonaire.com: een nieuw toeristisch platform met Zeeuwse software

MIDDELBURG - De ervaren tech-ondernemer Robin Weesie heeft samen met Glenn Doeze het initiatief genomen om een toeristisch platform voor Bonaire te ontwikkelen. Een platform waar (potentiële) bezoekers niet alleen inspiratie en informatie kunnen vinden over het Caribisch eiland, maar waar ook direct geboekt kan worden. Na een zorgvuldige zoektocht is besloten om het platform te ontwikkelen op de software van Localbooker.

1 dag geleden
Nieuw leven voor de concertvleugel van de Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Dromen van een volle zaal, een concertvleugel en je eigen composities spelen. Dat is de droom van ieder kind, jongeren maar ook volwassenen die ooit de eerste toon aansloegen op een piano. Deze dromen kan je vanaf nu waarmaken in de Zeeuwse Concertzaal. Vanaf 8 april biedt de Concertzaal namelijk de mogelijkheid om regelmatig de Steinway concertvleugel te bespelen.

1 dag geleden
Scalda bekroond met zes Gouden Schoolkantine Schalen

MIDDELBURG - Scalda heeft voor al haar locaties de Gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum ontvangen. Het behalen van de gouden status is het resultaat van intensieve inspanningen van Scalda om haar kantine gezonder te maken. Met minstens 80% van het assortiment bestaande uit gezonde opties zoals broodjes, fruit en andere voedzame producten, en de voortdurende beschikbaarheid van drinkwater, wordt het voor studenten gemakkelijker gemaakt om gezonde keuzes te maken. 

1 dag geleden
Aanhangwagen kantelt bij Schroebrug Middelburg

MIDDELBURG - Bij de Schroebrug in Middelburg is woensdag aan het einde van de middag een aanhangwagen van een tractor gekanteld. Dit zorgde voor de nodige verkeershinder.Het ongeluk gebeurde toen de tractorbestuurder vanaf het Groene Woud richting de spoorwegovergang reed. Net voor het oprijden van de brug ging het mis. Door onbekende oorzaak belandde de aanhanger die achter de tractor was gekoppeld op zijn linker zijkant. De tractor zelf bleef gelukkig overeind. Vanwege het ongeluk moest direct één rijstrook worden afgesloten. Later moesten ook het fietspad over de brug en de rijbaan richting A58 worden dichtgezet. Handhavers en politieagenten probeerden het verkeer in goede banen te leiden maar desondanks ontstonden flinke files, met als gevolg dat auto's omkeerden kozen voor een oversteek via de Stationsbrug, terwijl dat niet is toegestaan.Met behulp van een kraan is de aanhangwagen rond 16.50 uur weer overeind gezet. Tien minuten later kon de tractor weer verder rijden.

1 dag geleden
Nostalgische telefooncel even terug in Middelburg

GOES - De Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC) brengt vanaf donderdag de nostalgische telefooncel tijdelijk terug in het straatbeeld van Zeeland. Dat doet de organisatie onder meer in Goes.

1 dag geleden
Het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024

DISHOEK - Het 75-jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie) / NATO (North Atlantic Treaty Organization, opgericht in april 1949), is voor Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te stellen voor het publiek. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement 'het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024'.

1 dag geleden