Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parkeerbeleid vernieuwen is een ingewikkelde puzzel in Veere

Parkeerbeleid vernieuwen is een ingewikkelde puzzel in Veere

DOMBURG - Het Veerse college van burgemeester en wethouders wil vanaf volgend jaar het betaald parkeren langs haar kust gefaseerd uitbreiden. Voor de balans tussen leefbaarheid en toerisme stelt ze de gemeenteraad ook voor betaald parkeren in te voeren in de kernen van Zoutelande, Vrouwenpolder en Westkapelle. Dorpsbewoners hebben dan een parkeervergunning op kenteken nodig voor hun auto.

De gemeenteraad bespreekt deze en de andere punten voor het nieuwe parkeerbeleid in haar vergadering van maandag 14 september. 

Reuring

“We begrijpen dat het uitbreiden van betaald parkeren reuring veroorzaakt, maar het maakt de gemeente leefbaarder”, stelt de Veerse wethouder Pieter Wisse. “We spreken hierover al langer met inwoners, ondernemers en de toeristenbranche en ik proef een positieve grondhouding. We profiteren ook allemaal van het toerisme en dan is deze stap hard nodig.”

De eerste parkeervergunning voor inwoners is gratis en voor een tweede auto hanteert Veere een laag tarief, zegt de wethouder. Ook voor visite en auto’s van werknemers stelt het college een speciaal tarief voor.

Hotspots

Toeristengemeente Veere verwacht in de toekomst alleen nog maar meer bezoekers, ook als zij moeten betalen voor het parkeren. “We willen het hier mooi houden en daar is nieuw parkeerbeleid voor nodig.” Om het verkeer te sturen, gaat het college voor uitbreiding van het betaald parkeren in Domburg, Veere, Dishoek, Vrouwenpolder en Oostkapelle. “We stellen hoge tarieven voor de hotspots voor en met langere tarieven belonen we toeristen die een eindje willen lopen.”  

Het college onderzoekt verlenging van het seizoen voor betaald parkeren. Dat loopt nu van 1 april tot en met 31 oktober. 

Opspuiten

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het nieuwe beleid, wordt het vanaf volgend jaar gefaseerd ingevoerd. Er is daarbij oog voor de specifieke behoeftes per kern. “Uiteindelijk verwachten we jaarlijks zo’n twee miljoen euro extra aan parkeerinkomsten.” Dat wil het college investeren in het toerisme, zoals in het vernieuwen van parkeerterreinen en duinovergangen, het uitbreiden van fiets- en toiletvoorzieningen en het opspuiten van de stranden. “Een breed, toeristisch strand moet je vaker opspuiten met zand. Het lijkt ons eerlijk dat de dagtoerist daaraan meebetaalt.”

Operatie

Het parkeerbeleid vernieuwen is volgens Wisse een ingewikkelde puzzel. Die is nu op hoofdlijnen gelegd. De uitvoering, zoals de hoogte van de parkeertarieven, moet de gemeente nog bepalen. “Dit is een grote operatie, want we moeten bijvoorbeeld parkeermeters plaatsen en de naleving van de nieuwe regels handhaven. Als het toerisme blijft groeien, moeten we het aantal parkeerterreinen wellicht uitbreiden.” Het kan ten koste gaan van de natuur om auto’s te weren uit de kernen, erkent de wethouder. “Daarom moeten we goed kijken naar uitbreiding. Een nieuw terrein kun je bijvoorbeeld een groene uitstraling geven.”

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

3 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden