Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parijs verliest kroon als grootste Europese beurs aan Londen

Parijs verliest kroon als grootste Europese beurs aan Londen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De recente politieke onrust in Frankrijk heeft ertoe geleid dat Parijs zijn plek als de grootste aandelenmarkt van Europa weer heeft verloren aan Londen. Mede door de impact van de brexit haalde de Franse beurs minder dan twee jaar geleden juist de Britse beurs in als grootste Europese markt.

De onverwachte aankondiging van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven, zorgde vorige week voor flink wat onrust op de Franse financiële markten. Beleggers zijn bezorgd dat bij een verkiezingsoverwinning van extreemrechts het aanzienlijke begrotingstekort van het land verder zal oplopen. De risicopremies die beleggers eisen om Franse staatsleningen aan te houden, liepen daardoor flink op en de Franse staatsobligaties daalden in waarde.

De Franse banken Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas, die veel Franse staatsleningen bezitten, zakten vorige week ruim 10 procent. In totaal zagen de Franse bedrijven afgelopen week zo'n 240 miljard euro aan beurswaarde verdampen.

Labour

De aandelen in het land zijn nu gezamenlijk zo'n 2,9 biljoen euro waard, volgens gegevens van financieel persbureau Bloomberg. De totale waarde van de Britse beursgenoteerde bedrijven bedraagt zo'n 3 biljoen euro. De Franse CAC40-index tikte vorige maand nog een nieuw recordniveau aan, maar leverde afgelopen week de winst voor dit jaar weer in.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk zich ook voorbereidt op verkiezingen in eigen land, wordt de uitslag daar als stabieler gezien. Zo heeft de oppositiepartij Labour in de peilingen een ruime voorsprong op de regerende Conservatieve Partij. Daarnaast hebben een aantrekkende fusieactiviteit in het Verenigd Koninkrijk en de verbeterde wereldeconomie Britse aandelen aantrekkelijker gemaakt voor beleggers.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

3 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

3 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

3 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

3 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

4 uur geleden